Ασφαλής οδήγηση στο χιόνι

Η κακοκαιρία βρίσκεται σε έξαρση και θα είναι πάνω από τη χώρα μας για μερικές ημέρες ακόμα. Από Βορρά μέχρι το Νότο οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές όσο περνάει η ώρα εκτός από τις χιονοστρώσεις θα επικτρατεί ολικός παγετός. Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να έχουμε μια ασφαλή οδήγηση στο χιόνι; Καταρχάς η καλύτερη λύση είναι να είμαστε μπροστά σ’ ένα τζάκι και να το απολαμβάνουμε βλέποντάς το να πέφτει. Αν όμως χρειαστεί να κινηθούμε, καλό είναι να το κάνουμε μόνο αν είναι ανάγκη τουλάχιστον την ώρα των ισχυρών χιονοπτώσεων.

Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξουμε τα ελαστικά, τους υαλοκαθαριστήρες, το αντιψυκτικό υγρό και οπωσδήποτε να έχουμε γεμάτο το ρεζερβουάρ για παν ενδεχόμενο. Φυσικά, πάντα μαζί μας στο πορτμπαγκάζ πρέπει να έχουμε αλυσίδες, γάντια, μπουφάν, φακό, καλώδια μπαταρίας, και ένα μικρό φτυάρι.

Ξεκινώντας το αυτοκίνητο και έχοντας μαζί μας κινητό τηλέφωνο και φορτιστή αυτοκινήτου ενημερώνουμε κάποιον δικό μας να γνωρίζει που θα βρισκόμαστε και ρυθμίζουμε το καλοριφέρ στην κατάλληλη θερμοκρασία για να μη θολώνουν τα τζάμια και να μην κρυώνουμε.

Στη διαδρομή έχουμε πάντα τα φώτα αναμμένα οδηγώντας με μικρές ταχύτητες μέχρι 40 χλμ/ώρα, γιατί το αυτοκίνητο δεν έχει πρόσφυση, ιδίως σε πατημένο χιόνι από άλλα αυτοκίνητα. Αν χρειαστεί να βάλουμε αλυσίδες στη διάρκεια της διαδρομής μας, σταματάμε στην άκρη και τις τοποθετούμε πάντα στους κινητήριους τροχούς του οχήματος. Μπροστά αν είναι προσθιοκίνητο, πίσω αν είναι πισωκίνητο, ενώ στα τετρακίνητα τις τοποθετούμε μπροστά λόγω μεγαλύτερης δύναμης.

Μεγάλη προσοχή κυρίως τις βραδινές ώρες όπου δημιουργείται ο λεγόμενος “μαύρος πάγος” ο οποίος είναι πολύ πιο επικίνδυνος, αφού στην ουσία πρόκειται για παγωμένο νερό. Από μακριά ξεγελάει γιατί δε φαίνεται με την πρώτη ματιά, με αποτέλεσμα όταν πατήσουμε εκεί πάνω να μην έχουν καθόλου πρόσφυση τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο χιόνι ακόμα και με αλυσίδες όταν έχει γίνει πάγος δεν θα σπάσει. Τον πάγο τον σπάνε μόνο ειδικές αλυσίδες και όχι οι απλές που έχουμε όλοι στα αυτοκίνητα μας, για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για μία ακόμη φορά η ψυχραιμία είναι το κύριο συστατικό της αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Ακόμα και να εγκλωβιστούμε δεν υπάρχει λόγος πανικού γιατί σίγουρα δε θα είμαστε μόνοι μας.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς τοποθετούνται οι αλυσίδες στο όχημά μας, αλλά και αν δε γνωρίζουμε μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια, είτε από διερχόμενους οδηγούς, είτε ακόμα και από την οδική βοήθεια.