Το Volkswagen Golf έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο της αυτοκίνησης. Το νέο μοντέλο ξεκινά την 8η γενιά του πασίγνωστου πλέον αυτοκινήτου. Οι Γερμανοί έχοντας την παρακαταθήκη των 35.000.000 πωλήσεων παγκοσμίως υπόσχονται πως το νέο μοντέλο θα προσφέρει ακόμη περισσότερα από αυτά που θέλουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Το Golf πλέον θα διαθέτει νέους κινητήρες και φυσικά θα μπει άμεσα στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης, έτσι ώστε να κερδίσει όσο μπορεί περισσότερο την αγορά αυτοκινήτου.

Το γερμανικό μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα MQB του ομίλου της Volkswagen, με τις διαστάσεις να είναι 4,28 μέτρα μήκος, 1,78 μέτρα πλάτος, 1,46 μέτρα ύψος, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,63 μέτρα. Η πολύ λεπτή μάσκα με το σήμα της γερμανικής φίρμας να δεσπόζει στη μέση, τα LED Matrix φωτιστικά σώματα, ο προφυλακτήρας με τα ανοίγματα για την καλύτερη ροή του αέρα και το καπό με τις νευρώσεις δείχνουν την αλλαγή που θέλει να φέρει η Volkswagen. Στο πίσω μέρος δεσπόζει η αεροτομή που βρίσκεται στο τελείωμα της οροφής, τα LED φωτιστικά σώματα και η διπλή απόληξη της εξάτμισης.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό οι Γερμανοί θέλησαν να αλλάξουν την αίσθηση που θα έχει ο οδηγός και οι επιβάτες. Όπως φαίνεται το πέτυχαν με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων που αποτελείται από την οθόνη μεγέθους 10,2”. Φυσικά, υπάρχει και μια αντίστοιχη οθόνη με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει το σύστημα επικοινωνίας Car2X, το οποίο προειδοποιεί για επικίνδυνες καταστάσεις. Στο βασικό εξοπλισμό η οθόνη αφής είναι μεγέθους 8,2”.

Το τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια κάνει πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού, ενώ η συνδεσιμότητα γίνεται παιχνίδι με τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto. Ο κρυφός LED φωτισμός δημιουργεί μια διαφορετική ατμόσφαιρα, ενώ τα κουμπιά για τον κλιματισμό και το Wi-Fi Hotspot κάνουν ακόμη πιο άνετη τη ζωή του οδηγού και των επιβατών. Στον πρόσθετο εξοπλισμό προσφέρεται και η head-up display οθόνη, έτσι ώστε να μην αποσπάτε η προσοχή του οδηγού από το δρόμο.

Μηχανικά υπάρχει μεγάλη ποικιλία κινητήρων για να διαλέξει ο καθένας αυτό που του ταιριάζει. Κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου, αλλά και υβριδικά συστήματα συνθέτουν το πάζλ, με 8 διαφορετικές επιλογές. Οι βενζινοκίνητες εκδόσεις θα είναι δύο. Πρόκειται για τον 3κύλινδρο TSI κινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 90 και τους 110 ίππους. Από πλευράς πετρελαίου θα έχουμε και εδώ δύο επιλογές. Πρόκειται για τον TDI κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 115 και τους 150 ίππους.

Επιπλέον, θα υπάρχουν και οι eTSI που θα είναι σε τρεις εκδόσεις. Η βασική επιλογή θα αποτελείται από το ήπιο σύστημα των 48 Volt και τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 110 ίππους. Επίσης θα υπάρχει και το αντίστοιχο σύστημα με το κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 130 και τους 150 ίππους.

Τέλος, θα υπάρχουν και δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις. Πρόκειται για το eHybrid, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 204 ίππους και το Golf GTE με τους 245 ίππους. Και οι δύο αυτές εκδόσεις διαθέτουν τη μπαταρία ιόντων λιθίου 13 kWh, με την αυτονομία να φτάνει τα 70 χιλιόμετρα. Όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή προαιρετικά με το αυτόματο DSG των 7 σχέσεων.

Οι Γερμανοί αποφάσισαν το νέο Golf να μην έχει το κλασσικό κλειδί, αφού δημιούργησαν την τεχνολογία Mobile Key, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει από το κινητό, ενώ μέσω της υπηρεσίας We Upgade δίνεται η δυνατότητα ενεργοποίησης νέων λειτουργιών και συστημάτων στο Golf. Οι ρυθμίσεις του οδηγού αποθηκεύονται σε ένα απομακρυσμένο server, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση όποτε γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές. Το ηχοσύστημα της Harman Kardon συνολικής απόδοσης 400 Watt ανεβάζει τον πήχη της πολυτέλειας.

Φυσικά, οι νέες τεχνολογίες είναι αυτές που το κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το σύστημα Travel Assist είναι ένα σύστημα που μπορεί να στρίβει, να επιταχύνει και να επιβραδύνει το νέο Golf όταν κινείται σε αυτοκινητόδρομο, ακόμη και με ταχύτητες έως και 210 χλμ/ώρα. Ουσιαστικά πρόκειται για το συνδυασμό του Cruise Control, με το σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας.

Το νέο Volkswagen Golf θέλει να δώσει στο υποψήφιο αγοραστικό κοινό το κάτι παραπάνω, Σχεδιαστικά οι αλλαγές δεν είναι μεγάλες, όμως πάντα ένα Golf είναι διαφορετικό από το προηγούμενο. Οι πωλήσεις του νέου γερμανικού μοντέλου αναμένεται να ξεκινήσουν το Δεκέμβριο από τη Γερμανία και την Αυστρία και από το νέο έτος στην υπόλοιπη Ευρώπη που θα είναι και η χώρα μας. Φυσικά, η 3θυρη έκδοση καταργείται οριστικά, αφού θα προσφέρεται μόνο σε 5πορτο. Η επιλογή δική σας.