Τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε αναφερθεί στην άφιξη του νέου Honda Type R. Τέσσερις μήνες μετά έρχεται ουσιαστικά η επιβεβαίωση με τους Ιάπωνες να δίνουν στην δημοσιότητα τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου. Το νέο Type R σχεδιάστηκε για να εκτελεί ό,τι βρει μπροστά του. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ιαπωνικής εταιρείας διαθέτει την κορυφαία αεροδυναμική αυτοκινήτου που έχει υπάρξει ποτέ, με μοναδικούς αεραγωγούς, πλέγματα και σπόϊλερ, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της κάθετης δύναμης, ελαχιστοποιώντας την οπισθέλκουσα.

honda civic type r 3Σαφώς όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με κάτι. Τί είναι αυτό; Μα φυσικά ο κινητήρας και η δύναμή του. Κάτω από το καπό κρύβεται ο νέος VTEC turbo άμεσου ψεκασμού κινητήρας χωρητικότητας 2 λίτρων, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα αστρονομικά για αυτοκίνητο της κατηγορίας του 270 χλμ/ώρα. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω προσφέρει εξαιρετική σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες, καθώς και υψηλά επίπεδα κάθετης δύναμης. Οι Ιάπωνες μηχανικοί έχουν προσέξει κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και στον πίσω διαχύτη, βελτιστοποιώντας ακόμα και της εισροή του αέρα από το πίσω μέρος. Μαζί με την πίσω αεροτομή, η αεροδυναμική πίεση είναι ακόμα πιο ισχυρή, βελτιώνοντας περαιτέρω τη σταθερότητα του αυτοκινήτου.

Προκειμένου να σταματήσει η τεράστια δύναμη του Type R επιλέχθηκε ένα πακέτο υψηλής απόδοσης φρένων της Brembo, με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και διάτρητους δίσκους των 350 χιλιοστών. Όλο το πακέτο συμπληρώνεται με τις νέες ζάντες αλουμινίου μεγέθους 19”. Εξαιρετικά είναι τα επίπεδα της ψύξης για να μη θερμαίνεται ο κινητήρας και τα υπόλοιπα μέρη του αμαξώματος. Τα μαρσπιέ, ο μπροστινός προφυλακτήρας, οι αεραγωγοί, ακόμα και οι τροχοί έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η απόλυτη ψύξη για ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

honda civic type r 1Το νέο Honda Civic Type R φαίνεται να ωριμάζει αρκετά σε σχέση με τους προκάτοχούς του. Σίγουρα διαφέρει από τα προηγούμενα μοντέλα, αν και ακόμα δε γνωρίζουμε την απόλυτη ιπποδύναμη του κινητήρα. Τα 270 χιλιόμετρα της τελικής ταχύτητας είναι αυτά που εξιτάρουν στο άκουσμά τους, κάνοντας τους υποψήφιους οδηγούς να τρέχουν, έστω και στη σκέψη προς το παρόν, με αντίστοιχες ταχύτητες. Η επίσημη εμφάνισή του θα γίνει στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, η οποία θα λάβει χώρα από 3 – 15 Μαρτίου. Λίγες ημέρες υπομονή και θα τα γνωρίζουμε όλα.