Το καλοκαίρι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του, αλλά στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του Πρωταθλήματος με το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου να φιλοξενεί στην πίστα του Snetterton τον 6ο γύρο του BTCC. Έχοντας ήδη διανύσει την μισή απόσταση στο πρωτάθλημα, οι ομάδες είναι πλέον πιο έτοιμες από ποτέ και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε αγώνα, με το θέαμα να αυξάνεται όλο και περισσότερο μιας και οι διαφορές μεταξύ των οχημάτων μικραίνουν.

btcc snetterton 5Το Σάββατο λοιπόν στις κατατακτήριες δοκιμές, η αδρεναλίνη ανέβηκε στα ύψη, αφού οι πρώτοι 14 οδηγοί απείχαν μεταξύ τους μόλις 1”, σε μία από τις μεγαλύτερες πίστες του Πρωταθλήματος, με το Shedden και το Honda Civic Type R της Halfords Yuasa Racing να βρίσκονται στην Pole Position. Από την πρώτη και έως την 9η θέση, την οποία κατείχε ο Mat Neal επίσης της Yuasa Racing, καμία ομάδα δεν είχε δεύτερο εκπρόσωπο, με τους Turkington, Morgan, Ingram, Jackson, Abbott, Smith και Sutton να συμπληρώνουν τις πρώτες 8 θέσεις, ενώ πίσω από τον Mat Neal βρέθηκε ο Sam Tordoff με BMW 125i M Sport.

Με αυτή τη σειρά ξεκίνησε και ο πρώτος αγώνας, με την εκκίνηση να είναι καθαρή, παρά τον συνωστισμό που επικρατούσε στις πρώτες στροφές. Μεγάλοι κερδισμένοι από την εκκίνηση ήταν οι Jackson και Plato, με τον πρώτο να φτάνει στην τρίτη θέση, ενώ ο δεύτερος κατόρθωσε να βρεθεί πίσω από τον Tom Ingram και να τον πιέσει από τον πρώτο κιόλας γύρο.

btcc snetterton 3Παρά το γεγονός ότι οι αγωνοδίκες ανακοίνωσαν έλεγχο για πιθανή άκυρη εκκίνηση για αρκετά οχήματα, ανάμεσα τους και το Levorg του Turkington, αυτό δεν εμπόδισε τον πολύπειρο οδηγό να συνεχίσει την προσπάθειά του να περάσει τον Shedden, πράγμα που έγινε στον 8ο γύρο και ενώ ο Jackson έδειχνε να βρίσκεται σε θέση να περάσει το Subaru. Από εκεί και έπειτα άνοιξε ένας χορός από κλαταρίσματα που ανάγκασαν αρκετούς οδηγούς να εγκαταλείψουν, ανάμεσά τους και οι δύο οδηγοί των MG, Sutton και Cook.

Μία από τις μάχες που διήρκησαν σχεδόν όσο και ο αγώνας ήταν αυτή ανάμεσα στον Ingram και τον Plato, με τον νεαρό οδηγό να αρνείται πεισματικά να παραδώσει την θέση του. Ωστόσο η εμπειρία του Plato τον βοήθησε και στον 11ο γύρο ακολουθώντας ανορθόδοξα την εξωτερική γραμμή της στροφής κατάφερε να κρατηθεί δίπλα στον Ingram και να τον προσπεράσει. Έτσι ολοκληρώθηκε και ο πρώτος αγώνας για τον διήμερο.

btcc snetterton 2Στο δεύτερο αγώνα, οι οδηγοί μπήκαν στο grid από την θέση στην οποία τερματίσαν στον προηγούμενο αγώνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Turkington βρέθηκε στην Pole Position, την οποία δεν κατάφερε να διατηρήσει, αφού ο εξαιρετικός Jackson που έκανε τρομερή εκκίνηση, κατόρθωσε να περάσει τόσο τον Shedden που εκκινούσε από τη δεύτερη θέση όσο και τον Turkington λίγες στροφές αργότερα. Ο Shedden δείχνοντας ανυπόμονος επιτέθηκε στον Turkington στα μισά του δεύτερου γύρου, αλλά η προσπάθειά του στέφθηκε με αποτυχία καθώς οι δυο τους συγκρούστηκαν, με το Civic Type R να χάνει αρκετό χρόνο και να δίνει την δυνατότητα και στον Morgan που καραδοκούσε να τον προσπεράσει.

Ο 4ος και 5ος γύρος ήταν από τους πιο θεαματικούς, αφού και ο ταχύτατος Rob Collard σε ένα σεμινάριο οδηγικής ικανότητας μαζί με τον Jason Plato παρουσίασαν στο κοινό τον σωστό τρόπο προσπέρασης με τον πρώτο να κερδίζει μία ακόμη θέση, ενώ λίγο αργότερα ο Mat Neal βουτώντας από μεγάλη απόσταση στα φρένα, κατάφερε να αιφνιδιάσει τον Adam Morgan και να τον προσπεράσει. Ο Collard αφού απέφυγε το εμπόδιο του Morgan σχετικά εύκολα, κόλλησε πίσω από το Civic του Matt Neal και στην προσπάθεια και των δύο να διεκδικήσουν την καλύτερη δυνατή θέση παρακολουθήσαμε μία μάχη “πόρτα με πόρτα” που διήρκησε για μεγάλο διάστημα εντός του 7ου γύρου. Τελικά ο Matt Neal κατάφερε να διατηρήσει την θέση του, αλλά ο Rob Collard άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς με την Yuasa Racing για τον τρίτο και τελευταίο αγώνα.

btcc snetterton 4Στην πρώτη θέση του grid στον τελευταίο αγώνα του διημέρου βρέθηκε ο Tom Ingram με τους Plato, Morgan, Collard και Neal να ακολουθούν. Στην εκκίνηση ο Ingram δεν κατάφερε να διατηρήσει την θέση του, βλέποντας όχι μόνο τον Plato, αλλά και τον εκπληκτικό Collard να στρίβουν πριν από αυτόν στην πρώτη στροφή. Οι χαμένες θέσεις ωστόσο ήταν το λιγότερο για το οποίο έπρεπε να ανησυχεί ο Tom Ingram, αφού εξαιτίας του συνωστισμού, υπήρξαν αρκετές επαφές, με μία εξ αυτών να στέλνει τον νεαρό οδηγό εκτός πίστας και αρκετά πίσω σε θέσεις.

Η πρωτοπορία δε διήρκησε πολύ για τον Plato, αφού ο Collard ήταν ασταμάτητος και απαιτητικός. Έτσι στα μισά του δεύτερου γύρου βρήκε τον απαραίτητο χώρο και προσπέρασε το Levorg του Plato, ανοίγοντας αμέσως την διαφορά από τα υπόλοιπα οχήματα. Έκπληξη αποτέλεσε ωστόσο η αναρρίχηση του Austin έως την τέταρτη θέση που όμως δεν κατάφερε να την διατηρήσει έως το τέλος του αγώνα. Ο Plato που έδειχνε να μην έχει ρυθμό έχασε μία ακόμη θέση και από τον Jackson που τον ακολουθούσε, ενώ την ίδια ώρα ο Shedden που κατάφερε να ξεμπλέξει γρήγορα από τα εμπόδια των Turkington και Austin, είχε βρεθεί πίσω από τον Plato και με συνοπτικές διαδικασίες τον προσπέρασε και αυτόν.

btcc snetterton 1Παρά το γεγονός ότι ο Jackson είχε ρυθμό, το αυτοκίνητο του είχε λαβωθεί από τις επαφές που είχε στους πρώτους γύρους και έτσι άρχισε να χάνει έδαφος και αποτέλεσε εύκολη λεία για τον Shedden, ο οποίος έμοιαζε ικανός να μαζέψει την μεγάλη διαφορά που είχε χτίσει ο Rob Collard. Και έτσι έγινε. Οι τελευταίοι γύροι ήταν δραματικοί με τους δύο οδηγούς να μην σκέφτονται τι μπορεί να χάσουν από μία πιθανή επαφή και να επιτίθενται σκληρά ο ένας στον άλλον ακουμπώντας με δύναμη ο ένας το αυτοκίνητο του άλλου. Τελικά ο Shedden κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση παρά το γεγονός ότι το αυτοκίνητο του απέκτησε αρκετές ζημιές.

Έτσι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ανέδειξε τρεις νικητές, τον Turkington, τον Jackson και τον Shedden που σε όλους τους αγώνες βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις και δικαιωματικά ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Το επόμενο ραντεβού με το Βρετανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού έχει ορισθεί για τις 13 και 14 Αυγούστου στην πολύ γρήγορη πίστα του Κnockhill.

Δημήτρης Τσιάρας