Το A3 της Audi το πρωτοείδαμε το 1996. Από τότε έχουν περάσει 24 χρόνια και το γερμανικό μοντέλο κερδίζει συνέχεια περισσότερους αγοραστές. Η τέταρτη γενιά με βάση αυτά που λένε οι Γερμανοί θα είναι πιο ασφαλές και πιο δυνατή από ποτέ. Μια ακόμη μεγάλη αλλαγή είναι οι καινοτομίες, αλλά και τα συστήματα που θα παρέχει στον οδηγό και τους επιβάτες.

Το νέο μοντέλο έχει συμπαγείς διαστάσεις με το συνολικό μήκος να φτάνει τα 4,34 μέτρα, το πλάτος τα 1,82 μέτρα, το ύψος τα 1,43 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,64 μέτρα. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες υπάρχουν μεγαλύτεροι είσοδοι αέρα για την καλύτερη ψύξη του κινητήρα, ενώ η μεγάλη μάσκα με το σήμα της εταιρείας και τα LED Matrix φωτιστικά σώματα δένουν αρμονικά. Ο προφυλακτήρας και το καπό με τα φουσκώματα θέλουν να δώσουν μια πιο άγρια μορφή. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν η αεροτομή και τα LED φωτιστικά σώματα, ενώ ο προφυλακτήρας έχει καλύτερη αεροδυναμική.  

Μπαίνοντας στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι δύο ψηφιακές οθόνες, μια για τον πίνακα οργάνων και μια αφής για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Στην βασική έκδοση η οθόνη των πολυμέσων είναι μεγέθους 10,1”, ενώ στις πιο πλούσιες εκδόσεις φτάνει τις 12,3”. Επιπλέον, υπάρχει το δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι και φυσικά τα δερμάτινα καθίσματα. Παράλληλα προσφέρεται φωνητικός έλεγχος που κάνει πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού, ενώ η head-up display οθόνη προσφέρει όλες τις πληροφορίες στο παρμπρίζ για να μην αποσπάτε η προσοχή του οδηγού από το δρόμο.

Το νέο σύστημα πολυμέσων MMI έχει δέκα φορές μεγαλύτερη ισχύ εκτελώντας άνετα όλες τις εργασίες όπως τη σύνδεση με τα smartphone, τις διάφορες υπηρεσίες, τις διαδρομές με τους χάρτες και τη ζωντανή απεικόνιση της κίνησης, ενώ διαθέτει και Wi-Fi Hotspot. 6 είναι τα προφίλ που μπορεί να αποθηκεύσει για να έχει ο καθένας τις δικές του ρυθμίσεις, όπως τη ρύθμιση του καθίσματος, τον έλεγχο του κλιματιστικού ή ακόμα και τις επιλογές τις μουσικής. Οι καινοτομίες είναι πολλές όπως το Audi Connect Key, το οποίο μπορεί να κλειδώσει, να ξεκλειδώσει ή και ακόμα να ενεργοποιήσει τον κινητήρα από το Android smartphone.

Μηχανικά το νέο Audi A3 Sportback θα διαθέτει τρεις κινητήρες, ένα βενζίνης και δύο πετρελαίου. Ο κινητήρας βενζίνης δεν είναι άλλος από τον TFSI χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους. Από πλευράς πετρελαίου θα υπάρχει ο TDI χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να προσφέρεται σε δύο εκδόσεις 116 και 150 ίππους. Οι κινητήρες θα συνδυάζονται με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή με το αυτόματο Stronic των 7 σχέσεων, με την κίνηση να μεταφέρεται στους εμπρόσθιους τροχούς. Αργότερα αναμένονται και οι εκδόσεις με το σύστημα Quattro, που σημαίνει τετρακίνηση.

Οι Γερμανοί έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις αναρτήσεις όπου στον πίσω άξονα είναι τεσσάρων συνδέσμων, ενώ είναι πιο χαμηλές κατά 10 χιλιοστά. Επιπλέον, προσφέρει προσαρμοζόμενο έλεγχο απόσβεσης, ενώ ο κάθε αποσβεστήρας προσαρμόζεται ανάλογα την κατάσταση του δρόμου. Για όποιον θέλει υπάρχουν και οι σπορ αναρτήσεις με το αμάξωμα να χαμηλώνει κατά 15 χιλιοστά.

Εκτός όμως όλων των παραπάνω υπάρχουν και τα συστήματα ασφαλείας. Το νέο A3 Sportback προσφέρει τα Audi Presense Front, Lane Departure Warning, σύστημα αποφυγής ατυχημάτων, Adaptive Cruise Assist, ενώ μπορεί να κρατήσει μόνο του τις κατάλληλες αποστάσεις ασφαλείας. Όλα αυτά είναι όλο το νέο Audi A3 Sportback που όπως φαίνεται έχει γίνει πιο εντυπωσιακό. Το νέο μοντέλο αναμένεται στη χώρα μας το καλοκαίρι, ενώ οι τιμές θα ανακοινωθούν με την έλευση του. Εν αναμονή λοιπόν.