Το νέο RX της Lexus

Η Lexus αποκάλυψε το νέο RX. Το νέο SUV μπαίνει στην 5η γενιά του, με τους Ιάπωνες να λένε ότι είναι πιο ασφαλές από ποτέ. Το νέο RX βασίζεται στην πλατφόρμα GA-K και σύμφωνα με τον κατασκευαστή το βάρος του είναι μειωμένο κατά 90 κιλά. Το μήκος φτάνει τα 4,89 μέτρα, το πλάτος τα 1,92 μέτρα, το ύψος τα 1,71 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι 2,85 μέτρα.

Εξωτερικά ξεχωρίζει η μαύρη μάσκα, με το λογότυπο της Lexus να δεσπόζει στη μέση. Τα LED φωτιστικά σώματα μαζί με τα LED φώτα ημέρας δένουν αρμονικά, ενώ οι νευρώσεις στο καπό τονίζουν το σπορ χαρακτήρα του. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν και εδώ τα LED φωτιστικά σώματα, με τη λεπτή κόκκινη γραμμή που τα ενώνει από τη μια άκρη στην άλλη, ενώ υπάρχει και η αεροτομή με τις μαύρες λεπτομέρειες.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό αμέσως τα βλέμματα πέφτουν στη μεγάλη οθόνη. Οι Ιάπωνες ονόμασαν το πιλοτήριο “Tazuna”, το οποίο διαθέτει μια οθόνη για τον πίνακα οργάνων και μια οθόνη αφής μεγέθους 14”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Τα δερμάτινα καθίσματα, το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια, ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων και τα πεντάλ αλουμινίου ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας.

Μηχανικά υπάρχουν τέσσερα σύνολα με τα τρία από αυτά να είναι υβριδικά. Η βασική έκδοση είναι η RX 350, η οποία αποτελείται από τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 2,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 279 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 43,8 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 7,1”, ενώ η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι 8,8 λίτρα/100χλμ.

Η αμέσως επόμενη έκδοση είναι η RX 350h, η οποία αποτελείται από τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 2,5 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη συνδυαστική ισχύ να φτάνει τους 245 ίππους. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 8”, ενώ η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι 6,7 λίτρα/100χλμ.

Η επόμενη έκδοση είναι η RX 450h, η οποία αποτελείται από το υβριδικό σύστημα με τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 2,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 306 ίππους. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 7”, ενώ η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι μόλις 1,2 λίτρα/100χλμ. Μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα μπορεί να διανύσει μια απόσταση 65 χιλιομέτρων, ενώ τελική ταχύτητα φτάνει τα 135 χλμ/ώρα.

Η πιο ισχυρή έκδοση είναι η RX 500h, η οποία αποτελείται από τον Turbo κινητήρα χωρητικότητας 2,4 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη συνδυαστική ισχύ να φτάνει τους 371 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 65,7 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 6”, ενώ η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι 8,5 λίτρα/100χλμ. Αξίζει να σημειωθεί πως η RX 500h διαθέτει τις ζάντες αλουμινίου μεγέθους 21”, οι οποίες συνδυάζονται με τις 6πίστονες δαγκάνες των φρένων.

Όπως είναι αναμενόμενο το νέο RX εφοδιάζεται με όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας. Το Lexus Safety System+ 3.0 περιλαμβάνει τα συστήματα προσύγκρουσης με ανίχνευση πεζών, υποστήριξη διασταύρωσης με ανίχνευση μοτοσικλέτας, ενεργό Cruise Control, ειδοποίηση αναχώρησης λωρίδας με υποβοήθηση διεύθυνσης και σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το νέο Lexus RX, που όπως φαίνεται είναι απόλυτα ασφαλές και φυσικά φιλικό προς το περιβάλλον. Η πολυτέλεια στη Lexus είναι αυτονόητη, ενώ όπως βλέπουμε παρότι πρόκειται για ένα SUV οι επιδόσεις είναι πάρα πολύ καλές. Εμείς θα το θέλαμε. Εσείς;