1η Ιουνίου 2016. Καταλυτική ημερομηνία για του νέους φόρους που θεσπίζει η κυβέρνηση στους πολίτες. Από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23 στο 24% δε ξεφεύγουν ούτε τα διόδια, τα οποία θα ανεβάσουν τις τιμές τους από 5 μέχρι 10 λεπτά του Ευρώ. Οι αυξήσεις στον αυτοκινητόδρομο του ΜΟΡΕΑ είναι μικρές και αφορούν ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων.

diodia 3Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι τιμές στους μετωπικούς σταθμούς Σπαθοβουνίου, Νεστάνης, Μάναρη, Καλαμάτας, Πετρίνας, για οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα και για οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα, ενώ αναπροσαρμόζονται και οι τιμές στους μετωπικούς σταθμούς Καλαμάτας και Πετρίνας για οχήματα με ύψος έως 2,20 μέτρα. Επίσης, οι τιμές αυξάνονται στους πλευρικούς σταθμούς Αρφαρών για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, εκτός από δίκυκλα και τρίκυκλα, και στον πλευρικό σταθμό στα Παραδείσια μόνο για οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα.

Η Νέα Οδός, που διαχειρίζεται τον άξονα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια του ΠΑΘΕ, ανακοίνωσε νέες τιμές για τους σταθμούς διοδίων, όπου αλλού οι τιμές μένουν ίδιες και αλλού αυξάνονται. Για παράδειγμα, στα διόδια των Αφιδνών οι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν τα ίδια διόδια (3,25€), αλλά οι οδηγοί φορτηγών, λεωφορείων και μεγαλύτερων οχημάτων θα επιβαρύνονται με 5 λεπτά του Ευρώ (από 8,15€ σε 8,20€ και από 11,45€ σε 11,50€ ευρώ). Αντίθετα στα πλευρικά διόδια του Καπανδριτίου οι οδηγοί των Ι.Χ. θα πληρώνουν πλέον 2€ από 1,95€ που ήταν. Στα πολύ μεγάλα οχήματα η αύξηση φτάνει τα 10 λεπτά του Ευρώ (από 6,90€ σε 7€).

diodia 2Σταθερές μένουν οι τιμές για τα Ι.Χ. στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων της Μαλακάσας και των Οινοφύτων, αλλά στα μετωπικά διόδια της Θήβας θα πληρώνουν 3,85€ από 3,80€). Στα 3,80€ μένει η τιμή για τα Ι.Χ. στα μετωπικά διόδια της Τραγάνας, ενώ σταθερή μένει στο 1,60€ στα μετωπικά διόδια της Αγίας Τριάδας, όπως και στους υπόλοιπους σταθμούς διοδίων Μώλου, Θερμοπυλών, Μαυρομαντήλας, Αγίας Μαρίνας και Στυλίδας. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από τους ιθύνοντες της Αττικής Οδού η αύξηση θα απορροφηθεί και η τιμή θα παραμείνει ως έχει στα 2,80€.