Το 1998 η Audi παρουσίαζε ένα από τα καλύτερα Coupe μοντέλα της αγοράς που ήταν το TT. Φυσικά, οι Γερμανοί ήταν σίγουροι για την επιτυχία του νέου μοντέλου και αυτό φάνηκε με την πορεία των χρόνων. 25 συμπληρώθηκαν από το πρώτο TT που δημιούργησε ο Αμερικανός σχεδιαστής Freeman Thomas, ο οποίος λειτουργούσε με βάση τις οδηγίες του επικεφαλή του τμήματος σχεδιασμού της εταιρείας, Peter Schreyer.

Το Audi TT πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία των Γερμανών, αφού οι πωλήσεις του άρχισαν να κινούνται με ραγδαίους ρυθμούς για την κατηγορία του. Το πρώτο Audi TT βασιζόταν στην πλατφόρμα με τον εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα του Volkswagen Golf IV, ενώ η τελική συναρμολόγηση του μοντέλου γινόταν στο εργοστάσιο της Audi στην Ουγγαρία, με όλα τα κομμάτια να έρχονται από τη Γερμανία.

Μηχανικά το πρώτο Audi TT διέθετε 4κύλινδρους Turbo κινητήρες, με τη μέγιστη ισχύ να κυμαίνεται από 150 έως 225 ίππους, ανάλογα τον κινητήρα. Μάλιστα τότε υπήρξε και το ισχυρό Audi TT Quattro Sport, με το V6 κινητήρα και τους 250 ίππους. Η παραγωγή του βέβαια ήταν περιορισμένη, αφού κυκλοφόρησαν σε μόλις 1.168 κομμάτια, τα οποία έγιναν ανάρπαστα.

Για όσους δε θυμούνται ή θέλουν να γνωρίζουν η πρώτη γενιά του TT Coupe έφτασε τα 178.765 κομμάτια, ενώ το TT Roadster έφτασε τα 90.733 κομμάτια. Η δεύτερη γενιά εμφανίστηκε για την έκδοση Coupe το 2006, ενώ για το Roadster το 2007 και βασιζόταν στην πλατφόρμα που υπήρχε για το Audi A3. To 2008 εμφάνισε το ισχυρό TTS, με τον κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων και τους 272 ίππους, ενώ το 2009 ακολούθησε το πανίσχυρο TT RS, με τον 5κύλινδρο Turbo κινητήρα χωρητικότητας 2,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 340 και τους 360 ίππους (TT RS Plus). To 2008 η Audi έδωσε και μια νέα οπτική στο TT, με τον δίλιτρο κινητήρα πετρελαίου.

Η τρίτη γενιά του Audi TT εμφανίστηκε στην αγορά αυτοκινήτου το 2014. Τότε άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι TFSI κινητήρες, ενώ το TTS είχε τον κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 310 ίππους. Το 2016 υπήρξε το νέο TT RS με τον 5κύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ πλέον να αγγίζει τους 400 ίππους. Το 2023 είναι η χρονιά που ήρθε στην αγορά το επετειακό μοντέλο των 25 χρόνων του TT, το οποίο δεν είναι άλλο από το TT RS Coupe Iconic και το οποίο θα κυκλοφορήσει σε μόλις 100 κομμάτια.

Μπορεί να έχουν περάσει 25 χρόνια από το πρώτο Audi TT, όμως όσοι έχουν ακόμη και την πρώτη γενιά παραμένουν ενθουσιασμένοι, αφού έχουν ένα αυτοκίνητο που ξεχωρίζει. Η σχεδίαση του, η ταχύτητα του και πλέον η ασφάλεια του δημιουργούν ένα ικανό τρίπτυχο για να προσελκύσουν τον καθένα. Μπορεί να είναι λίγο στενό σε χώρους για έναν οικογενειάρχη, όμως ακόμα και έτσι είμαστε σίγουροι πως ο καθένας θα ήθελε να βρεθεί στο τιμόνι του. Εσείς τι λέτε;