Στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, εκτός των πασίγνωστων Super Cars και των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, παρουσιάζονται και κάποια άλλα μοντέλα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις παραπάνω κατηγορίες. Πρόκειται για αυτοκίνητα εντελώς διαφορετικά, που όμως είναι πολύ εύκολο να εξιτάρουν τον οδηγό τους. Αυτό έκανε και μια ομάδα από την Ιαπωνία, η οποία παρουσίασε το πρωτότυπο Phiaro. Η πλήρης ονομασία του μοντέλου είναι Phiaro Cipher P75 και πρόκειται για ένα roadster διθέσιο μοντέλο, το οποίο θυμίζει αρκετά τα Radical.

phiaro cipher p75 3Το στοιχείο που πρόσεξαν ιδιαίτερα οι μηχανικοί της ιαπωνικής εταιρείας ήταν ο σκελετός, ο οποίος είναι εξαιρετικά ελαφρύς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είναι ταχύτατο. Εξωτερικά φέρνει πάρα πολύ στο KTM X – Bow και φαίνεται να έχει δανειστεί πάρα πολλά χαρακτηριστικά της σχεδίασής του. Το P75 δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού η Phiaro Group ιδρύθηκε το 1939 και φέτος γιορτάζει τα 75 της χρόνια. Το συνολικό μήκος του αυτοκινήτου είναι 3,64 μέτρα, το πλάτος του 1,75 και το ύψος μόλις 1,04 μέτρα. Το μεταξόνιο είναι 2,35 μέτρα, ενώ το συνολικό βάρος δε ξεπερνά τα 596 κιλά.

Κάτω από το καπό κρύβεται ο 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας χωρητικότητας  1,5 λίτρων με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 144 ίππους και τη μέγιστη ροπή τα 17 κιλά. Αρνητικό στοιχείο του είναι η πολύ μικρή δεξαμενή καυσίμου, αφού το ντεπόζιτο χωράει μόλις 13 λίτρα. Φυσικά οι Ιάπωνες δεν αποκάλυψαν καν τη μέση κατανάλωση, κάτι που συμπληρώνει το πάζλ των αρνητικών δεδομένων. Η κίνηση μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω του χειροκίνητου 5τάχυτου κιβωτίου, ενώ οι αναρτήσεις αποτελούνται από διπλά ψαλίδια, τόσο εμπρός, όσο και πίσω, με το σύστημα φρένων να λειτουργεί με αεριζόμενους δίσκους. Παρά το χαμηλό του βάρους, αρκετά μεγάλες είναι οι ζάντες αλουμινίου, οι οποίες είναι 16”, με τις διαστάσεις των ελαστικών να είναι 205/55 εμπρός και 225/50 πίσω.

phiaro cipher p75 2Το Phiaro Cipher P75 μπορεί να εμφανίστηκε στη Γενεύη ως πρωτότυπο μοντέλο, αλλά οι ιθύνοντες της ιαπωνικής εταιρείας ευελπιστούν ότι πολύ γρήγορα θα βγει στην παραγωγή. Για την τιμή του δεν υπάρχει καμία πληροφορία, αφού όπως συνηθίζεται για τα πρωτότυπα μοντέλα δεν αποκαλύπτουν όλες τις λεπτομέρειες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απολαύσουμε τις φωτογραφίες του νέου μοντέλου, πιστεύοντας ότι μια ημέρα θα το δούμε να τρέχει σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.