Άνετη νίκη του Verstappen στο Qatar GP

Ο Max Verstappen αν και Παγκόσμιος Πρωταθλητής από εχθές με το Sprint Race έδειξε πως κανείς δε μπορεί να τον φτάσει κερδίζοντας ένα ακόμη GP, αυτή τη φορά στο Qatar σημειώνοντας την 14η φετινή του νίκη σε 17 αγώνες. Εντυπωσιακές οι δύο McLaren, με τους Piastri και Norris να τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, με τους ανθρώπους της McLaren-Mercedes να πανηγυρίζουν έξαλλα.

Πριν αρχίσει ο αγώνας η F1 και η Ferrari ανακοίνωσαν πως ο Carlos Sainz δε θα πάρει μέρος στον αγώνα λόγω προβλήματος στο σύστημα καυσίμων, το οποίο δεν προλάβαινε μέχρι την έναρξη του αγώνα να διορθωθεί. Παράλληλα, η Red Bull Racing αποφάσισε να εκκινήσει ο Perez από τα pit, ενώ ήδη οι αγωνοδίκες είχαν επιβάλλει το όριο των 18 γύρων για τα Pit στοπ ανεξάρτητα τα ελαστικά για λόγους ασφαλείας. Σβήνοντας τα 5 κόκκινα φώτα ο Max Verstappen έφυγε χωρία να έχει προβλήματα, με τους Russell-Hamilton να έχουν επαφή στην πρώτη στροφή, με τον Hamilton να παθαίνει τη μεγαλύτερη ζημία και να εγκαταλείπει.

Ο Russell τη γλύτωσε φτάνοντας στα pit stop, ενώ την ίδια ώρα είχαμε αυτοκίνητο ασφαλείας. Ο Hamilton στην πορεία ξαναβλέποντας την επαφή ανέλαβε 100% την ευθύνη του συμβάντος. Την ίδια ώρα ο Bottas είχε μια επαφή πιο πίσω αποκτώντας μια σπασμένη αεροτομή. Στον 4ο γύρο μπήκε στα pit ο Stroll, ενώ στον 5ο γύρο είχαμε και πάλι αγώνα. Με αυτά όλα στην κορυφή ήταν ο Verstappen, ενώ ακολουθούσαν οι Piastri, Alonso και Leclerc. Στον 6ο γύρο ο Russell πέρασε τον Perez ανεβαίνοντας στην 13η θέση, ενώ την ίδια ώρα ο Hulkenberg δεχόταν ποινή 10”.

Στον 7ο γύρο ο Alonso βγήκε λίγο εκτός πίστας, ενώ στον 11ο γύρο ο Ocon μπήκε στα pit. Στον 12ο γύρο ακολούθησε ο Alonso, στον 13ο γύρο ο Leclerc και ο Piastri και στον 14ο γύρο ο Norris. Στον 15ο γύρο ο Alonso πέρασε τον Leclerc ανεβαίνοντας στην 11η θέση, ενώ την ίδια ώρα ο Ocon μπήκε στα pit. Στον 16ο γύρο ο Perez πέρασε τον Zhou ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση, ενώ στον 18ο γύρο μπήκε στα pit ο Verstappen και πίσω του ακολούθησε ο Perez, ενώ την ίδια ώρα ο Piastri πέρασε τον Bottas ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση. Στον 19ο γύρο μπήκε στα pit ο Albon, ενώ την ίδια ώρα ο Norris πέρασε τον Leclerc ανεβαίνοντας στην 6η θέση.

Στον 20ο γύρο ο Alonso πέρασε τον Bottas ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση, ενώ στον 21ο γύρο ο Norris πέρασε τον Stroll. Στον 22ο γύρο Stroll και Bottas μπήκαν στα pit, ενώ στον 23ο γύρο ο Russell πέρασε τον Gasly ανεβαίνοντας στην 7η θέση. Στον 26ο γύρο μπήκαν στα pit οι Piastri, Leclerc και Ocon, ενώ στον 27ο γύρο ακολούθησαν οι Alonso και Gasly. Την ίδια ώρα ο Perez δεχόταν ποινή 5” για τα όρια της πίστας. Στον 28ο γύρο ο Norris μπήκε στα pit, ενώ στον 29ο γύρο ο Piastri πέρασε τον Albon ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση.

Στον 30ο γύρο ο Norris πέρασε τον Zhou ανεβαίνοντας στην 6η θέση, ενώ στον 32ο γύρο μπήκαν στα pit οι Perez και Albon. Στον 33ο γύρο ο Russell μπήκε στα pit , ενώ ο Leclerc πέρασε τον Bottas ανεβαίνοντας στην 7η θέση. Την ίδια ώρα ο Alonso βγήκε εκτός πίστας, αλλά κατάφερε να γυρίσει από έξοδο διαφυγής, με τον Leclerc να το εκμεταλλεύεται και να ανεβαίνει στην 6η θέση. Στον 35ο γύρο ο Verstappen μπήκε στα pit, ενώ ο Russell πέρασε τον Zhou ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση.

Στον 40ο γύρο ο Perez δέχθηκε ποινή 5”, ενώ οι Bottas και Stroll μπήκαν στα pit. Στον 42ο γύρο ο Sargeant αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, αφού ένιωθε φοβερή εξάντληση.  Στον 44ο γύρο μπήκαν στα pit οι Piastri, Leclerc Perez και Ocon. Στον 45ο γύρο ακολούθησαν οι Norris, Alonso, Gasly και Albon, ενώ δέχθηκαν 5” ποινή οι Stroll και Gasly. Στον 47ο γύρο δέχθηκε και ο Albon 5” ποινή. Στον 51ο γύρο μπήκε στα pit ο Russell, ενώ στον 52ο γύρο μπήκε και ο Verstappen στα pit. Στον 54ο γύρο ο Stroll δέχθηκε ποινή 5”. Έτσι φτάσαμε στην καρό σημαία με τον Verstappen να κερδίζει τον αγώνα και τους Piastri-Norris να κάνουν το 2-3 για τη McLaren. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Russell, ενώ στην 5η και 6η θέση τερμάτισαν οι Leclerc και Alonso.

Οι 10 πρώτοι του Qatar GP

ΘέσηΟδηγόςΑυτοκίνητοΧρόνος
1.Max VerstappenRed Bull Racing-Honda RBPT1:27:39.168
2.Oscar PiastriMcLaren-Mercedes+4.833
3.Lando NorrisMcLaren-Mercedes+5.969
4.George RussellMercedes+34.119
5.Charles LeclercFerrari+38.976
6.Fernando AlonsoAston Martin Aramco-Mercedes+49.032
7.Esteban OconAlpine-Renault+62.390
8.Valtteri BottasAlfa Romeo-Ferrari+66.563
9.Zhou GuanyuAlfa Romeo-Ferrari+76.127
10.Sergio PerezRed Bull Racing-Honda RBPT+80.181

Η βαθμολογία της F1