Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και οι εταιρείες αυτοκινήτων όλο και ανοίγονται στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. Σειρά πήρε η Mazda, η οποία αποκάλυψε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της. Πρόκειται για το MX-30, το οποίο αποκαλύφθηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκίνητου που έγινε στο Tokyo της Ιαπωνίας.

Το νέο Crossover έχει πολλά στοιχεία από CX-30, αφού σε αυτό επάνω βασίστηκαν οι άνθρωποι της Mazda για να χτίσουν το νέο τους μοντέλο. Το νέο MX-30 βασίζεται στην πλατφόρμα e-SkyActiv, η οποία δημιουργήθηκε για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Όπως και το CX-30 έτσι και το νέο μοντέλο διαθέτει το σύστημα G-Vectoring Control, το οποίο ρυθμίζει τη ροπή του κινητήρα και βελτιώνει την οδική συμπεριφορά του αμαξώματος.

Το MX-30 θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει και κάποια στοιχεία από το αγαπημένο RX-8, αφού οι πόρτες ανοίγουν ανάποδα. Το συνολικό μήκος φτάνει τα 4,39 μέτρα, το πλάτος τα 1,79 μέτρα, το ύψος τα 1,57 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι 2,65 μέτρα. Οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 18”, με διαστάσεις ελαστικών 215/55 το κάνουν ακόμη πιο όμορφο.

Μηχανικά το νέο MX-30 τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 142 ίππους. Ο κινητήρας τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 35,5 kWh. Η μπαταρία αυτή μπορεί να φτάσει την αυτονομία στα 200 χιλιόμετρα με μια μόνο πλήρη φόρτιση. Σίγουρα τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας μπορεί να φαίνονται λίγα, αλλά η εξοικονόμηση καυσίμου είναι στο μέγιστο, αφού τα έξοδα μετακίνησης είναι μηδενικά, όπως και οι εκπομπές ρύπων. Εμείς θα θέλαμε να το δοκιμάσουμε. Εσείς;