Η Fiat πριν λίγο αποκάλυψε το νέο Tipo, το οποίο πλέον εκτός της 4θυρης, 5θυρης και Station Wagon έκδοσης αποκτά και μια ολοκαίνουργια με την ονομασία Tipo Cross. Ουσιαστικά πρόκειται για την ψηλότερη εκδοχή του μοντέλου που ευελπιστεί να κερδίσει το δικό της μερίδιο στην αγορά των Crossover.

Το νέο μοντέλο έχει ανανεώσει το σχεδιασμό του, διαθέτει περισσότερες τεχνολογίες και φυσικά μεγαλύτερη ασφάλεια για τον οδηγό και τους επιβάτες. Με λίγα λόγια είναι το ιδανικότερο αυτοκίνητο για μια οικογένεια. Οι Ιταλοί όμως δεν έμειναν μόνο σε αυτό, αφού δημιούργησαν νέους κινητήρες που είναι πιο φιλικοί στο περιβάλλον και φυσικά πιο οικονομικοί. Το νέο Tipo Cross ακολουθεί τη γραμμή του γνωστού σε όλους μας Panda Cross, με το σχεδιασμό των Ιταλών να πατάει επάνω στις ίδιες γραμμές, δημιουργώντας ένα νέο Crossover που θέλει να προσελκύσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο.

Το Tipo διαθέτει νέα LED φωτιστικά σώματα και φώτα ημέρας και το νέο προφυλακτήρα με τους προβολείς ομίχλης που πλαισιώνονται από διακοσμητικά αλουμινίου, ενώ οι νευρώσεις στο καπό θέλουν να τονίσουν τη σπορ γραμμή του. Στο πίσω μέρος και εδώ ξεχωρίζουν τα νέα LED φωτιστικά σώματα και η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής. Η εξωτερική σχεδίαση ολοκληρώνεται με τις ζάντες αλουμινίου μεγέθους 16” και 17”. Στο νέο Tipo προσφέρονται και δύο νέα χρώματα που είναι τα Ocean Blue και Paprika Orange.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό πλέον ξεχωρίζει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων μεγέθους 7”, που αντικαθιστά τον αναλογικό πίνακα που υπήρχε. Επιπλέον, υπάρχει και η οθόνη αφής μεγέθους 10,2”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας UConnect 5. Αλλαγή έχει γίνει και στο τιμόνι που είναι πιο κομψό, αλλά χωρίς να χάνει το σπορ χαρακτήρα του. Όσον αφορά στο Tipo Cross διαθέτει νέα μάσκα, είναι πιο ψηλό κατά 7 εκατοστά, ενώ υπάρχει αναβαθμισμένη ανάρτηση.

Μηχανικά υπάρχουν κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Από πλευράς βενζίνης η βασική έκδοση είναι με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα χωρητικότητας 1,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 95 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 12,9 κιλά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο νέος 3κύλινδρος κινητήρας GSE T3 χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 100 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 19,3 κιλά. Αντίθετα οι κινητήρες πετρελαίου είναι οι γνωστοί Multijet, με τους 95 και τους 130 ίππους.

Όπως αναμενόταν υπάρχουν αλλαγές στην ασφάλεια με την προσθήκη Advance Driver-Assistance (ADAS). Το ADAS περιλαμβάνει τα συστήματα Traffic Sign Recognition, Intelligent Speed Assist, Lane Control, Attention Assist, Adaptive High Beam, Blind Spot Assist, εμπρόσθιους αισθητήρες στάθμευσης, Keyless Entry/Go, Bluetooth, Apple CarPlay και Android Auto και ασύρματο φορτιστή για τα smartphone.

Το Tipo φέρνει αλλαγές με τα νέα μοντέλα τόσο εμφανισιακά, όσο και στους κινητήρες. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι πως δημιουργήθηκε το ολοκαίνουργιο Tipo Cross που αναμένεται να βάλει τους Ιταλούς σε νέα μονοπάτια. Το μόνο που δε γνωρίζουμε είναι αν το νέο μοντέλο μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα σκληρό ανταγωνισμό. Πάντως είναι σίγουρο πως η τιμή του αναμένεται δελεαστική κάτι που θα ανακατέψει την τράπουλα των πωλήσεων για τα καλά.