Η Subaru αναγκάζεται και αυτή να ακολουθήσει τις εξελίξεις στην αυτοκίνηση, παρουσιάζοντας το αμιγώς ηλεκτρικό SUV. Πρόκειται για το Solterra, το οποίο φυσικά θα είναι τετρακίνητο, ενώ σχεδόν είναι ίδιο με το Toyota bZ4X που παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό από τους Ιάπωνες. Το Solterra βασίζεται στην πλατφόρμα e-Subaru έχοντας μήκος 4,69 μέτρα, πλάτος 1,86 μέτρα, ύψος 1,65 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι 2,85 μέτρα.

Το νέο μοντέλο έχει την κλειστή μάσκα με το λογότυπο της εταιρείας να βρίσκεται στη μέση, ενώ τα LED φωτιστικά σώματα μαζί με τα LED φώτα ημέρας και οι προβολείς ομίχλης προσφέρουν ένα πολύ δυνατό φωτισμό. Οι νευρώσεις στο καπό θέλουν να το κάνουν πιο άγριο, ενώ πηγαίνοντας προς την πίσω πλευρά βλέπουμε τα μαύρα προστατευτικά στους θόλους των τροχών. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η αεροτομή που βρίσκεται στο τελείωμα της οροφής και κόβεται σε δύο μέρη, καθώς και τα LED φωτιστικά σώματα.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η μεγάλη ψηφιακή οθόνη αφής, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που κάνει τη ζωή του οδηγού παιχνίδι. Επιπλέον, ψηφιακός είναι και ο πίνακας οργάνων. Τα δερμάτινα καθίσματα, με το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι και τα χειριστήρια ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας, ενώ ο επιλογέας ταχυτήτων είναι στρογγυλός αλλάζοντας τα δεδομένα.

Μηχανικά το νέο Solterra θα τροφοδοτείται από δύο εκδόσεις. Η πρώτη θα είναι με τη μέγιστη ισχύ των 204 ίππων και η δεύτερη και πιο ισχυρή θα φτάνει τους 218 ίππους. Στην πρώτη περίπτωση το 0-100 επιτυγχάνεται σε 8,4”, ενώ στη δεύτερη σε 7,7”, με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 160 χλμ/ώρα. Και οι δύο εκδόσεις συνδυάζονται με το αυτόματο κιβώτιο της ιαπωνικής εταιρείας, με την κίνηση να μεταφέρεται στους εμπρόσθιους τροχούς (204 ίπποι) ή και στους τέσσερις τροχούς (218 ίπποι).

Η έκδοση με τους 204 ίππους, αλλά και αυτή με τους 218 συνδυάζονται με τη μπαταρία ιόντων λιθίου των 71,4 kWh, με τη μέγιστη αυτονομία με μια πλήρη φόρτιση στην πρώτη περίπτωση να φτάνει τα 530 χιλιόμετρα και στη δεύτερη τα 460 χιλιόμετρα. Με τον ταχυφορτιστή DC (συνεχούς ρεύματος) των 150 kW μέσα σε 30’ μπορεί να φτάσει η αυτονομία στο 80%.

Στην τετρακίνητη έκδοση υπάρχει το σύστημα XMODE, το οποίο διαθέτει προγράμματα οδήγησης για χιόνι ή λάσπη, ενώ υπάρχει και το Grip Control για πιο σκληρή οδήγηση εκτός δρόμου. Φυσικά, όλα αυτά επιτρέπονται, αφού η απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος είναι 210 χιλιοστά.

Το νέο Subaru Solterra αναμένεται να βρεθεί στις αγορές ανά τον κόσμο περίπου στα μέσα του 2022, ενώ θα πωλείται σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Κίνα. Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει στο μέλλον η Subaru, αφού όπως φαίνεται η ηλεκτροκίνηση σαρώνει τα πάντα.