Το 2004 ήταν η τελευταία χρονιά που η Ford είχε μονοθέσιο στη Formula 1. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα η Ford επανέρχεται στη Formula 1 από το 2026. Οι Αμερικάνοι έρχονται με πολλές φιλοδοξίες έχοντας ένα πολύ σημαντικό παρελθόν στη Formula 1. Πιο συγκεκριμένα ο κινητήρας DFV (Double Four Valve), σε συνεργασία με την Cosworth έδωσε σε 262 αγώνες από το 1967 έως το 1985, 155 νίκες.

Η πρώτη νίκη της Ford ήρθε το 1968 με τον Graham Hill και τη Lotus, ενώ τελευταία ήταν με τον Michael Schumacher και τη Benetton το 1994. Το 2026 που είναι η χρονιά επιστροφής θα έχουν περάσει 22 χρόνια απουσίας των Αμερικάνων από τα δρώμενα της F1. Όμως τα πράγματα αλλάζουν και συνάπτονται νέες συμφωνίες που όπως φαίνεται θα φέρουν επιπλέον κέρδη τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε αγωνιστικό.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η Ford ανακοίνωσε από τώρα πως θα συνεργαστεί με τη Red Bull Racing, με τους Αυστριακούς όπως όλα δείχνουν να ολοκληρώνουν τη συνεργασία τους με την Honda to 2025. O Bill Ford, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ford δήλωσε, “Αυτή είναι η αρχή ενός συναρπαστικού νέου κεφαλαίου στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού της Ford, η οποία ξεκίνησε όταν ο προπάππους μου κέρδισε έναν αγώνα που συντέλεσε στο ξεκίνημα της εταιρείας μας. Η Ford επιστρέφει στην κορυφή του σπορ φέρνοντας τη μακρά παράδοση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τον εξηλεκτρισμό σε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες σκηνές στον κόσμο”.

Από την άλλη πλευρά ο Stefano Domenicali, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Formula 1 δήλωσε, “Τα σημερινά νέα ότι η Ford έρχεται στη Formula 1 από το 2026 είναι υπέροχα για το σπορ και είμαστε ενθουσιασμένοι που τη βλέπουμε να πλαισιώνει του απίστευτους συνεργάτες μας που βρίσκονται ήδη στη F1“.

Τέλος, ο Διευθυντής της Red Bull Racing, Christian Horner, δήλωσε, “Είναι φανταστικό να καλωσορίζεις τη Ford ξανά στη Formula 1 μέσω αυτής της συνεργασίας. Ως ανεξάρτητος κατασκευαστής κινητήρων, το να έχουμε τη δυνατότητα να επωφεληθούμε από την εμπειρία ενός OEM όπως η Ford, μας φέρνει σε καλή θέση έναντι του ανταγωνισμού”.