Όταν η λέξη κρίση δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο σου και ψάχνεις για αυτοκίνητο, δεν ασχολείσαι ούτε με BMW, ούτε με Jaguar, ούτε με Mercedes. Αυτά προορίζονται για τα στελέχη της εταιρίας σου και για τους ανθρώπους που δουλεύουν για σένα. Εάν λοιπόν είσαι το αφεντικό, στρέφεσαι σε άλλες εταιρίες. Ναι, θα μιλήσουμε για πολλά ευρώ, αφού θα βάλουμε στο μικροσκόπιο το “κερασάκι” της τούρτας.

rolls-royce phantom 3Από όποια πλευρά και να εξετάσουμε την Rolls – Royce Phantom, με οποιοδήποτε εξοπλισμό, είτε τετράθυρη, είτε cabrio, είτε coupe, σίγουρα αποτελεί τον ορισμό της Rolls – Royce. Τι και αν περάσανε 12 χρόνια από την πρώτη της είσοδο στην αγορά; Το κλασικό της στυλ παραμένει διαχρονικά κομψό, με την ορθογώνια γρίλια που κυριαρχεί στο εμπρός μέρος, το σύμβολο του Spirit of Ecstasy στο καπό και τις επίπεδες αναλογίες της στο πλάι, μας οδηγούν στο παρελθόν της εταιρίας.

Στο εσωτερικό, τα υψηλής ποιότητας δέρματα με τις χειροποίητες ραφές, οι ξύλινες επενδύσεις και τα μεταλλικά αξεσουάρ, σε συνδυασμό με τον LED φωτισμό, θυμίζουν περισσότερο δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου θέτοντας ψηλά τον πήχη στον ανταγωνισμό, όσον αφορά στην ποιότητα και στην πολυτέλεια. Όλα τα παραπάνω βέβαια χρειάζονται χώρο για να τοποθετηθούν, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουν και βάρος. Έτσι η Phantom ζυγίζει περισσότερο από 2.500 κιλά, ενώ το μήκος της ξεπερνά, ελάχιστα τα 6 μέτρα. Παρά ταύτα, το υπερπολυτελές μοντέλο της Rolls – Royce δε χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην κίνηση εξαιτίας των διαστάσεων και των αναλογιών της.

rolls-royce phantom 4Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη ενός 12βάλβιδου κινητήρα σε διάταξη V, με χωρητικότητα να φτάνει τα 6.750 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει 453 ίππους και 76,4 κιλά ροπής. Το αποτέλεσμα είναι η Phantom να εκτοξεύει τον δείκτη των χιλιομέτρων από το 0 στο 100 σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα. Μεγάλο ρόλο βέβαια στη διαμόρφωση αυτού του χρόνου παίζει και το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, το οποίο μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς.

Μία τέτοια μονάδα ισχύος ωστόσο, δεν προσφέρει και την απαραίτητη ευελιξία και άνεση σε ένα όχημα. Η αυτοπροσάρμοστη αερανάρτηση, τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και το πανάλαφρο σύστημα διεύθυνσης προσφέρουν στην Phantom τα παραπάνω χαρακτηριστικά, χαρίζοντας της με αυτό τον τρόπο μία εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Καλή η άνεση σε ένα αυτοκίνητο που ίσως να το απολαμβάνεις περισσότερο εάν δεν το οδηγείς, αλλά πάντα σημαντικό ρόλο παίζει η ασφάλεια. Σε αυτό το επίπεδο δεν έχουμε επίσημα στοιχεία αφού δεν έχει γίνει crash test από επίσημους φορείς, όμως η Rolls – Royce έχει εφοδιάσει το πολυτελές μοντέλο της με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας όπως Traction Control, Stability Control, προαιρετικές κάμερες εμπρός και πίσω, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό από αερόσακους.

rolls-royce phantom 1Η Rolls – Royce υποστηρίζοντας το αξίωμα ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο διαθέτει επίσης μία τεράστια γκάμα extra εξοπλισμού, έτσι ώστε ο κάθε υποψήφιος αγοραστής της Phantom να μπορεί να επιλέξει με βάση το δικό του στυλ και τα δικά του θέλω, διαμορφώνοντας το νέο του όχημα.

Είμαστε σίγουροι ότι πολλοί θα θέλουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Ελπίζουμε να υπάρχει έστω και ένας που θα έρθει σε επαφή με το κείμενο αυτό και που θα πάρει τα στοιχεία που χρειάζεται για να μπει σε διαδικασία σκέψεων για την απόκτηση της Rolls – Royce Phantom. Για τους υπόλοιπους “κοινούς θνητούς” σαν εμάς, όπως γίνεται πάντα, τα οχήματα αυτά μας αναστατώνουν και μας προσφέρουν τροφή για συζήτηση και σχολιασμό.

Δημήτρης Τσιάρας