• Home »
  • Audi »
  • A1 Sportback, η νέα μικρή δύναμη της Audi
A1 Sportback, η νέα μικρή δύναμη της Audi

A1 Sportback, η νέα μικρή δύναμη της Audi

Η Audi αποκάλυψε το νέο A1 Sportback, το οποίο μπορεί να είναι το πιο μικρό μοντέλο της γερμανικής φίρμας, όμως υπόσχεται νέες συγκινήσεις, χάρη στον επιθετικό σχεδιασμό του, αλλά και άνεση με τα νέα χαρακτηριστικά και τα συστήματα ασφαλείας. Το νέο μοντέλο που πλέον θα προσφέρεται αποκλειστικά σε 5θυρες εκδόσεις έχει μήκος 4,03 μέτρα, πλάτος 1,74 και ύψος 1,43 μέτρα.

Η πλατφόρμα MQB A0 είναι υπαίτια για την κατασκευή του δίνοντας μεγαλύτερους χώρους στο εσωτερικό του. Η νέα μάσκα της Audi, τα φαρδιά μετατρόχια, τα LED φωτιστικά σώματα με τα φώτα ημέρας και οι μεγάλες εισαγωγές αέρα κάνουν το A1 Sportback να ξεχωρίζει αμέσως. Στο πίσω μέρος δεσπόζουν τα LED φωτιστικά σώματα, η αεροτομή στο πάνω μέρος του πορτμπαγκάζ και η διπλή απόληξη της εξάτμισης. Οι ζάντες αλουμινίου σε μεγέθη από 15” έως 18”, ολοκληρώνουν την εξωτερική εμφάνιση του A1.

Το νέο A1 Sportback θα έχει 11 εξωτερικά χρώματα, με την οροφή προαιρετικά να βάφεται μαύρη, όπως και τα περιβλήματα των εξωτερικών καθρεφτών, το εμπρός splitter και οι ποδιές. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το τριάκτινο τιμόνι, με την έγχρωμη οθόνη μεγέθους 10,2”, που απεικονίζει τον πίνακα οργάνων, αλλά και την οθόνη αφής μεγέθους 8,8 ή 10,1”, νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας MMI Touch της Audi. Ο χώρος αποσκευών αυξήθηκε κατά 65 λίτρα φτάνοντας συνολικά τα 335 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων ανεβαίνει στα 1.090 λίτρα.

Το ηχοσύστημα, περιλαμβάνει προαιρετικά 8 ηχεία, ένα subwoofer και έναν 6κάναλο ενισχυτή, συνολικής απόδοσης 180 Watt. Επιπλέον, υπάρχει και το ηχοσύστημα της Bang & Olufsen, με 11 ηχεία και συνολική απόδοση 560 Watt. Μηχανικά το νέο A1 Sportback θα προσφέρεται με τρεις κινητήρες βενζίνης. Η βασική έκδοση θα αποτελείται από τον TFSI κινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 95 ίππους.

Η επόμενη έκδοση θα είναι με τον TFSI κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 25,4 κιλά. Για όποιους δεν αρκούνται υπάρχει και ο TFSI κινητήρας χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 200 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 32,6 κιλά. Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή με το αυτόματο κιβώτιο S – Tronic διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων. Τέλος, το S1 που αναμένεται το φθινόπωρο του 2019, αναμένεται να έχει τον ίδιο δίλιτρο TFSI κινητήρα, με τη μέγιστη ισχύ όμως να ανεβαίνει στους 250 ίππους. Σίγουρα η επιλογή της Audi να το διαθέσει με κινητήρες βενζίνης μπορεί να απογοητεύει αυτούς που προτιμούν τους πετρελαιοκινητήρες, όμως πλέον οι κινητήρες βενζίνης μπορεί να γίνουν αρκετά οικονομικοί ικανοποιώντας τους κατόχους στο έπακρο.

Τα συστήματα ασφαλείας είναι αυτά που βοηθούν, ώστε να γίνεται πιο εύκολη η ζωή του οδηγού. Η προειδοποίηση για την αλλαγή λωρίδας βοηθά τον οδηγό να κρατήσει το αυτοκίνητο στη λωρίδα του από τα 65 χιλιόμετρα και πάνω. Ο περιοριστής ταχύτητας εμποδίζει το A1 Sportback να υπερβεί μια επιλεγμένη μέγιστη ταχύτητα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι το Audi pre sense front. Ο αισθητήρας ραντάρ αναγνωρίζει κρίσιμες καταστάσεις που αφορούν άλλα οχήματα, πεζούς ή ποδηλάτες που περνούν μπροστά από το όχημα. Το σύστημα δίνει ένα ακουστικό και οπτικό σήμα για να προειδοποιήσει τον οδηγό.

Το νέο Audi A1 Sportback προσφέρει διάφορα συστήματα για να διευκολύνει την στάθμευση. Για πρώτη φορά υπάρχει μια κάμερα αναστροφής εκτός από το πίσω σύστημα στάθμευσης. Οι μπροστινοί αισθητήρες υπερήχων αναγνωρίζουν αντικείμενα μπροστά από το αυτοκίνητο και εκπέμπουν ακουστικές και οπτικές προειδοποιήσεις. Το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης προσανατολίζει το A1 Sportback παράλληλα και οριζόντια σε χώρους στάθμευσης.

Το νέο Audi A1 Sportback θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία μέσα στο μήνα, με τα πρώτα μοντέλα να παραδίδονται στην ευρωπαϊκή αγορά το φθινόπωρο. Όσο για τιμές; Στη γερμανική αγορά όπου και θα ξεκινήσει να πωλείται η αρχική τιμή δε θα ξεπερνά τα 20.000€.