Πιο δυνατό και πιο οικονομικό το νέο C-HR

Η Toyota παρουσίασε το νέο C-HR. Το SUV της ιαπωνικής εταιρείας μπαίνει στη δεύτερη γενιά του και όπως φαίνεται αποκτά μεγαλύτερη δύναμη, αλλά ταυτόχρονα θα διαθέτει περισσότερη οικονομία. Το νέο μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα GA-C και έχει μήκος 4,36 μέτρα, πλάτος 1,83 μέτρα και ύψος 1,56 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,64 μέτρα. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο το νέο C-HR θα προσφέρεται με Hybrid και Plug-in Hybrid συστήματα δείχνοντας έντονα τον οικολογικό του χαρακτήρα.

Εξωτερικά δεσπόζει η μεγάλη μάσκα, η οποία συνδυάζεται με τα LED φώτα ημέρας και τα LED φωτιστικά σώματα. Οι νευρώσεις στο καπό θέλουν του δώσουν μια πιο άγρια μορφή, ενώ στο πίσω μέρος εκτός τα LED φωτιστικά σώματα ξεχωρίζει η αεροτομή, η οποία χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Όπως βλέπουμε το πίσω μέρος είναι βαμμένο σε μαύρο χρώμα δημιουργώντας μια πολύ όμορφη διχρωμία ανάλογα το χρώμα που βρίσκουμε μπροστά και στα πλάγια. Επιπλέον, μαύρη είναι η οροφή, όπως και τα καπάκια των καθρεπτών. Το αμάξωμα ολοκληρώνεται με τις ζάντες αλουμινίου μεγέθους 20”.

Στο εσωτερικό και εδώ οι αλλαγές είναι έντονες. Τα δερμάτινα καθίσματα με τις πορτοκαλί ραφές προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στον οδηγό και τους επιβάτες, ενώ υπάρχει το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων. Αυτό όμως που κάνει ακόμα πιο άνετη τη ζωή του οδηγού είναι οι δύο ψηφιακές οθόνες. Πρόκειται για την οθόνη του πίνακα οργάνων μεγέθους 12,3”, αλλά και την οθόνη αφής μεγέθους 8” ή 12,3”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Toyota Smart Connect. Επιπλέον, υπάρχει ασύρματη σύνδεση smartphone μέσω Apple CarPlay ή Android Auto, καθώς και η δυνατότητα αναβαθμίσεων μέσω του συστήματος over-the-air.

Στον ατμοσφαιρικό φωτισμό υπάρχει μια γκάμα 64 χρωμάτων, ενώ υπάρχουν 24 διαφορετικές αποχρώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε μια ώρα της ημέρας. Οι νέες τεχνολογίες έρχονται να συναρπάσουν. Μια από αυτές θα είναι το σύστημα ψηφιακού κλειδιού, όπου ο χρήστης θα χρειάζεται μόνο το κινητό τηλέφωνο μαζί του για να εκκινεί το όχημα, ενώ μέσω της εφαρμογής MyT θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου λειτουργιών του οχήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης του συστήματος κλιματισμού.

Από μηχανικής πλευράς θα υπάρχουν συνολικά τρία κινητήρια σύνολα. Τα δύο πρώτα θα είναι αυτοφορτιζόμενα, ενώ το τρίτο θα είναι ένα Plug-in Hybrid σύστημα. Η βασική έκδοση αποτελείται από τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,8 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη συνδυαστική ισχύ να φτάνει τους 140 ίππους. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 9,9”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 170 χλμ/ώρα. Παράλληλα, θα υπάρχει και το σύστημα με τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 2 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη συνδυαστική ισχύ να φτάνει τους 200 ίππους. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 8,1”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 180 χλμ/ώρα.

Για όσους δεν αρκούνται στα παραπάνω θα υπάρχει και η Plug-in Hybrid έκδοση, η οποία αποτελείται από τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 2 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα με τη συνδυαστική ισχύ να φτάνει τους 223 ίππους. Μόνο με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα μπορεί να διανύσει μια απόσταση 66 χιλιομέτρων. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 7,4”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 180 χλμ/ώρα.

Η ανάρτηση του νέου C-HR αποτελείται από τα γόνατα McPherson μπροστά και από πολλαπλούς συνδέσμους πίσω. Από πλευράς ασφαλείας υπάρχουν όλα τα νέα συστήματα, όπως είναι τα Lane Change Assist με Front Cross Traffic Alert, κάμερα παρακολούθησης Οδηγού, αυτόματο σύστημα μεγάλης σκάλας φώτων με έλεγχο της κάμερας για την προσαρμογή της κατανομής του φωτός και hands-free οδήγηση για αυτόματη παρακολούθηση του προπορευόμενου οχήματος σε μποτιλιάρισμα με συνεχείς στάσεις-εκκινήσεις. Επιπλέον, υπάρχουν τα Acceleration Suppression, Proactive Driving Assist, υποβοήθηση διεύθυνσης και Steering Assist.

Όπως είναι γνωστό η κατασκευή του νέου Toyota C-HR θα γίνεται αποκλειστικά στην Ευρώπη. Για όποιον ενδιαφέρεται θα πρέπει να γνωρίζει πως το νέο C-HR θα ξεκινήσει τις παραγγελίες του στη χώρα μας στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στο τέλος του 2023. Τέλος, οι πληροφορίες θέλουν το νέο C-HR με το λανσάρισμα του να έχει μια ειδική έκδοση με την ονομασία Premiere Edition, που θα περιλαμβάνει τις GR Sport Premiere Edition και High Premiere Edition.