Citroen 2CV. Ένα αυτοκίνητο που έχει γράψει τη δική του ιστορία όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το γαλλικό μοντέλο κλείνει τα 75 του χρόνια από τότε που εμφανίστηκε στην αγορά αυτοκίνητου και φέρνει μνήμες στους παλαιότερους, αλλά και σκέψεις στους νεότερους ιδίως αν εμφανιζόταν ξανά στην αγορά έστω και σε άλλη μορφή. Το 2CV πρωτοεμφανίστηκε στις 7 Οκτωβρίου 1948 στη Rue du Theatre του Παρισιού και κυριολεκτικά έφερε μια μικρή επανάσταση.

Η εξέλιξη του έγινε στο κέντρο δοκιμών La Ferte-Vidame στην περιφέρεια του Eure-et-Loir και κυκλοφόρησε σε 4θυρο, 5θυρο Hatchback, 2θυρο Coupe, 2θυρο Pick-Up και 2θυρο Van. Από το 1948 πούλησε 9.248.809 μονάδες, με τα δύο τελευταία κομμάτια να βγαίνουν από το εργοστάσιο του Mangualde στην Πορτογαλία στις 27 Ιουλίου του 1990. Εκεί ολοκληρώθηκε μια ιστορία, που όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζεται, με κάποιους ιδιοκτήτες που έχουν τα δικά τους 2CV σε άριστη κατάσταση.

Η ιστορία ήθελε το 2CV να παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1939 στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού, όμως ο 2 Π.Π. ανέτρεψε τα σχέδια των Γάλλων μέχρι νεωτέρας. Στη διάρκεια του πολέμου από τα 250 πρωτότυπα που είχαν κατασκευαστεί έμειναν μόνο τέσσερα, τα οποία ήταν καλά κρυμμένα στο κέντρο δοκιμών της Citroen. Έτσι από αυτά τα τέσσερα πήρε και πάλι σάρκα και οστά ξεκινώντας την ιστορία του το 1948.

Το 2CV διέθετε στην αρχή τον αερόψυκτο κινητήρα των 375 κ.εκ., με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 9 ίππους και την τελική ταχύτητα να είναι 50 χλμ/ώρα. Τα δύο πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του η παραγωγή συνέχιζε με ατελείωτους ρυθμούς, αφού για να παραλάβει κάποιος το νέο του 2CV μπορούσε να περιμένει έως και 6 χρόνια, με τη λίστα αναμονής να είναι τεράστια.

Το Citroen 2CV, εκτός από τις απλές εκδόσεις δημιούργησε 10 ειδικές εκδόσεις στη Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη, με τις πιο σημαντικές να είναι οι Spot, Charleston και Cocorico. Το 1954 άλλαξε ο κινητήρας, αφού αυξήθηκαν τα κυβικά σε 425, με τη μέγιστη ισχύ πλέον να φτάνει τους 12 ίππους. Αργότερα ήρθε ένας νέος κινητήρας, όπου με μόλις 435 κ.εκ., η μέγιστη ισχύ διπλασιάστηκε φτάνοντας τους 24 ίππους. Ο τελευταίος κινητήρας που υπήρξε στο 2CV ήταν αυτός των 602 κ.εκ., με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 29 ίππους.

Για να γίνει ακόμα πιο σημαντικός ο εορτασμός των 75 χρόνων του 2CV, έγινε μια ιδιαίτερη φωτογράφηση στο μέγαρο της Citroen, όπου φωτογραφήθηκαν τα 8 πιο εμβληματικά 2CV.

  • Το 2CV 6 Hermes, το οποίο ήταν ντυμένο από την Hermes μέσα-έξω και παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2008 γιορτάζοντας τα 60 χρόνια του 2CV.
  • Το 2CV 6 Special, το οποίο ήταν ένα από τα δυο τελευταία 2CV που παρήχθησαν στο εργοστάσιο του Levallois το 1988.
  • Το 2CV Spot, το οποίο ήταν η πρώτη ειδική έκδοση της Citroen, που κατασκευάστηκε σε μόλις 1.800 μονάδες και είχε δίχρωμη ταπετσαρία και αμάξωμα.
  • Το 2CV A, το οποίο ήταν ένα από τα 250 πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν το 1939 για την Έκθεση Αυτοκινήτου, η οποία ακυρώθηκε λόγω του 2 Π.Π. Ένα από τα τέσσερα που έχουν μείνει διατηρείται στο Μέγαρο της Citroen.
  • Το 2CV A Berline του 1950, το οποίο ήταν πανομοιότυπο με αυτό που αποκάλυψε ο Pierre Boulanger στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού το 1948.
  • Το δεξιοτίμονο 2CV A, το οποίο κατασκευάστηκε στο Slough της Μεγάλης Βρετανίας και είχε πορτμπαγκάζ από λαμαρίνα και ανοιγμένα πίσω παράθυρα. Μέχρι και σήμερα παραμένει το παλαιότερο 2CV Βρετανικής κατασκευής στην Ευρώπη.
  • Το 2CV AZU, το οποίο ήταν ένα Van που κατασκευαζόταν από το 1954 έως το 1978, έχοντας μεγάλη χωρητικότητα φόρτωσης και πίσω πόρτες τύπου που άνοιγαν σαν ντουλάπια για πιο εύκολη φόρτωση.
  • Το 2CV 4×4 Sahara, το οποίο ήταν τετρακίνητο και διέθετε δύο κινητήρες που του επέτρεπαν να κινείται σε επικλινές αμμώδες έδαφος πάνω από 40%.

Το Citroen 2CV ήταν ένα αυτοκίνητο που έδωσε ώθηση στη Citroen να δει αλλιώς το μέλλον της στην αυτοκίνηση. Άλλωστε εκείνα τα πρώτα χρόνια μεταπολεμικά όλοι ψαχνόντουσαν για το πως θα ορθοποδήσουν και η Citroen το πέτυχε. Το 2CV έμεινε 42 χρόνια στην αγορά αυτοκίνητου και ακόμα στο τέλος έδειχνε πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει. Σε πια μορφή δε γνωρίζουμε, αλλά είναι σίγουρο πως το 2CV θα επιστρέψει κρατώντας την κληρονομιά του, αλλά κοιτώντας στο μέλλον.