Το ισχυρό Puma ST της Mountune

Η Mountune είναι μια εταιρεία βελτιώσεων αυτοκινήτων που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Οι μηχανικοί της γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους βελτιώνοντας τόσα χρόνια όχι μόνο τα απλά αυτοκίνητα, αλλά και αυτά που από τη φύση του είναι πιο ισχυρά. Αυτή τη φορά σειρά πήρε το Puma ST, το οποίο οι μηχανικοί της Mountune το βελτιώνουν περαιτέρω με το πακέτο m260.

Μηχανικά η Mountune αποφάσισε να μειώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο ανταγωνιστές του Puma ST, που είναι το Hyundai Kona N και το Volkswagen T-Roc R. Έτσι κάτω από το καπό μπορεί να παραμένει ο 3κύλινδρος EcoBoost κινητήρας χωρητικότητας 1,5 λίτρων, όμως η μέγιστη ισχύ έχει αυξηθεί φτάνοντας τους 256 ίππους, ενώ η μέγιστη ροπή είναι πλέον 37,1 κιλά. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια αύξηση 59 ίππων και 4,4 κιλών ροπής. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 6”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 233 χλμ/ώρα.

Για να επιτευχθεί αυτό η Mountune έκανε αναβαθμίσεις στο σύστημα μετάδοσης κίνησης, αύξησε την απόκριση στο γκάζι και βελτίωσε το σύστημα της εξάτμισης. Πάντως για όσους θέλουν η Mountune δημιούργησε μια εφαρμογή, η οποία μέσω του smartphone μπορεί να γυρίσει την ισχύ στην αρχική της μορφή. Φανταζόμαστε όμως πως κανείς δε θέλει από τους 256 ίππους να γυρίσει στους 197.

Παράλληλα υπάρχει ο βελτιωμένος αισθητικά επιλογέας ταχυτήτων, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, με το βραχίονα να κοστίζει 100£ και το πάνω μέρος να έχει 50£, με το συνολικό κόστος να φτάνει τις 150£. Τα νέα Sport ελατήρια κοστολογούνται στις 160£, μειώνοντας το ύψος του αυτοκινήτου κατά 25 χιλιοστά. Επιπλέον, υπάρχουν και οι μαύρες ζάντες αλουμινίου Clubsport OZ Leggera, οι οποίες κοστίζουν 2.068£ και συνδυάζονται με τα ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2.

Στη Μεγάλη Βρετανία το κόστος αγοράς ενός Ford Puma ST είναι 32.350£ (36.845€), ενώ για να προσθέσει όλα τα καλούδια της βελτίωσης της Mountune θα χρειαστεί άλλες 5.623£ (6.404€). Σίγουρα, το κόστος βελτίωσης για κάποιους μπορεί να φαίνεται ακριβό, όμως το συγκεκριμένο Puma ST, με τη δύναμη και την ισχύ που έχει μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερες συγκινήσεις από ένα απλό Puma ST. Εμείς πάντως θα το θέλαμε. Εσείς;