Όπως ανακοινώθηκε από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου επανέρχεται στο Κέντρο της Αθήνας ο Δακτύλιος, ο οποίος πλέον έχει αλλαγές σε σχέση με το πως ήταν πριν. Πιο συγκεκριμένα ελεύθερα μπορούν να κινούνται όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, τα υβριδικά, τα οχήματα που διαθέτουν από τον κατασκευαστή φυσικό αέριο ή υγραέριο, αλλά και τα οχήματα με θερμικό κινητήρα τεχνολογίας Euro 6 με την προϋπόθεση πως οι εκπομπές ρύπων θα είναι κάτω από 120 γρ/χλμ.

Επιπλέον, οι άδειες που θα δοθούν από την ΕΛ.ΑΣ. για το Δακτύλιο είναι κατά 50% μειωμένες. Αυτή η κίνηση είναι σίγουρο πως θα μειώσει τα αυτοκίνητα που κινούνται στα όρια του Δακτυλίου, αλλά από την άλλη πλευρά είναι πολύ πιθανό να μην αποσυμφορήσει τους δρόμους από την κίνηση. Φυσικά, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται σε αυτούς που αγόρασαν νέο αυτοκίνητο τεχνολογίας Euro 6, αφού αν εκπέμπουν άνω των 120 γρ/χλμ θα αναγκάζονται να βρίσκονται στο καθεστώς των μονών-ζυγών.

Από τα μέτρα του δακτυλίου εξαιρούνται:

  • Αυτοκίνητα ιατρών, με το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
  • Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
  • Αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, καθώς και αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ), με αντίστοιχη βεβαίωση.
  • Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών ή υλικών οστεοσυνθέσεως ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ’ όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά.
  • Αυτοκίνητα φυσιοθεραπευτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε κατάκοιτους.
  • Αυτοκίνητα εν ενεργεία δικαστικών με έδρα εργασίας ή κατοικία εντός του δακτυλίου, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους.
  • Εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.

Το μέτρο του Δακτυλίου θα έχει ισχύ έως τις 22 Ιουλίου του 2022, ενώ το ωράριο του Δακτυλίου για όσους δε θυμούνται είναι Δευτέρα-Πέμπτη από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και Παρασκευή από τις 07:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι. Τέλος, τα όρια του μικρού δακτυλίου αποτελείται από τις Λεωφόρος Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλία Ηλιού – Αμβροσίου Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λεωφόρος Αλεξάνδρας.