Aston Martin και Honda μαζί στη Formula 1 από το 2026

Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε επίσημα πως η Honda επιστρέφει στη Formula 1 από το 2026 και μάλιστα θα συνεργαστεί με την Aston Martin φέρνοντας νέα δεδομένα. Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια που η Honda λείπει από τον κόσμο της F1, φαίνεται πως οι Ιάπωνες έχουν τη δική τους εξάρτηση επάνω σε αυτό το κομμάτι και έτσι αποφάσισαν να επιστρέψουν για άλλη μια φορά.

Την προηγούμενη φορά ήταν στο άθλημα για 7 χρόνια με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος οδηγών με τον Max Verstappen και τη Red Bull Racing. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε πως η Red Bull Racing έχει πλέον δικούς της κινητήρες, αλλά η βοήθεια της Honda είναι υπερπολύτιμη ακόμη και τώρα, αφού υπάρχει μια συμφωνία ως το 2025. Όταν η F1 παρουσίασε το πλάνο της για τους νέους κινητήρες το 2026 φαίνεται πως η Honda έβαλε στόχο την ολική επαναφορά της.

Έτσι σε λίγο καιρό φαίνεται πως θα αλλάξουν τα δεδομένα, αφού όπως αναφέραμε η Aston Martin θα ενώσει το δρόμο της με τη Honda σε μια πολυετή συνεργασία που θα ξεκινήσει από το 2026. Υπενθυμίζουμε πως η βρετανική ομάδα θα συνεχίζει να προμηθεύεται κανονικά μονάδες ισχύος, κιβώτιο ταχυτήτων και πίσω ανάρτηση από τη Mercedes έως το 2025.

Ο CEO της Honda, Toshihiro Mibe δήλωσε “Ένας από τους βασικούς λόγους για την απόφασή μας να ανταποκριθούμε στη νέα πρόκληση της F1 είναι ότι η κορυφαία μορφή αγώνων στον κόσμο προσπαθεί να γίνει μια βιώσιμη σειρά αγώνων, η οποία είναι σύμφωνη με την κατεύθυνση που στοχεύει η Honda προς την ουδετερότητα άνθρακα και θα γίνει μια πλατφόρμα που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των τεχνολογιών της ηλεκτροκίνησης μας. Η Honda είναι μια εταιρεία που έχει ιστορία στον τομέα της ανάπτυξης αναλαμβάνοντας προκλήσεις και κερδίζοντας αγώνες παγκόσμιας κλάσης”.

“Με τους νέους κανονισμούς του 2026, το κλειδί για τη νίκη θα είναι ένας συμπαγής, ελαφρύς και υψηλής ισχύος ηλεκτροκινητήρας με μπαταρία υψηλής απόδοσης, ικανή να χειρίζεται υψηλή και γρήγορη απόδοση ισχύος. Πιστεύουμε ότι οι τεχνολογίες και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από αυτή τη νέα πρόκληση μπορούν δυνητικά να εφαρμοστούν απευθείας στα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα μαζικής παραγωγής μας, όπως ένα ηλεκτρικό κορυφαίο σπορ μοντέλο, ενώ κοιτάμε και νέες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης σε διάφορους τομείς, όπως αυτή του eVTOL που βρίσκεται υπό έρευνα και ανάπτυξη”.

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας της Aston Martin, Lawrence Stroll, περιέγραψε τη Honda ως παγκόσμιο τιτάνα δηλώνοντας “Μοιραζόμαστε μια αμοιβαία ώθηση, αποφασιστικότητα και αμείλικτη φιλοδοξία να πετύχουμε τους στόχους μας. Η Honda είναι ένας παγκόσμιος τιτάνας και η επιτυχία της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι μακροχρόνια και απίστευτα εντυπωσιακή”.

Ο Koji Watanabe, Πρόεδρος της Honda Racing Corporation, του αγωνιστικού τμήματος της Honda που θα αναλάβει το έργο, δήλωσε “Eν μέσω σημαντικών αλλαγών στην επιχείρησή μας και στο περιβάλλον του μηχανοκίνητου αθλητισμού που οδηγούν στη μετάβαση σε μια κοινωνία ουδέτερη από άνθρακα, έχουμε εκ νέου καθιερώσει το HRC ως τη βέλτιστη πλατφόρμα για τη διατήρηση και την περαιτέρω εξέλιξη των δραστηριοτήτων μηχανοκίνητου αθλητισμού ως δύναμη της Honda. Θα αφοσιωθούμε  στις αγωνιστικές μας δραστηριότητες και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε περισσότερα όνειρα και ενθουσιασμό στους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο”.