Το Ceed εδώ και αρκετά χρόνια είναι ένα από τα πιο εμπορικά αυτοκίνητα της Kia, αφού ξεπερνά το 28% των συνολικών πωλήσεων στη Γηραιά Ήπειρο. Οι Κορεάτες παρουσίασαν το ανανεωμένο μοντέλο ευελπιστώντας πως οι πωλήσεις του θα ανέβουν ακόμη περισσότερο, αφού θα υπάρχουν πιο πλούσιες εκδόσεις. Πέρασαν σχεδόν 3,5 χρόνια για να δούμε το facelift, με τις εκδόσεις να είναι οι Hatchback, Sportswagon και ProCeed GT.

Οι αλλαγές δεν είναι μεγάλες. Υπάρχει η επανασχεδιασμένη μάσκα, οι επανασχεδιασμένοι πιο επιθετικοί προφυλακτήρες, τα νέα LED φώτα ημέρας και το νέο λογότυπο της Kia. Στην έκδοση GT-Line, καθώς και στη GT έχουν αλλάξει τα πίσω φωτιστικά σώματα, τα οποία είναι σκουρόχρωμα. Επιπλέον, υπάρχουν οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 17” ή 18”, με νέα σχέδια, αλλά και τα τέσσερα νέα χρώματα που είναι τα Experience Green, Yucca Steel Grey, Machined Bronze, και Lemon Splash.

Στο εσωτερικό παραμένουν οι δύο ψηφιακές οθόνες μια για τον πίνακα οργάνων μεγέθους 12,3” και μια αφής μεγέθους 10,2”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι με τα χειριστήρια, ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων και τα πεντάλ αλουμινίου ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας.

Μηχανικά το ανανεωμένο μοντέλο θα προσφέρεται με το νέο T-GDI κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 160 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 25,7 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 8,4”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 210 χλμ/ώρα. Ο ίδιος κινητήρας θα προσφέρεται και σε ήπια υβριδική έκδοση 48V. Εκτός από αυτόν θα υπάρχει και ο γνωστός T-GDI κινητήρας χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 120 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 17,5 κιλά, ενώ θα διαθέτει και αυτός ήπιο υβριδικό σύστημα.

Φυσικά, η πιο ισχυρή έκδοση θα είναι με τον T-GDi κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 204 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 27 κιλά. Ο κινητήρας συνδυάζεται με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή με το αυτόματο των 7 σχέσεων. Τέλος, από πλευράς πετρελαίου θα υπάρχει ο νέος U3 CRDi κινητήρας χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 136 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 32,6 κιλά. Επιπλέον, ο κινητήρας θα διαθέτει ήπιο υβριδικό σύστημα.

Το Ceed Sportswagon διαθέτει το Plug-in υβριδικό σύστημα, με τον GDi κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,6 λίτρων και ένα ηλεκτροκινητήρα 44,5 kW, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 141 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 27 κιλά. Η μέγιστη αυτονομία μόνο με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα φτάνει τα 58 χιλιόμετρα, ενώ ο κινητήρας συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των 6 σχέσεων.

Το ανανεωμένο Kia Ceed θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιό της Zilina στη Σλοβακία, με την παραγωγή να ξεκινά τον Αύγουστο, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στο τέλος του έτους, όπου κάπου εκεί πιθανότατα να το δούμε και στη χώρα μας. Το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι την τιμολογιακή πολιτική.