Περίπου δυο εβδομάδες πριν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, οι άνθρωποι της Skoda πήραν την απόφαση να παρουσιάσουν τη νέα τους ναυαρχίδα. Φυσικά δεν είναι άλλη από τη Superb, που όλοι την έχουμε συναντήσει, αλλά πλέον αποκτά μια άλλη αίσθηση. Η τρίτη γενιά του μοντέλου συνεχίζει την παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, με τους ιθύνοντες της Skoda να υποστηρίζουν ότι η νέα Superb θα φέρει την επανάσταση στο σχεδιασμό τον επερχόμενο σχεδιασμό των μοντέλων. Τα όπλα της είναι οι μεγάλες διαστάσεις, τα πρωτοποριακά συστήματα, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, το περιβάλλον, η άνεση και φυσικά οι ισχυροί κινητήρες, οι οποίοι είναι όλοι Euro 6.

skoda superb 2Η επιτυχία της νέας Superb είναι δεδομένη, αφού ήδη η πρώτη και δεύτερη γενιά έχουν παραδώσει περισσότερα από 700.000 μοντέλα στους πελάτες της τσεχικής εταιρείας. Ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου ξεχωρίζει αμέσως, με τη νέα αρχιτεκτονική, η οποία συνδυάζεται άψογα με την κομψότητα. Βασικό στοιχείο είναι η λειτουργικότητα των χώρων και αυτό φαίνεται από το μεταξόνιό της, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 80 χιλιοστά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Το εμπρός μέρος αποπνέει δύναμη και αυτοπεποίθηση, με την εντυπωσιακή μάσκα και τους διακριτικούς προβολείς. Ένα επιπλέον στοιχείο που τονίζει την εμφάνισή της είναι οι μεγάλοι τροχοί, με τα φαρδιά μετατρόχια, ενώ ρίχνοντας μια ματιά ξεχωρίζει αμέσως το coupe στυλ της. Το πίσω μέρος έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρό, με τις οριζόντιες γραμμές να τονίζονται εκ νέου και τα στενά πίσω φώτα, τεχνολογίας LED, να προσάπτουν το τυπικό σχήμα “C” της Skoda.

skoda superb 5Για τους προβολείς υπάρχει επιλογή είτε αλογόνου, είτε με φώτα Bi – Xenon, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας AFS και φυσικά τα φώτα ημέρας LED. Η μεγάλη σκάλα μπορεί να ελέγχεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Light Assist, ή μέσω του βοηθητικού συστήματος Smart Light Assist. Όπως αναφέραμε, τα πίσω φώτα είναι τεχνολογίας LED, ενώ υπάρχουν και δυο ανακλαστήρες, στις δυο πλευρές του πίσω προφυλακτήρα.

Στο εσωτερικό, όπως προαναφέραμε, οι χώροι μεγάλωσαν, με τον οδηγό και το συνοδηγό να απολαμβάνουν 39 χιλιοστά περισσότερου χώρου, σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Χαρακτηριστικό είναι πως το προσκέφαλο μετράει 980 χιλιοστά, κάτι που κανένα άλλο μοντέλο δεν προσφέρει στην κατηγορία του. 69 χιλιοστά είναι αυξημένος ο χώρος των πίσω επιβατών, κάνοντάς τους να κινούνται ακόμα πιο άνετα, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει αυξηθεί κατά 30 λίτρα, φτάνοντας συνολικά τα 625. Η πίσω πόρτα στο πορτμπαγκάζ, όπως αναμενόταν, είναι ηλεκτρική, ενώ στην περίπτωση που κολλήσει, υπάρχει ένα εικονικό πεντάλ κάτω από τον προφυλακτήρα, το οποίο ενεργοποιείται με το πάτημα του ποδιού του οδηγού. 

skoda superb 6Η νέα Skoda Superb είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το DCC (Dynamic Chassis Control), το οποίο περιλαμβάνει το Driving Mode Select. Εντελώς επανασχεδιασμένες είναι και οι αναρτήσεις της νέας Superb, οι οποίες αποτελούνται από γόνατα MacPherson μπροστά και από πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, βελτιώνοντας την οδηγική ευστάθεια του αυτοκινήτου, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Για πρώτη φορά, επίσης, περιλαμβάνεται το σύστημα κλιματισμού τριών ζωνών, το οποίο παρέχει το βέλτιστο έλεγχο της θερμοκρασίας και της ποιότητας του αέρα. Προαιρετικά προσφέρεται βοηθητική θέρμανση, την οποία μπορεί να τη συναντήσει κανείς στα θερμαινόμενα καθίσματα ή στο ασύρματο θερμαινόμενο παρμπρίζ. Οι αισθητήρες βροχής και φώτων ενεργοποιούν τους υαλοκαθαριστήρες, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ επιλέγουν αυτόματα το πότε θα ενεργοποιηθούν τα φώτα ημέρας, είτε τα φώτα πορείας. Προαιρετικά παρέχεται και μια ηλεκτρική συρόμενη και ανακλινόμενη πανοραμική οροφή.

skoda superb 3Το νέο μοντέλο διαθέτει την τελευταία γενιά Park Assist, τόσο για την αυτόματη οδήγηση, όσο και για τους χώρους στάθμευσης. Επί πλέον, το αυτοκίνητο, για πρώτη φορά, διαθέτει πανοραμική κάμερα 360°, ενώ το παραδοσιακό χειρόφρενο έχει αντικατασταθεί από το ηλεκτρικό. Τέσσερα νέα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας είναι διαθέσιμα για να μετατρέψουν τη μετακίνηση και τα ταξίδια οδηγού και επιβατών σε μια ξεκούραστη εμπειρία. Και τα τέσσερα βασίζονται στην τεχνολογία MIB του ομίλου της Volkswagen, προσφέροντας το SmartLink, το οποίο περιλαμβάνει το MirrorLink και ανάλογα το κινητό τηλέφωνο του κάθε χρήστη διαθέτει το σύστημα CarPlay της Apple ή του Android.

Στα επιπλέον στοιχεία προσθέστε και την υψηλή ταχύτητας σύνδεσης στο Internet, που και αυτό το χρησιμοποιεί για πρώτη φορά η Skoda, ενώ είναι σίγουρα ότι θα εκτιμηθεί δεόντως από τους απαιτητικούς επαγγελματίες ή μη πελάτες της. Το Infotainment σύστημα ελέγχεται με τηλεχειρισμό και από τα πίσω καθίσματα, ενώ διατίθεται και το ηχοσύστημα της Canton, με 12 ηχεία και συνολική ισχύ 610 Watt. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η θύρα USB, καθώς και οι επιπλέον θήκες για μπουκάλια του 0,5 λίτρου στους μπροστινούς επιβάτες, και του 1,5 λίτρου στους πίσω.

skoda superb 4Σύμφωνα με τους Τσέχους, οι νέοι κινητήρες είναι το μεγαλύτερο όπλο του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, η Skoda Superb GreenLine καταναλώνει μόλις 3,7 λίτρα/100χλμ και εκπέμπει μόλις 95γρ/χλμ ρύπους. Όλοι οι κινητήρες διαθέτουν την τεχνολογία Start & Stop για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου, ενώ για τις βενζινοκίνητες εκδόσεις οι ιπποδυνάμεις κυμαίνονται από 125 έως 280 ίππους και αυτές του diesel από 120 έως 190 ίππους. Εκτός από τις βασικές εκδόσεις της βενζίνης που όλοι οι κινητήρες διατίθενται με το σύγχρονο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Επιπλέον, στις τετρακίνητες εκδόσεις με το σύστημα All – Wheel – Drive προσφέρεται το σύστημα Haldex 5 με το νέο συμπλέκτη.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, η Skoda δε μείωσε καθόλου το επίπεδο, αντιθέτως το αύξησε. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας και το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης. Επιπλέον υπολογίστε το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, την ηλεκτρονική παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών, τους 7 αερόσακους και τις 5 ζώνες ασφαλείας τριών σημείων. Προαιρετικά προσφέρονται οι πίσω πλευρικοί αερόσακοι, το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό, καθώς και το Adaptive Cruise Control.

skoda superb 7Στα επιπλέον συστήματα ασφαλείας είναι το Lane Assist Help, το οποίο διατηρεί την παραμονή του οχήματος στη λωρίδα του, το Traffic Jam Assist και το νέο σύστημα έκτακτης υποβοήθησης, το οποίο ενεργοποιεί τα φρένα, φέρνοντας το όχημα σε πλήρη ακινησία. Πέραν αυτών, όμως, ο υποψήφιος αγοραστής έχει το δικαίωμα επιλογής να προσθέσει και τα ακόλουθα, το σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου του καθρέπτη, το σύστημα κόπωσης του οδηγού και το Travel Assist, το οποίο περιλαμβάνει το Traffic Sign Recognition, ενημερώνοντας συνεχώς τον οδηγό για την κατάσταση της κυκλοφορίας.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω για τη νέα Skoda Superb, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα μοντέλο υπερπολυτελείας. Σαφέστατα και θα μπορούσαν να ήταν τα επόμενα υπουργικά αυτοκίνητα, οποιουδήποτε κράτους, αφού διακρίνεται τόσο για την πολυτέλεια, όσο και για την άνεση που προσφέρει. Από την άλλη, είναι το τέλειο οικογενειακό αυτοκίνητο, δεδομένου των άπλετων χώρων που υπάρχουν, αφού μια πενταμελής οικογένεια μπορεί να κινηθεί ανετότατα, μεταφέροντας μαζί σχεδόν τα μισά υπάρχοντά της. Η νέα Superb παρουσιάστηκε στην Πράγα, τελειοποιήθηκε στη Γενεύη, ενώ για όσους ενδιαφέρονται, το λανσάρισμα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο, με τις πρώτες παραδόσεις να είναι προγραμματισμένες το Σεπτέμβριο, αρχής γενομένης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, στην ελληνική αγορά αναμένεται στο τέλος του χρόνου, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα την τιμολογιακή πολιτική.