Τελικά όπως φαίνεται κάθε χρόνο όταν πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, πάντα θα υπάρχει ένας τρόπος να αυξάνονται τα καύσιμα. Έτσι και φέτος έρχεται νέα αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ενώ από την 1η Ιουνίου θα έχουμε και την αύξηση του ΦΠΑ από 23 σε 24%. Αυτό σημαίνει πως οι οδηγοί που κάνουν χιλιόμετρα θα νιώσουν τα χρήματα που θα φεύγουν από το πορτοφόλι τους για τις μετακινήσεις τους να είναι περισσότερα.

kaysima 1Σύμφωνα με τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ο ΕΦΚ στη βενζίνη μαζί με το ΦΠΑ αναμένεται να την ανεβάσουν κατά 10 με 15 λεπτά το λίτρο. Αυτό σημαίνει πως η μέση τιμή της βενζίνης από το 1.35€ αναμένεται να φτάσει στο 1,45 με 1,50€ το λίτρο. Έτσι για κάποιον που χρειάζεται 40 λίτρα την εβδομάδα για τις μετακινήσεις του η αύξηση θα είναι 6€ την εβδομάδα ή 24€ το μήνα. Αν αναλογιστεί κανείς όλα τα υπόλοιπα που πληρώνει για τα έξοδα του αυτοκινήτου θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει και έναν ολόκληρο μισθό.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση αναμένεται να φτάσει τα 10 λεπτά το λίτρο ξεπερνώντας το 1€ η τιμή του, όμως υπάρχει και ένα σενάριο που κυκλοφορεί, ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί στο πετρέλαιο κίνησης, κρατώντας σταθερή την τιμή του. Αν σε περίπτωση αυξηθεί από 0.95€ που είναι σήμερα πάει στο 1,05€, τότε η εβδομαδιαία αύξηση για κάποιον που θέλει 30 λίτρα πετρέλαιο θα είναι 3€, ή 12€ το μήνα. Φυσικά το καλό του πετρελαίου είναι οι χαμηλές καταναλώσεις και για αυτό δε φαίνεται να επηρεάζει και πολύ τους οδηγούς. Στους επαγγελματίες θα είναι σαφώς μεγαλύτερο το πόσο.

kaysima 3Επιπλέον, θα αυξηθεί, τόσο το υγραέριο, όσο και το φυσικό αέριο επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο, όσους μετακινούνται με αυτά τα καύσιμα για μεγαλύτερη οικονομία. Το υγραέριο αναμένεται να ανέβει κατά 15 λεπτά το λίτρο, με την τιμή από 0,65€ που είναι σήμερα να πηγαίνει στα 0,80€, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για 30 λίτρα την εβδομάδα από 19,5€ σε 24€ την εβδομάδα. Έτσι η μηνιαία αύξηση θα φτάσει τα 18€ το μήνα.

Αν αναλογιστεί κανείς πως η ετήσια αύξηση για τις μετακινήσεις κυμαίνεται από 144€ μέχρι και 192€ το χρόνο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πράγματα που θα ανέβουν λόγω ΦΠΑ και όχι μόνο, φαίνεται πως πάλι αρκετά αυτοκίνητα θα ακινητοποιηθούν, αφού ο κόσμος δε θα μπορέσει χωρίς αυξήσεις να ανταπεξέλθει. Το θέμα είναι όμως αν η κυβέρνηση θα πετύχει το στόχο από το ποσό που αναμένεται να εισπράξει με την αύξηση του ΕΦΚ ή πάλι θα αποτύχει όπως γίνεται κάθε φορά που ανεβαίνει η βενζίνη. Και το κακό είναι πως έρχονται και τα διόδια με το χιλιόμετρο χωρίς να γνωρίζουμε το πόσο θα κοστολογηθεί το κάθε ένα.