Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με τις εταιρείες να παρουσιάζουν συνεχώς καινούργια μοντέλα. Η Volvo παρουσίασε τη ναυαρχίδα των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της. Πρόκειται για το νέο Volvo EX90, το οποίο εκτός από ασφάλεια και επιδόσεις είναι πολυτελέστατο. Το 7θέσιο μοντέλο μπορεί να υποστηρίξει άνετα μια πολυμελή οικογένεια, έχοντας άπλετους χώρους τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τις αποσκευές.

Το νέο μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα SPA2, ενώ η κατασκευή του έχει 15% ανακυκλωμένο χάλυβα, 25% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, καθώς και 48 κιλά ανακυκλωμένων πλαστικών και υλικών βιολογικής βάσης. Το συνολικό μήκος φτάνει τα 5,03 μέτρα, το πλάτος τα 1,96 μέτρα, το ύψος τα 1,74 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι 2,98 μέτρα. Εξωτερικά υπάρχει η κλειστή μάσκα της σουηδικής εταιρείας και τα LED φωτιστικά σώματα. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα LED φωτιστικά σώματα, καθώς και η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής.

Στο εσωτερικό βλέπουμε πως υπάρχει μια αφαιρετική εικόνα, αφού βρίσκουμε μόνο τη μικρή ψηφιακή οθόνη του πίνακα οργάνων και την κάθετη οθόνη αφής μεγέθους 14,5”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Παράλληλα υπάρχει και η head-up display οθόνη για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο. Τα καθίσματα και το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας, ενώ ο επιλογέας ταχυτήτων είναι στρογγυλός. Μέσω της Google παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες διαθέτοντας τόσο το Google Maps, όσο και το Google Play. Επιπλέον, υπάρχει το ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins που διαθέτει το Dolby Atmos για καθηλωτικό ήχο.

Μηχανικά το νέο Volvo EX90 τροφοδοτείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, ενώ θα διαθέτει δύο εκδόσεις. Η βασική έκδοση φτάνει τους 407 ίππους και τα 78,5 κιλά ροπής, ενώ η έκδοση Performance αγγίζει τους 517 ίππους και 92,7 κιλά ροπής. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,9”, για τη βασική έκδοση και σε 4,9” για την Performance, ενώ η τελική ταχύτητα και στις δύο εκδόσεις φτάνει τα 180 χλμ/ώρα.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου των 111 kWh προσφέρει μέγιστη αυτονομία 600 χιλιομέτρων με μια μόνο φόρτιση, ενώ με τον ταχυφορτιστή για να φορτίσει από το 10% στο 80% χρειάζονται μόλις 30’. Παράλληλα όμως εκτός από το να πάρει ρεύμα το αυτοκίνητο μπορεί να δώσει ρεύμα τόσο στο σπίτι, όσο και σε ηλεκτρικές συσκευές.

Από πλευράς ασφαλείας το νέο EX90 είναι πλήρως εξοπλισμένο. Διαθέτει προηγμένους αισθητήρες όπως κάμερες, ραντάρ και lidar, τα όποια όλα μαζί συνδέονται με την κεντρική υπολογιστική μονάδα του αυτοκινήτου, που διαθέτει τον επεξεργαστή NVIDIA DRIVE. Το σύστημα έχει τις πλατφόρμες Xavier και Orin της NVIDIA DRIVE AI, και τη Snapdragon Cockpit της Qualcomm Technologies. Παράλληλα δέχεται ενημερώσεις λογισμικού μέσω του over-the-air.

Το νέο μοντέλο όπως ήταν αναμενόμενο θα ξεκινήσει την παραγωγή και τις πωλήσεις από τη Σουηδία, ενώ μέσα στο 2023 αναμένεται η παραγωγή του να βρεθεί τόσο στις Η.Π.Α., όσο και στην Κίνα. Οι πληροφορίες το θέλουν να είναι πιο ακριβό από το XC90, αλλά είμαστε σίγουροι πως όποιος το αποκτήσει θα το απολαύσει και με το παραπάνω.