Το πρώτο αυτοκίνητο της Xiaomi είναι το SU7

Η Xiaomi είναι ως γνωστόν μια κινεζική εταιρεία που εξειδικεύεται στα smartphone. Τώρα οι Κινέζοι εισέρχονται δυνατά στο χώρο της αυτοκίνησης, αφού παρουσίασαν το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα τους. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το SU7, το οποίο είναι ένα Sedan Coupe οικογενειακό αυτοκίνητο. Έχει μήκος 4,99 μέτρα, πλάτος 1,96 μέτρα και ύψος 1,44 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 3,00 μέτρα. Ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία χρώματα που είναι τα Aqua Blue, Gray και Olive Green.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό λείπει η κλασική μάσκα με το ψυγείο θυμίζοντας κάτι από εμπρόσθιο κομμάτι των σπορ γερμανικών αυτοκινήτων, με το λογότυπο mi να βρίσκεται επάνω στο καπό. Τα LED φωτιστικά σώματα μαζί με τα φώτα ημέρας δένουν αρμονικά, ενώ οι νευρώσεις στο καπό θέλουν να δείξουν ένα πιο επιθετικό αυτοκίνητο. Πηγαίνοντας προς το πίσω μέρος ξεχωρίζει η Coupe σχεδίαση, ενώ στο πίσω μέρος δεσπόζουν τα LED φωτιστικά σώματα, τα οποία ενώνονται με μια κόκκινη λεπτή γραμμή από τη μια άκρη στην άλλη. Η αεροτομή και ο διαχύτης το κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακό, ενώ υπάρχουν οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 19” ή 20”.

Στο εσωτερικό δεσπόζει η μεγάλη οθόνη αφής μεγέθους 16,1” ανάλυσης 3K, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ενώ υπάρχει και η ψηφιακή οθόνη του πίνακα οργάνων μεγέθους 7,1”, με το ταχύμετρο και το στροφόμετρο, αλλά και ότι άλλο είναι απαραίτητο για την κατάσταση του αυτοκινήτου. Παράλληλα, υπάρχουν και δύο οθόνες μεγέθους 7,1” για τους πίσω επιβάτες. Τα δερμάτινα καθίσματα και το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας. Παράλληλα, υπάρχει Το Dolby Atmos ηχοσύστημα με τα 23 ηχεία, καθώς και το λειτουργικό σύστημα HyperOS με επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 8295, ο οποίος για να λειτουργήσει θέλει μόλις 1,5”. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 517 λίτρα, ενώ υπάρχει και ένας ακόμα στο εμπρόσθιο μέρος χωρητικότητας 105 λίτρων.

Από μηχανικής πλευράς θα υπάρχουν δύο εκδόσεις. Η βασική έκδοση θα είναι με έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 295 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 40,7 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,2”, ενώ τελική ταχύτητα φτάνει τα 210 χλμ/ώρα. Παράλληλα, υπάρχει και η πιο ισχυρή έκδοση που αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, με τη μέγιστη ισχύ να αγγίζει τους 570 ίππους και τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 85,4 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε μόλις 2,7”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 265 χλμ/ώρα. Η κίνηση στη βασική έκδοση μεταφέρεται στους πίσω τροχούς, ενώ στην πιο ισχυρή έκδοση η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς.

Στη βασική έκδοση υπάρχει η μπαταρία των 73,6 kWh, με τη μέγιστη αυτονομία να φτάνει τα 668 χιλιόμετρα, ενώ στην πιο ισχυρή έκδοση υπάρχει η μπαταρία των 101 kWh, με τη μέγιστη αυτονομία να φτάνει τα 800 χιλιόμετρα. Με έναν γρήγορο ταχυφορτιστή το Xiaomi SU7 μπορεί να αποκτήσει σε 5’ αυτονομία 220 χιλιόμετρα, σε 10’ 390 χιλιόμετρα, ενώ σε μόλις 15’ η αυτονομία φτάνει τα 510 χιλιόμετρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο από το νέο μοντέλο δε θα μπορούσαν να λείπουν όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα το σύστημα Xiaomi Pilot ADAS περιλαμβάνει δεδομένα από ένα lidar, τρία ραντάρ μεγάλης ακρίβειας, 11 κάμερες υψηλής ανάλυσης και 12 ραντάρ υπερήχων. Αυτό προσφέρει σύστημα αυτόνομης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο, αυτόνομο παρκάρισμα, ενώ μέσα στο 2024 το συγκεκριμένο σύστημα θα λειτουργεί και μέσα στις πόλεις της Κίνας.

Η Xiaomi μπαίνει σε έναν πολύ ανταγωνιστικό χώρο όπως είναι αυτός της αυτοκίνησης. Το νέο Sedan Coupe μοντέλο είναι άγνωστό αν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα άλλα αυτοκίνητα της κατηγορίας του, αλλά αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Το Xiaomi SU7 αρχικά θα υπάρχει στην αγορά της Κίνας, ενώ αργότερα αναμένεται τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη. Όσο για την τιμή; Αν και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημο, οι πληροφορίες για τη βασική έκδοση είναι πως θα ξεκινά από τα 140.000 Yuan ή σε αντιστοιχία τα 17.789€.