Πριν από καιρό είχαμε δει στη συνεργασία της Mercedes και της Sony ένα εικονικό μοντέλο της γερμανικής εταιρείας αποκλειστικά για λογαριασμό του παιχνιδιού GT6. Τότε σε διάφορες ερωτήσεις οι Γερμανοί επέμεναν πως το συγκεκριμένο μοντέλο δε θα γίνει ποτέ πραγματικότητα και πως θα μείνει ένα απλό εικονικό super car. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και όπως όλα δείχνουν έστω και διαφορετικά το Vision GT της Mercedes θα πάρει σάρκα και οστά.

mercedes f 015 3Σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ηλεκτρονικών και νέων καινοτομιών που γίνεται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας η Mercedes παρουσίασε το νέο concept όχημα της με την ονομασία F 015 Luxury in Motion. Πρόκειται σύμφωνα με τους Γερμανούς για ένα άκρος αυτόνομο αυτοκίνητο με νέες δυνατότητες που διαφέρει από όλα τα άλλα οχήματα. Το συνολικό μήκος φτάνει τα 5,22 μέτρα, το πλάτος τα 2,01 και το ύψος τα 1,52 μέτρα, με το μεταξόνιο να αγγίζει τα 3,61 μέτρα προσφέροντας τεράστια άνεση στους επιβάτες. Η κατασκευή του είναι από ανθρακονήματα, αλουμίνιο και χάλυβα υψηλής αντοχής γεγονός που το κάνει να ζυγίζει 40% λιγότερο από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο της σχεδίασης του αμαξώματος είναι το καινοτόμο σύστημα ανοίγματος των θυρών, οι οποίες ανοίγουν ανεξάρτητα. Με γωνία ανοίγματος 90 μοιρών για όλες τις θύρες, το ευρύχωρο εσωτερικό μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα και άνετα και από τις δύο πλευρές. Ένα πολύ ανθεκτικό διασυνδεδεμένο σύστημα με μηχανικά στοιχεία κλειδώματος εξασφαλίζει υποδειγματικά τα πρότυπα ασφαλείας. Τα στοιχεία αυτά συνδέονται μεταξύ τους με τις εμπρός και πίσω πόρτες, ώστε να κλείνουν ταυτόχρονα για μεγαλύτερη ασφάλεια του αμαξώματος.

mercedes f 015 4Ο εσωτερικός χώρος δε μοιάζει με κανένα άλλο αυτοκίνητο, παρότι η χωρητικότητα του είναι για τέσσερις ενήλικες, ενώ στα καθίσματα υπάρχει δυνατότητα επιλογής, είτε όπως σε όλα τα αυτοκίνητα, είτε να είναι ο ένας απέναντι από τον άλλο. Επίσης, στην κατασκευή του εσωτερικού υπάρχει φυσικό ανοιχτό ξύλο, αλουμίνιο, γυαλί και φυσικά δέρμα που ολοκληρώνει τα καθίσματα πολυτελείας. Ο Dieter Zetsche, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και επικεφαλής της Mercedes – Benz δήλωσε “Όποιος επικεντρώνεται αποκλειστικά στην τεχνολογία δεν έχει ακόμη κατανοήσει πόσο η αυτόνομη οδήγηση θα αλλάξει την κοινωνία μας. Το αυτοκίνητο αυτό δεν είναι μόνο ένα απλό μέσο μεταφοράς, αλλά μπορεί να γίνει ένα κινητό μέσο εργασίας, στο οποίο θα έχει τη δυνατότητα ο καθένας να οργανώσει ακόμα και τις επαγγελματικές του δραστηριότητες”.

Τα καθίσματα μπορούν να γίνουν άνετα και ξαπλώστρες, ενώ το ντύσιμο τους από nappa και δέρμα προσφέρει την απόλυτη πολυτέλεια. Επίσης, όλες οι λειτουργίες του εσωτερικού γίνονται μόνο με την αφή και τις 6 οθόνες που υπάρχουν, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη τόσο τη ζωή του οδηγού, όσο και των επιβατών. Ο LED φωτισμός επικρατεί παντού, από τα φωτιστικά σώματα μέχρι και ολόκληρο το εσωτερικό. Επιπλέον, ο φωτισμός που επικρατεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι ένα ελαφρύ μπλε, έτσι ώστε να μην κουράζει τους επιβάτες.

mercedes f 015 5Το νέο μοντέλο πολυτελείας μπορεί να λειτουργήσει σε χειροκίνητες ή αυτόνομες λειτουργίες. Με τις χειροκίνητες λειτουργίες ασχολούνται οι ρυθμίσεις των εμπρός καθισμάτων του οδηγού και του συνοδηγού, ενώ αυτόματες είναι οι λειτουργίες που βρίσκονται στο τιμόνι και στην οθόνη αφής. Οι επιβάτες μπορούν να αλληλεπιδράσουν μέσω χειρονομιών για διάφορες λειτουργίες, είτε μέσω αισθητήρων παρακολούθησης, είτε μέσω της αφής στις οθόνες της υψηλής ανάλυσης. Η προηγμένη τεχνολογία επιτρέπει στους αισθητήρες να αναγνωρίσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των επιβατών, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αλληλεπίδρασης χρηστών, προκειμένου να υπάρχει προσβασιμότητα από άλλους εάν και εφόσον αυτό καταστεί υποχρεωτικό.

Ακόμα και τώρα τα οχήματα της Mercedes – Benz είναι ικανά να ανιχνεύσουν πολλές διαφορετικές επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο και αντιδράσουν ανάλογα τις συνθήκες με τη βοήθεια των αυτόνομων συστημάτων πέδησης. Επιπλέον υπάρχουν και τα συστήματα DISTRONIC PLUS με την υποβοήθηση οδήγησης, το Stop & Go Pilot, το Active Parking Assist με PARKTRONIC, το οποίο επιτρέπει το πλήρες αυτοματοποιημένο παρκάρισμα και το ενεργό σύστημα διεύθυνσης και ελέγχου των φρένων.

mercedes f 015 2Μηχανικά το F 015 τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Το πρωτοποριακό F – CELL PLUG – IN υβριδικό σύστημα εγγυάται την μηδενική εκπομπή ρύπων CO2, καθώς και τη μηδενική κατανάλωση καυσίμου. Το F 015 έκανε το ντεμπούτο του στη Διεθνή Έκθεση Ηλεκτρονικών Καινοτομιών που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας. Στη Mercedes λένε πως το νέο μοντέλο είναι το μέλλον της αυτοκίνησης καθώς όλα θα αλλάξουν με τον καιρό, αφού όπως όλα δείχνουν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος είναι αυτά που θα κάνουν τα πάντα για εμάς. Η ερώτηση μας όμως είναι πολύ απλή. Το θέλουμε όλο αυτό;