Η ηλεκτροκίνηση κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αυτοκίνηση και αυτό φαίνεται από τις εταιρείες που δημιουργούν όλο και περισσότερα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Η BMW παρουσίασε τη νέα i4, το οποίο είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό τετράθυρο Gran Coupe μοντέλο της. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κάνεις οι Γερμανοί δημιούργησαν το νέο μοντέλο για να τεθούν αντιμέτωποι με το Tesla Model 3, αφού όπως φαίνεται σχεδιαστικά έχουν αρκετές ομοιότητες.

Η νέα BMW i4 διαθέτει την τεχνολογία eDrive 5ης γενιάς, η οποία προέρχεται από τη νέα iX3. Η i4 εξοπλίζεται με τη νέα γενιά ηλεκτροκινητήρων της BMW, οι οποίοι έχουν πιο συμπαγείς διαστάσεις, αφού ενσωματώνονται μαζί ο ηλεκτροκινητήρας, το σύστημα μετάδοσης και τα ηλεκτρονικά υποσυστήματα, δημιουργώντας ένα ενιαίο σύστημα, με τις μπαταρίες, οι οποίες έχουν σημαντικά μικρότερο μέγεθος από αυτές που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψαν οι Γερμανοί το νέο μοντέλο θα διαθέτει τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Η βασική έκδοση i435 θα αποδίδει 284 ίππους, η μεσαία έκδοση θα είναι η i440, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 335 ίππους, ενώ η πιο ισχυρή θα είναι η i4 M50, η οποία θα διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 460 ίππους. Αργότερα οι Γερμανοί αποκάλυψαν πως θα υπάρξει και μια ακόμη πιο ισχυρή έκδοση που θα φτάνει τους 530 ίππους και τα 82,9 κιλά. Η μέγιστη αυτονομία με μια μόνο φόρτιση θα φτάνει έως τα 590 χιλιόμετρα ανάλογα τη χρήση.

Οι μπαταρία της νέας BMW i4 έχει χωρητικότητα 80 kWh και θα μπορεί να φορτίζεται μέσω του φορτιστή των 150 kW, ή ενός αντίστοιχου ταχυφορτιστή, ο οποίος θα χρειάζεται μόλις 35’ για να φτάσει στο 80%. Η φόρτιση θα είναι πραγματικά ταχύτατη, αφού μέσα σε μόλις 6’ θα έχει αποκτήσει αυτονομία 100 χιλιομέτρων, κάτι που είναι ιδιαίτερα δελεαστικό.

Περισσότερες πληροφορίες δε δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη γερμανική φίρμα, όμως είναι σίγουρο πως η νέα i4 μπορεί να ανταπεξέλθει στην κατηγορίας της και με το παραπάνω. Αν αναλογιστεί κανείς πως στην ελληνική αγορά τρέχει το πρόγραμμα “Κινούμε Ηλεκτρικά”, τότε η τιμή της ίσως να είναι αρκετά δελεαστική. Βέβαια, στη χώρα μας τα οικονομικά αρκετών ίσως την κάνει απαγορευτική, αλλά μπορεί να είναι η μελλοντική λύση για μια οικογένεια.