Ένα από τα πιο επεισοδιακά και αγωνιώδη Rally έγινε στη χιονισμένη Σουηδία για το πρωτάθλημα του WRC. Ο Sebastien Ogier ήταν αυτός που πανηγύρισε και πάλι τη νίκη μετά το Rally του Monte Carlo, παίρνοντας τη μπουκιά από το στόμα του Andreas Mikkelsen. Από το ξεκίνημα του αγώνα την Παρασκευή όλα έδειχναν ότι οι πίστες στα χιονισμένα τοπία την Σουηδίας μόνο εύκολες δε θα ήταν για την ομάδα της Volkswagen.

wrc 2Από την πρώτη κιόλας ειδική διαδρομή ο Ogier και ο Latvala βγήκαν εκτός δρόμου, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο του Γάλλου να αποκτά σπασμένο παρμπρίζ και πρόβλημα στους υαλοκαθαριστήρες. Μια ακόμα έξοδος του Γάλλου κόστισε αρκετό χρόνο, τόσο ώστε ο Φιλανδός να βρεθεί μπροστά με διαφορά νικητή. Όμως, το Polo R WRC του Latvala κόλλησε στο χιόνι, με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 8’, μέχρις ότου να το επαναφέρουν οι θεατές. Ο ευνοημένος της ημέρας μετά από όλα αυτά ήταν ο Andreas Mikkelsen, ο οποίος απέκτησε μια διαφορά 19”.

Τη δεύτερη ημέρα του αγώνα ο Ogier με υποδειγματική οδήγηση και εκμεταλλευόμενος τα δυο λάθη του πρωτοπόρου έφτασε σε απόσταση αναπνοής, κάνοντας ακόμα πιο ισχυρή την αγωνία. Στις πιο πίσω θέσεις,  Ostberg, Neuville και Latvala έδιναν τη δική τους μάχη προκειμένου να ανέβουν όσο το δυνατό ψηλότερα, με το γνωστό μας Robert Kubica να προσπαθεί και να μπαίνει ανάμεσά τους. Στην τρίτη και τελευταία ημέρα του Rally, η μάχη για το βάθρο ήταν ανάμεσα σε Neuville, Ogier και Mikkelsen. Οι διακυμάνσεις ήταν εντυπωσιακές, με τον Mikkelsen να δείχνει ότι ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη και τον Ogier να περιμένει το λάθος.

wrc 3Φαίνεται πως οι προσευχές του Γάλλου εισακούστηκαν και στην τελευταία ειδική (Power stage) ο Νορβηγός έκανε το λάθος, το οποίο του κόστισε 35”. Αυτό ήταν αρκετό για να τον στείλει στην τρίτη θέση και τον Ogier στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ενδιάμεσα στα δυο Polo R WRC κατάφερε να μπει ο Neuville, με το Hyundai i20 WRC. Ο Γάλλος οδηγός της γερμανικής ομάδας, Sebastien Ogier, στα πρώτα δυο χιονισμένα Rally του πρωταθλήματος ήταν αυτός που έδειξε ότι είναι ο πιο ισχυρός. Το επόμενο Rally θα λάβει χώρα στο Μεξικό, όπου θα υπάρχουν εντελώς διαφορετικές συνθήκες, αφού από τα χιόνια θα βρεθούμε στον πρώτο χωμάτινο και θερμό αγώνα της χρονιάς. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Sebastien Ogier είναι το μεγάλο φαβορί για να κάνει το 3/3, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του.

Αναλυτικά οι πρώτοι 10 του Rally Σουηδίας:

Θέση Πλήρωμα Αυτοκίνητο Χρόνος
1. Sebastien Ogier – Julien Ingrassia Volkswagen Polo R WRC 2:55:30.5
2. Therry Neuville – Nicolas Glisoul Hyundai i20 WRC +6.4
3. Andreas Mikkelsen – Ola Floene Volkswagen Polo R WRC +39.8
4. Ott Tanak – Raigo Moelder Ford Fiesta RS WRC +2:26.0
5. Hayden Paddon – John Kennard Hyundai i20 WRC +3:31.5
6. Elfyn Evans – Daniel Barritt Ford Fiesta RS WRC +3:53.0
7. Kris Meeke – Paul Nagle Citroen DS3 WRC +4:05.8
8. Martin Prokop – Jean Tomanek Ford Fiesta RS WRC +4:26.0
9. Yuriy Protasov – Pavlo Cherepin Ford Fiesta RS WRC +5:32.2
10. Mads Ostberg – Jonas Andersson Citroen DS3 WRC +6:50.9