Τα ηλεκτρικά Zhidou στην ελληνική αγορά

Εδώ και μερικούς μήνες η εταιρεία Ν. Ζυμπάς ΑΕ εμπορεύεται μια νέα μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πρόκειται για τη συνεργασία με την εταιρεία Shandong Zhidou Electric Vehicle Co., η οποία θα διαθέτει τα οχήματα της κατ’ αποκλειστικότητα. Τα μοντέλα Zhidou για όσους δε γνωρίζουν είναι μικρά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που όμως δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίπαλα μεγέθη της κατηγορίας τους.

Τα δύο μοντέλα που κυκλοφορόν είναι τα D2 και D2S. Το D2 έχει μήκος 2,80 μέτρα, πλάτος 1,49 μέτρα και ύψος 1,55 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 1,76 μέτρα. Οι διαθέσιμοι χρωματισμοί είναι 6 (κίτρινο, άσπρο, ασημί, κόκκινο, μπλε και μαύρο), περιλαμβάνει σπορ προφυλακτήρες, ενώ διαθέτει LED φωτιστικά σώματα με φώτα ημέρας. Στο εσωτερικό δεσπόζει η οθόνη ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, καθώς και το τριάκτινο τιμόνι. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 300 λίτρα, κάτι που είναι αρκετά ικανοποιητικό για ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο.

Μηχανικά υπάρχει μια συστοιχία προηγμένων μπαταριών λιθίου με ηλεκτρόδια υψηλής απόδοσης τελευταία γενιάς, η οποία μπορεί να προσφέρει την ταχύτητα των 90 χλμ/ώρα περιορισμένη ηλεκτρονικά, ενώ η αυτονομία μπορεί να φτάσει τα 180 χιλιόμετρα. Η πλήρης φόρτιση απαιτεί 7 με 8 σε μια απλή οικιακή πρίζα.

Φυσικά, ο εξοπλισμός είναι πλουσιότατος, αφού διαθέτει ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέπτες, δερμάτινα καθίσματα, σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί, υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης, αυτόματο κλιματισμό, οθόνη διασύνδεσης πολυμέσων συστήματος Android, πλοηγό, Bluetooth και θύρα USB.

Στο D2S περιλαμβάνονται μικρές αλλαγές όπως η διαφορετική μάσκα, με τους προφυλακτήρες και τα LED φωτιστικά σώματα, καθώς και το δερμάτινο τιμόνι με τα χειριστήρια. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς, με γόνατα McPherson εμπρός και υστερούντες βραχίονες πίσω, δισκόφρενα και ζάντες αλουμινίου. Όσον αφορά στην κατανάλωση, απαιτείται μόλις 1€ για να διανυθεί μια απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Για όσους ενδιαφέρονται η εταιρεία προσφέρει εργοστασιακή εγγύηση 2 ετών για τα μηχανικά μέρη και 4 για τη συστοιχία των μπαταριών. Όσο για την τιμή; Το D2 κοστίζει 19.900€, ενώ το D2S φτάνει τα 21.900€.