Μετά από την ολοκλήρωση του USA GP στην πίστα του Austin ο Τεχνικός Αντιπρόσωπος της FIA σε ελέγχους που έκανε διαπίστωσε πως τα μονοθέσια τους Lewis Hamilton και του Charles Leclerc είχαν παραβιάσει τους κανονισμούς, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν και οι δύο από το USA GP.

Η έκθεση των αγωνοδικών για τα μονοθέσια των Hamilton και Leclerc έλεγε “Κατά τη διάρκεια της ακρόασης οι ομάδες αναγνώρισαν ότι η μέτρηση που πραγματοποιήθηκε από την Τεχνική Ομάδα της FIA ήταν σωστή, αλλά οι σανίδες του πατώματος των δύο μονοθεσίων είχαν πάχος μικρότερο των 9 χιλιοστών που απαιτούν οι κανονισμοί. Αυτό ήταν πιθανώς αποτέλεσμα του συνδυασμού τόσο της δύσκολης πίστας, όσο και του προγράμματος του αγώνα Sprint, που ελαχιστοποίησε τον χρόνο για το στήσιμο και τον έλεγχο των μονοθεσίων πριν από τον αγώνα”.

Οι αγωνοδίκες επίσης σημείωσαν πως ο αγωνιζόμενος είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει ότι το μονοθέσιο είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς ανά πάσα ώρα και στιγμή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν εκτός των ορίων που περιγράφονται στο άρθρο 3.5.9 e) του Τεχνικού Κανονισμού της FIA Formula One. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η τυπική ποινή για παραβίαση του Τεχνικού Κανονισμού. Οι δύο ομάδες να μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Έτσι σύμφωνα με την ποινή που δόθηκε στους δύο πιλότους, ο Norris ανεβαίνει στη δεύτερη θέση, ο Sainz στην τρίτη, ενώ ακολουθούν οι Perez, Russell, Gasly, Stroll, Tsunoda, Albon, και Sargeant, με τον τελευταίο να παίρνει τον πρώτο του βαθμό στη Formula 1.