Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου ήταν το τελευταίο διήμερο δράσης για το Βρετανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού, με τους οδηγούς να μας επιφυλάσσουν τα καλύτερα για το τέλος. Ταχύτερος όλων το Σάββατο, ο εξαιρετικός Colin Turkington, με το Subaru Levorg, ο οποίος άφησε πίσω του τόσο τον Rob Austin που έδειχνε πολύ δυνατός στην πίστα του Brands Hatch, όσο και τον teammate του, Jason Plato.

btcc-brand-hatch-1

Εκκινώντας λοιπόν από την πρώτη θέση και δίχως να δώσει το περιθώριο σε κανέναν να τον απειλήσει, ο Colin Turkington κατάφερε να πάρει μία νίκη σχετικά εύκολη και να διατηρήσει τις ελπίδες του για τίτλο. Πιο πίσω ο Jason Plato δεν κατάφερε να επικρατήσει σε καμία από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον του Rob Austin, παρόλο που ο δεύτερος λόγο σύγκρουσης είχε χάσει τον καθρέφτη του, χωρίς να μπορεί να αμυνθεί αφού δε γνώριζε που βρίσκεται κάθε φορά ο αντίπαλος του.

Η υπερβολική εστίαση στον Rob Austin όμως κόστισε την τρίτη θέση στον Jason Plato, αφού  στον τελευταίο γύρο ο Josh Cook κατάφερε να περάσει τον πολύπειρο Βρετανό και να ανεβεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Την 5η θέση και αρκετά πίσω από τους τέσσερις πρώτους κατέκτησε ένας ακόμη διεκδικητής του τίτλου ο Gordon Shedden, ενώ την 10άδα από εκεί και έπειτα έκλεισαν οι Morgan, Neal, Moffat, Sutton και Tordoff.

btcc-brand-hatch-3

Ο δεύτερος αγώνας είχε μία βασική ομοιότητα με τον πρώτο και αυτή είναι ο Colin Turkington να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις μετοχές του στο κυνήγι του τίτλου. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Jason Plato που για αρκετούς γύρους πίεσε στενά τον Turkington, αλλά ύστερα από επέμβαση της ομάδας, ο Plato έπαιξε πιο αμυντικό ρόλο υπέρ του Turkington. O Matt Neal που κυνηγούσε και αυτός τον τίτλο, στον τρίτο γύρο βρέθηκε στα προστατευτικά ελαστικά ύστερα από επαφή που είχε με τον Sutton. Έτσι έχασε τις όποιες ελπίδες είχε σε αντίθεση με τον ομόσταβλο του, Gordon Shedden που κατέλαβε την τρίτη θέση και έβλεπε πλέον το πρωτάθλημα πιο κοντά από ποτέ. Η βαθμολογούμενη δεκάδα συμπληρώθηκε από τους Cook, Tordoff, Moffat, Jackson, Morgan, Ingram και Collard.

Σε αυτό το σημείο και με τον Turkington να έχει το momentum, πολλοί πίστεψαν ότι η Subaru που ήρθε ανέτοιμη σε αυτό το Πρωτάθλημα και κατάφερε να κάνει άλματα προόδου, θα δει έναν δικό της οδηγό να καταλαμβάνει το τίτλο του Πρωταθλητή για το  2016, παρά το γεγονός ότι πρώτος στην βαθμολογία ήταν ακόμη ο Sam Tordoff. Ωστόσο, ο Gordon Shedden δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Με μόλις δύο βαθμούς να τον χωρίζουν από τον πρώτο Tordoff, ο Shedden μπήκε στην πίστα και παρά το γεγονός πως η μάχη με τον Tordoff αφορούσε την τρίτη θέση, όλα τα βλέμματα είχα στραφεί εκεί με τους δύο πρωτοπόρους, Jackson και Moffat να κάνουν τον δικό τους αγώνα.

btcc-brand-hatch-5

Στον 7ο γύρο, ήρθε το highlight της χρονιάς, αφού ο Shedden τοποθέτησε εξαιρετικά τον Civic Type R στην εσωτερική πλευρά της BMW του Tordoff και στην έξοδο της Clark Curve κατόρθωσε να ολοκληρώσει την προσπέραση που θα του έδινε τον τρίτο του τίτλο και δεύτερο συνεχόμενο, πράγμα που είχε να συμβεί από το 2007 και το 2008 με τον Fabrizio Giovanardi. Παρά την πίεση και τις επιθέσεις, ο Shedden κατόρθωσε να διατηρήσει την τρίτη θέση, ενώ ο άτυχος Tordoff έχασε μία ακόμη θέση από τον Adam Morgan, και τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Ωστόσο, με την γενική του παρουσία στο φετινό Πρωτάθλημα έδωσε στην ομάδα του την πρώτη θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Από εκεί και κάτω η κατάταξη έκλεισε έως με την 10η θέση με τους Ingram, Cook, Hill, Collard και Plato.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε η σεζόν του 2016 για το BTCC, μια χρονιά που ξεκίνησε με εκπλήξεις, όπως η παρθενική Pole Position του νεαρού Tom Ingram στον πρώτο αγώνα της χρονιάς, αλλά και την πρώτη του νίκη, ενώ από εκεί και έπειτα στην λίστα των νικητών προστέθηκαν αρκετοί ακόμη οδηγοί, φτάνοντας στον τρίτο γύρο και την πίστα του Thruxton για να δούμε οδηγό να ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο βάθρο.

btcc-brand-hatch-2

Σημαντική σεζόν αποδείχτηκε και για την νεοεισερχόμενη ομάδα της Subaru, η οποία χάρη στη συνεργασία με την ομάδα της BMR κατάφερε να εξελίξει ταχύτατα το όχημα της και να γίνει τόσο ανταγωνιστική ώστε να απειλήσει ακόμη και για το πρωτάθλημα των οδηγών μέσω του πολύπειρου Colin Turkington.

Το BTCC λοιπόν ολοκληρώνεται για φέτος αφήνοντας πίσω του θέαμα, μάχες, συγκινήσεις, προσπεράσεις και ότι άλλο αποτελεί συστατικό αυτού του εξαιρετικού θεσμού του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Εμείς ελπίζουμε μέσα από τα κείμενα να μπορέσαμε να σας μεταφέρουμε έστω και ένα κομμάτι των όσων παρακολουθήσαμε κάθε εβδομάδα και να σας φέραμε λίγο πιο κοντά σε ένα πρωτάθλημα που αφορά και διεξάγεται σε άλλη χώρα, αλλά από την πλευρά του θεατή προσφέρει εξαιρετικό θέαμα.

Δημήτρης Τσιάρας