Η Lancia Ypsilon ήταν ένα από τα μοντέλα που παρέμεναν σταθερά με μικροαλλαγές τουλάχιστον στην ιταλική αγορά. Οι Ιταλοί φαίνεται πως αποφάσισαν να κάνουν μια σημαντική αλλαγή στην πορεία τους αλλάζοντας τα πάντα. Έτσι η νέα Lancia Ypsilon που παρουσίασαν άλλαξε εντελώς σε σχέση με το αυτοκίνητο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το νέο μοντέλο έχει μήκος 4,08 μέτρα, πλάτος 1,76 μέτρα και ύψος 1,44 μέτρα, ενώ το συνολικό βάρος φτάνει τα 1.584 κιλά.

Σχεδιαστικά μπορεί να θυμίζει κάτι από το Opel Corsa ή το Peugeot 208, όμως τα πίσω στρογγυλά φανάρια θέλουν δείξουν πως ναι μεν ανήκει στον όμιλο της Stellantis, αλλά έχει τα δικά του διαφορετικά στοιχεία. Μια επίσης μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το μοντέλο που υπήρχε είναι πως μηχανικά θα είναι αποκλειστικά με ηλεκτροκινητήρα, ευελπιστώντας πως αργότερα θα τη δούμε και με θερμικούς κινητήρες όπως τα άλλα μικρά μοντέλα του ομίλου Stellantis. Παράλληλα, με την Lancia Ypsilon θα ξεκινήσει την εμπορική της πορεία και η Ypsilon Limited Edition Cassina, η οποία θα κυκλοφορήσει σε 1.906 κομμάτια τιμώντας το έτος ίδρυσης της ιταλική εταιρείας.

Εξωτερικά υπάρχει η κλειστή μάσκα με μια λεπτή LED λευκή γραμμή που είναι από τη μια άκρη στην άλλη. Το λογότυπο “Lancia” έχει αντικαταστήσει το σήμα της ιταλικής φίρμας, ενώ τα LED φωτιστικά σώματα δένουν αρμονικά. Οι νευρώσεις στο καπό θέλουν να δείξουν ένα πιο επιθετικό αυτοκίνητο. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα στρογγυλά LED φωτιστικά σώματα, ενώ υπάρχει και η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής. Και εδώ το σήμα της Lancia έχει αλλάξει από το λογότυπο “Ypsilon”. Οι κρυφές χειρολαβές στις πίσω πόρτες και οι ζάντες αλουμινίου που σχηματίζουν το γράμμα “Y” δίνουν μια άλλη αίσθηση.

Στο εσωτερικό δεσπόζουν τα βελούδινα καθίσματα, ενώ υπάρχει και ένα μικρό δερμάτινο τραπεζάκι ανάμεσα στον οδηγό και το συνοδηγό. Το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια ανεβάζει τον πήχη της πολυτέλειας, ενώ υπάρχουν και οι δύο ψηφιακές οθόνες μεγέθους 10,25”, μια για τον πίνακα οργάνων και μια αφής με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Sound Air Light Augmentation.

Μηχανικά όπως αναφέραμε θα υπάρχει ο ηλεκτροκινητήρας, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 156 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 26,5 κιλά. Η μπαταρία ιόντων λιθίου μεγέθους 51 kWh εξασφαλίζει μεγίστη αυτονομία 403 χιλιομέτρων. Με έναν ταχυφορτιστή η μπαταρία από το 20% φτάνει στο 80% σε μόλις 24’, ενώ σε μόλις σε 10’ αποκτά αυτονομία 100 χιλιομέτρων.

Για όποιον ενδιαφέρεται θα πρέπει να γνωρίζει πως οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν από την αγορά της Ιταλίας, ενώ θα ακολουθήσουν αυτές τις Ολλανδίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας. Στη χώρα μας είναι πιθανό να βρεθεί μέσα στο 2025. Όσο για την τιμή; Η συλλεκτική Lancia Ypsilon Limited Edition Cassina κοστολογείται στην Ιταλία στα 39.999€ χωρίς την κρατική επιδότηση.