Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε συνεργασία με την Toyota Ελλάς Α.Β.Ε.Ε., ανακοίνωσε την ανάκληση 334 Yaris Hybrid με ημερομηνία παραγωγής από το Φεβρουάριο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2018. Το υβριδικό σύστημα των εμπλεκόμενων οχημάτων περιλαμβάνει  DC-DC, που μειώνει την τάση του ηλεκτρικού ρεύματος από τη μπαταρία HV προκειμένου να φορτίσει τη βοηθητική μπαταρία.

Λόγω προβλήματος κατά τη διαδικασία παραγωγής του εξαρτήματος στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή, υπάρχει η πιθανότητα, η συγκόλληση ενός συγκεκριμένου τρανζίστορ στην πλακέτα του κυκλώματος στον μετατροπέα DC-DC, μετά από αυξομειώσεις της θερμοκρασίας υπό κανονική λειτουργία του οχήματος, να μην είναι επαρκής. Ως αποτέλεσμα, η βοηθητική μπαταρία μπορεί να µη λαμβάνει πλέον ενέργεια από τον µμετατροπέα DC-DC, µε αποτέλεσμα να ανάβουν μια σειρά από προειδοποιητικές λυχνίες, να ακουστούν ηχητικά σήματα και να εμφανιστούν μηνύματα στον πίνακα οργάνων.

Εάν το όχημα λειτουργεί συνεχώς σε αυτή την κατάσταση και η βοηθητική μπαταρία εκφορτιστεί σε ένα ορισμένο επίπεδο, το υβριδικό σύστημα θα μπορούσε να τερματίσει τη λειτουργία του, µε αποτέλεσμα την απώλεια ισχύος του κινητήρα. Η απώλεια της ισχύος του κινητήρα, κατά την οδήγηση σε υψηλότερες ταχύτητες, ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται µε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Όλοι οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν με προσωπική επιστολή, έτσι ώστε να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Toyota επιθυμούν για να γίνει o σχετικός έλεγχος στον μετατροπέα DC-DC, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Toyota Ελλάς Α.Β.Ε.Ε. στο τηλέφωνο 210-2808222 και ώρες 09:00-17:00.