Η Audi φαίνεται να παρατράβηξε το A8, δημιουργώντας όχι απλά ένα μοντέλο με μεγάλο μεταξόνιο, αφού η έκδοση A8L υπάρχει ήδη, αλλά ένα όχημα που δικαίως διαθέτει την ονομασία A8L Extended, αφού το συνολικό του μήκος αγγίζει τα 6,4 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο του ξεπερνά για λίγο τα 4,2 μέτρα. Εξαιτίας των μεγάλων αναλογιών η Audi χρησιμοποίησε τα απαραίτητα υλικά, έτσι ώστε η δομή του οχήματος να συντηρεί την ακαμψία του κανονικού A8L, με το αλουμίνιο να χρησιμοποιείται εκτενώς στα μεγάλου μήκους πλευρικά τμήματα του σασί, στην οροφή και την καμπίνα.

audi a8l extended 3Οι παραπάνω διαστάσεις ήταν υποχρεωτικές ώστε να γίνει εφικτή η τοποθέτηση 6 πολυτελών καθισμάτων στο εσωτερικό, με την κάθε θέση να διαθέτει την δική της ατομική θύρα. Οι “θρόνοι” που έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό, διαθέτουν δέρμα Valcona και ακόμη και η τελευταία σειρά καθισμάτων έχει το δικό της σύστημα κλιματισμού, οθόνη ψυχαγωγίας, καθώς και μια ειδική κεντρική κονσόλα για την διαχείριση των διάφορων συστημάτων. Με δύο θέσεις αντί για τρεις σε κάθε σειρά ο χώρος του κάθε επιβάτη αυξάνεται και η άνεση θυμίζει εκείνη που γεύονται οι ιδιοκτήτες προσωπικών αεροσκαφών. Χάρη στη γυάλινη οροφή μήκους σχεδόν 2,5 μέτρων βελτιώνεται ακόμη περισσότερο την αίσθηση της ευρυχωρίας.

Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας V6 υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας χωρητικότητας 3.000 κ.εκ., ο οποίος χάρη στους 310 ίππους που αποδίδει και τα 44 κιλά ροπής, είναι ικανός να μετακινεί  το συνολικού βάρους 2.400 κιλών A8L Extended σε αρκετά γρήγορους ρυθμούς, με την εταιρία να υποστηρίζει πως ο χρόνος για το 0 – 100 είναι 7,1”. Βέβαια, εξαιτίας του αυξημένου βάρους η πέδηση αποτέλεσε μία πρόκληση για την Audi, με την εταιρία τελικά να εφοδιάζει το νέο της δημιούργημα με το υψηλών επιδόσεων σύστημα που έχει τοποθετήσει και στο Audi S8.

audi a8l extended 2Κάποιος διαβάζοντας το παρών κείμενο, θα απορήσει σχετικά με την αιτία δημιουργίας ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Η απάντηση είναι απλή. Η Audi απλά δημιούργησε αυτό που της ζητήθηκε από κάποιον Ευρωπαίο πελάτη της, αγνώστων όμως στοιχείων. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα One – Off μοντέλο παρά το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχει ήδη ανταγωνιστής στη συγκεκριμένη κατηγορία και ονομάζεται Mercedes – Maybach Pullman με ορισμένες διαφορές όμως στην διάταξη των θέσεων και τον αριθμό των θυρών.

Παρά το γεγονός ότι το Audi A8L Extended όπως αναφέρθηκε, είναι ειδική παραγγελία ενός πελάτη, η αντίδραση του τμήματος του πληθυσμού που διαθέτει τους πόρους για την απόκτηση ενός τέτοιου αυτοκινήτου, ήταν άμεση δίνοντας μας το συμπέρασμα ότι ίσως στο μέλλον δούμε κι άλλα τέτοια μοναδικά οχήματα με πολυτελή προσανατολισμό. Χρήματα να υπάρχουν και όλα γίνονται.

Δημήτρης Τσιάρας