Τα πρώτα ραβασάκια για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα ετοίμασε το υπουργείο οικονομικών και θα τα αποστείλει στους κατόχους μέσα στο μήνα που διανύουμε. Το αρχικό πρόστιμο είναι 250€ και αφορά 600.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, οι οποίοι δε συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις του υπουργείου μέχρι τη διορία που είχε δοθεί. Η διορία που θα έχουν οι ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν αυτή την εκκρεμότητα θα είναι 10 ημέρες πληρώνοντας και το νέο ασφαλιστήριο, αλλά και τα 250€ του προστίμου.

anasfalista aytokinita 1Το πρόστιμο θα πληρώνεται στην ασφαλιστική εταιρεία με τη μορφή παραβόλου, ενώ αν κάποιος επιλέξει και αυτή τη φορά να μην ασφαλίσει το αυτοκίνητο του, τότε θα έχει μεγαλύτερες κυρώσεις με το πρόστιμο να ανεβαίνει στα 500€, αλλά πλέον θα είναι αντιμέτωπος και με διοικητικές συνέπειες. Αυτές είναι η αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες. Σε περίπτωση ατυχήματος θα υπάρχει αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια ή για 3 χρόνια, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα υπάρχει ποινή φυλάκισης από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματικό πρόστιμο έως 3.000€.

Με αυτά τα μέτρα το ΥΠΟΙΚ αναμένεται αν συμμορφωθούν όλοι να βάλει στα ταμεία του 150.000.000€, με ενδεχόμενο να αυξηθούν αν κάποιος δεν εισακούσει την πρώτη προειδοποίηση. Τέλος, αυτές οι περιπτώσεις δεν αφορούν σε όσους έχουν κάνει κατάθεση πινακίδων στις κατά τόπους εφορίες και έχουν θέσει τα αυτοκίνητα του σε καθεστώς πλήρους ακινησίας.