Στις 15 Ιουλίου 2023 η Subaru συμπλήρωσε τα 70 χρόνια ζωής. Η αρχική ονομασία της το 1953 ήταν Fuji Heavy Industries Ltd., ενώ Subaru Corporation έχει μετονομαστεί από την 1η Απριλίου του 2017. Αν ψάξει κανείς την ιστορία της θα δει πως οι ρίζες της ιαπωνικής εταιρείας ξεκινούν από το 1917 στο Εργαστήριο Έρευνας Αεροσκαφών, το οποίο ονομαζόταν Nakajima Aircraft Co. Ltd.

Από την ίδρυσή της, η εταιρεία έχει επεκταθεί σε μια ποικιλία επιχειρήσεων με κύρια δραστηριότητα την αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ υπάρχει η αεροδιαστημική, τα βιομηχανικά προϊόντα, οι οικολογικές τεχνολογίες, η κατασκευή λεωφορείων και οι επιχειρήσεις προκατασκευασμένων κατοικιών. Σήμερα, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροδιαστημική είναι οι δύο πυλώνες της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας.

Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η εταιρεία παρουσίασε το πρώτο της όχημα το 1958, το Subaru 360, το οποίο δεν ήταν άλλο από ένα μικρό αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε για να εκπληρώσει την ιδέα της ιαπωνικής κυβέρνησης για ένα “λαϊκό αυτοκίνητο”. Έκτοτε, η Subaru συνέχισε να προσφέρει ξεχωριστές τεχνολογίες και προϊόντα όπως το Leone, που ήταν το πρώτο όχημα μαζικής παραγωγής τετρακίνησης (AWD) της ιαπωνικής εταιρείας.

Ακολούθησε το Legacy, το οποίο οδήγησε στην έκρηξη των Station Wagon. Σήμερα υπάρχει το προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού EyeSight, το σπορ αυτοκίνητο Subaru BRZ και το αμιγώς ηλεκτρικό SUV Solterra, που αναπτύχθηκαν από κοινού με την Toyota Motor Corporation, φέρνοντας νέα δεδομένα στους πελάτες της ιαπωνικής εταιρείας. Με τα χρόνια, η Subaru έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας την παραγωγή που έχει ξεπεράσει τα 20.000.000 τετρακίνητα οχήματα, ενώ το EyeSight έχει τοποθετηθεί σε 5.000.000 οχήματα έως το 2022.

Στον τομέα της αεροδιαστημικής, από την πρώτη πτήση του πρώτου ιαπωνικού αεροπλάνου, T-1, το 1958, η εταιρεία ενισχύει τις τεχνολογίες της συμμετέχοντας σε εγχώρια προγράμματα ανάπτυξης αεροσκαφών και διεθνή κοινά προγράμματα ανάπτυξης. Η Subaru θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τρεις βασικές επιχειρήσεις που είναι αμυντικά προγράμματα, εμπορικά προγράμματα όπως το Boeing 787 και προγράμματα ελικοπτέρων όπως το UH-2.

Υπό τη νέα διοικητική ομάδα που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ο Όμιλος Subaru θα εργαστεί ως μία ομάδα για να ξεπεράσει αυτήν την εποχή σημαντικών αλλαγών στην αυτοκινητοβιομηχανία και να αγωνιστεί για περαιτέρω ανάπτυξη. Με τα προϊόντα και τις προτάσεις της η Subaru θα συνεχίσει να παρέχει απόλαυση με τα οχήματα της, ενώ θα αγωνιστεί για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου και την πραγματοποίηση μιας απολαυστικής και βιώσιμης κοινωνίας.

Η σύντομη ιστορία της Subaru Corporation:

  • 1917: Ο Chikuhei Nakajima ιδρύει το Εργαστήριο Έρευνας Αεροσκαφών.
  • 1918: Το Εργαστήριο Έρευνας Αεροσκαφών μετονομάζεται σε Nakajima Aircraft Factory (αργότερα ενσωματώθηκε ως Nakajima Aircraft Co., Ltd. το 1931).
  • 1945: Η Nakajima Aircraft Co. Ltd., αναδιοργανώνεται σε Fuji Sangyo Co. Ltd. και μεταβαίνει από την κατασκευή αεροσκαφών στην παραγωγή πολιτικών αγαθών.
  • 1950: Σύμφωνα με τον νόμο περί αναδιοργάνωσης της εταιρείας, η Fuji Sangyo Co. Ltd., χωρίζεται σε 12 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Fuji Kogyo, Fuji Jidosha Kogyo και Utsunomiya Sharyo.
  • 1953: 5 από τις 12 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Fuji Kogyo, συνεισφέρουν κεφάλαια για την ίδρυση της Fuji Heavy Industries Ltd. (Η Fuji Heavy Industries αργότερα εξαγοράζει και συγχωνεύεται με τις 5 εταιρείες το 1955).
  • 2017: Η Fuji Heavy Industries Ltd., μετονομάζεται σε Subaru Corporation.

Προέλευση του ονόματος Subaru:

Subaru είναι το ιαπωνικό όνομα για το αστρικό σμήνος Πλειάδες στον αστερισμό του Ταύρου, που ονομάζεται επίσης “Mutsuraboshi” (6 Αστέρια) στην Ιαπωνία. Με την ιστορία ότι η Fuji Heavy Industry ιδρύθηκε με εισφορές κεφαλαίων από 5 εταιρείες με ρίζες στην Nakajima Aircraft και αργότερα εξαγοράστηκε και συγχωνεύθηκε με αυτές τις 5 εταιρείες, η εταιρεία υιοθέτησε το όνομα Subaru για τα οχήματα της για να συμβολίσει τη συγχώνευση και την ενότητα των 6 εταιρειών. Η Subaru ήταν η πρώτη μάρκα που χρησιμοποίησε ιαπωνικό όνομα για τα οχήματά της.