Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει για καλά στη ζωή μας με τις εταιρείες αυτοκινήτων να παρουσιάζουν συνεχώς νέα μοντέλα. Το Audi Q8 e-tron εμφανίστηκε στην αγορά αυτοκίνητου το 2018. Από τότε και μέσα σε μια 4ετία οι Γερμανοί ξεπέρασαν τις 150.000 πωλήσεις, αριθμός υπερ του δέοντος ικανοποιητικός στα πρώτα βήματα της ηλεκτροκίνησης.

Τώρα οι Γερμανοί παρουσίασαν το νέο Q8 e-tron, το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές, αλλά παράλληλα δεν του λείπουν οι επιδόσεις. Το νέο μοντέλο όπως μπορεί να καταλάβει κανείς είναι η ναυαρχίδα της ηλεκτροκίνησης για τη γερμανική φίρμα. Εκτός την έκδοση Q8 e-tron, θα υπάρχει και η έκδοση Q8 Sportback e-tron. Το νέο μοντέλο έχει μήκος 4,91 μέτρα, πλάτος 1,93 μέτρα, ύψος 1,61 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,92 μέτρα. Η διαφορά του απλού Q8 e-tron με την έκδοση Sportback είναι ότι το ύψος φτάνει 1,63 μέτρα, ενώ οι υπόλοιπες διαστάσεις είναι ίδιες.

Μπροστά ξεχωρίζει η μεγάλη μάσκα με τους γνωστούς κύκλους της Audi και τα LED φωτιστικά σώματα. Προβολείς ομίχλης δεν υπάρχουν, αφού στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί αεραγωγοί, ενώ οι νευρώσεις στο καπό θέλουν να δείξουν ένα πιο επιθετικό αυτοκίνητο. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα LED φωτιστικά σώματα, καθώς και η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής. Οι εξωτερικοί καθρέπτες έχουν αντικατασταθεί από κάμερες, αλλάζοντας τα δεδομένα που γνωρίζουμε.

Ο συντελεστής οπισθέλκουσας του Q8 e-tron έχει μειωθεί από το 0,28 στο 0,27, ενώ στην έκδοση Sportback από το 0,26 πήγε στο 0,24. Επιπλέον, το νέο μοντέλο διαθέτει 5 αισθητήρες ραντάρ, 5 κάμερες και 12 αισθητήρες υπερήχων παρέχοντας στον οδηγό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και πλήρη ασφάλεια.

Στο εσωτερικό δεσπόζουν οι δύο ψηφιακές οθόνες. Πρόκειται για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων μεγέθους 10,1” και για την ψηφιακή οθόνη αφής μεγέθους 10,1”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας ΜΜΙ. Παράλληλα υπάρχει και μια τρίτη οθόνη μεγέθους 8,6”, που βρίσκεται κάτω από την οθόνη του συστήματος πολυμέσων. Τα δερμάτινα καθίσματα με τις κόκκινες ραφές και το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 598 λίτρα, ενώ στην έκδοση Sportback είναι 528 λίτρα, έχοντας όμως έναν ακόμη επιπλέον χώρο 62 λίτρων.

Μηχανικά το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο διαθέτει τρεις εκδόσεις. Πρόκειται για τις εκδόσεις 50, 55 και SQ8 e-tron. Η έκδοση 50 που είναι και η βασική τροφοδοτείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 340 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 67,7 κιλά. Η μέγιστη αυτονομία με μία μόνο φόρτιση είναι 491 χιλιόμετρα για το SUV και 505 χιλιόμετρα για το Sportback.

Η έκδοση 55 είναι και αυτή με δύο ηλεκτροκινητήρες, με τη μέγιστη ισχύ να ανεβαίνει στους 408 ίππους. Σε αυτή την περίπτωση η μέγιστη αυτονομία φτάνει τα 582 χιλιόμετρα στην έκδοση SUV και τα 600 χιλιόμετρα στην έκδοση Sportback. Τέλος, υπάρχει και το θηριώδες SQ8 e-tron, το οποίο τροφοδοτείται από τρεις ηλεκτροκινητήρες, με τη μέγιστη ισχύ να αγγίζει τους 503 ίππους και τη μέγιστη ροπή αν φτάνει τα 99,2 κιλά. Εδώ η μέγιστη αυτονομία είναι 494 χιλιόμετρα για την έκδοση SUV και 513 χιλιόμετρα για τη Sportback. 

Με έναν ταχυφορτιστή 150 kW, η αυτονομία από το 10% στο 80% μπορεί να φτάσει σε μόλις 31’, με το αυτοκίνητο να αποκτά αυτονομία 420 χιλιομέτρων, κάτι που είναι αρκετά ικανοποιητικό για μεγάλες αποστάσεις. Με τον απλό οικιακό φορτιστή για μια πλήρη φόρτιση απαιτούνται 9:15’, ενώ με αυτόν των 22 kW μειώνεται ο χρόνος σε 4:45’. Παράλληλα για το SQ8 e-tron χρειάζεται με τον απλό φορτιστή 11:30’, ενώ με αυτόν των 22 Kw μειώνεται σε 6:00’.

Το νέο Audi Q8 e-tron διαθέτει 40 συστήματα ασφαλείας, όπου μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το Remote Park Assist Plus. Αυτό το σύστημα βοηθά το αυτοκίνητο να ελίσσεται ακόμα και στις πιο στενές θέσεις στάθμευσης, με τον οδηγό να μπορεί να ελέγχει τη διαδικασία μέσω της εφαρμογής myAudi στο smartphone. Παράλληλα μόλις το αυτοκίνητο παρκάρει σβήνει αυτόματα τον κινητήρα, ενεργοποιεί το χειρόφρενο και κλειδώνει τις πόρτες.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το νέο Audi Q8 e-tron, το οποίο σίγουρα δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Η τιμή αγοράς είναι αυτονόητο πως θα είναι υψηλή, αλλά η ασφάλεια και οι επιδόσεις προσφέρουν ένα αυτοκίνητο που όλοι θα ήθελαν τόσο από τους οικογενειάρχες, όσο και από τους νέους που βράζει το αίμα τους. Εσείς τι λέτε; Αξίζει;