Όλα τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στη Βραζιλία και το Ρίο, αφού το Σάββατο τα ξημερώματα έχουμε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ χθες και προχθές ξεκίνησαν οι αγώνες με τα πρώτα ματς του ποδοσφαίρου. Την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύτηκε η Nissan, η οποία αποφάσισε να παρουσιάσει λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το νέο πρωτότυπο ηλεκτρικό της όχημα.

nissan bladeglider 4Το νέο Nissan BladeGlider είναι ένα πρωτότυπο φουτουριστικό όχημα. Το οποίο διαθέτει ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και προσφέρει εκπληκτική απόδοση και δυναμική συμπεριφορά. Διαθέτει τρεις θέσεις, μια μπροστά και δύο πίσω, ενώ έχει μια τελείως διαφορετική κατασκευή από τα αυτοκίνητα που έχουμε συνηθίσει, με τις εκπομπές ρύπων να είναι μηδενικές. Η ιδέα του BladeGlider παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου στο Τόκιο το 2013 και τρία χρόνια μετά παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο πρωτότυπο όχημα, όπου οι Ιάπωνες πιστεύουν πως θα αλλάξουν την αυτοκίνηση.

Με μια πρώτη ματιά μπορεί να καταλάβει κανείς τη διαφορετικότητα του οχήματος από τη στενότητα και την επιθετική εμπρόσθια όψη με το σήμα της ιαπωνικής εταιρείας να ξεχωρίζει. Η ανοιχτή οροφή του BladeGlider είναι ενισχυμένη με μια ολοκληρωμένη δομή προστασίας σε περίπτωση ανατροπής, παρέχοντας τη χαρά ενός Cabrio μοντέλου, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει την ασφάλεια ενός Coupe. Οι διαστάσεις του το κάνουν αρκετά ευρύχωρο, αφού έχει μήκος 4,3 μέτρα, πλάτος 1,85 και ύψος 1,3 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,8 μέτρα. Το συνολικό βάρος είναι 1.300 κιλά, αφού όπως γνωρίζουμε στα ηλεκτρικά οχήματα οι μπαταριές ανεβάζουν αρκετά το βάρος ενός αυτοκινήτου.

nissan bladeglider 5Εσωτερικά υπάρχει μια οθόνη που δείχνει την ταχύτητα, την κατάσταση της μπαταρίας, ενώ υπάρχουν και δύο οθόνες που δείχνουν την εξωτερική κατάσταση του αυτοκινήτου εμπρός και πίσω. Η διάταξη των καθισμάτων είναι ένα μπροστά, στο οποίο βρίσκεται ο οδηγός με όλες τις ψηφιακές ενδείξεις του αυτοκινήτου, ενώ οι πίσω είναι για δύο επιβάτες. Το σχήμα θυμίζει βέλος, ενώ όλοι οι επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν τα πάντα με την πανοραμική οροφή που διαθέτει το νέο όχημα.

Οι τέσσερις θέσεις των επιβατών διαθέτουν τέσσερις ιμάντες ασφαλείας για κάθε επιβάτη. Τα καθίσματα προσφέρουν εξαιρετική πλευρική στήριξη, ενώ έχουν ένα μείγμα από ύφασμα και ρητίνη επικάλυψης, με αποτέλεσμα το κάθισμα να είναι σκληρό για την καλύτερη στήριξη της μέσης. Η επιλογή του χρωματισμού για το εσωτερικό είναι διπλή με πράσινο – πορτοκαλί , ενώ υπάρχει το ασημί στο ταμπλό, αλλά και το μαύρο δίνοντας μια άλλη αίσθηση στους επιβάτες.

nissan bladeglider 3Μηχανικά ο κινητήρας είναι στο 100% ηλεκτρικός έχοντας εξαιρετική απόδοση. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες χωρητικότητας 130kW, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 268 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 72 κιλά, απαιτούν λιγότερο από 5” για το 0 – 100, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 190 χλμ/ώρα. Το σύστημα διαθέτει έλεγχο της ροπής, ενώ εάν το αυτοκίνητο αρχίζει να υποστρέφει στέλνει αυτόματα περισσότερη ροπή στον εξωτερικό τροχό για να αποκαταστήσει την ισορροπία στο χειρισμό. Τρία είναι τα επίπεδα οδήγησης Off, Agile και Drift, τα οποία προσφέρονται στον οδηγό.

Η ισχύς παρέχεται από ένα υψηλής απόδοσης σύστημα 5 μπαταριών ιόντων λιθίου μεγέθους 220kW, ενώ τα συστήματα ψύξης έχουν αναπτυχθεί τόσο για το μοτέρ, όσο και για τις μπαταρίες.

nissan bladeglider 2Τα νέο όχημα της Nissan θα χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες για την μετακίνηση VIP προσώπων. Το μόνο που δεν αποκάλυψαν οι Ιάπωνες είναι πότε θα το δούμε στη μαζική παραγωγή, αλλά όπως όλα δείχνουν το Nissan BladeGlider θα το δούμε να κυκλοφορεί σίγουρα σε Ιαπωνία και Αμερική και κατά πάσα πιθανότητα και στην Ευρώπη. Εν αναμονή λοιπόν.