Αλυσίδες στα Ι.Χ. μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες

Το πρόβλημα με την υποχρεωτικότητα των αντιολισθητικών αλυσίδων στα Ι.Χ. αυτοκίνητα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο λύθηκε, αφού το ΦΕΚ δεν αποσαφήνιζε για το πότε συγκεκριμένα ο οδηγός θα έπρεπε να έχει τις αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το έλυσε, αφού έδωσε τις διευκρινήσεις που χρειαζόντουσαν.

Έτσι οι οδηγοί δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν τις αλυσίδες στο Ι.Χ. τους όλο το 6μηνο, παρά μόνο όταν αυτό απαιτείται. Μετά τις διευκρινήσεις οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να φέρουν αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Φυσικά, αυτή η απόφαση δεν αλλάζει κάποια άλλα πράγματα, όπως ότι οι οδηγοί επιβάλλεται να γνωρίζουν πως γίνεται η τοποθέτηση τους και ταυτόχρονα η ορθή χρήση τους. Υπενθυμίζουμε πως οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος, ενώ αν το όχημα είναι τετρακίνητο τότε τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Τέλος, αν σε τετρακίνητο όχημα υπάρχει μόνο ένα ζευγάρι αλυσίδες τότε τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα.

Σίγουρα, αυτή η αποσαφήνιση του μέτρου έδωσε μια ανάσα στους οδηγούς που δεν έχουν εφοδιαστεί με αλυσίδες ακόμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν και οι εταιρείες που τις διοχετεύουν να τις χρεώνουν σε τιμές που είναι εκτός λογικής, φαινόμενο που ήδη άρχισε να παρατηρείται στην αγορά. Πάντως όπως δείχνουν τα πράγματα η αγορά τους για όσους δεν έχουν θα χρειαστεί είτε από τώρα για να τις έχει κάποιος, είτε αργότερα σε ενδεχόμενο χιονοπτώσεων.