Η Skoda τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται ραγδαία και η απήχηση του κοινού μεγαλώνει συνέχεια. Έτσι οι Τσέχοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Scala, το οποίο είναι ένα μοντέλο που μπορεί να ικανοποιήσει τον κάθε οικογενειάρχη, αλλά και αυτόν που θέλει χώρους. Το Scala είναι το πρώτο μοντέλο της Skoda που βασίζεται στην πλατφόρμα MQB A0 της Volkswagen Group.

Ουσιαστικά το νέο μοντέλο είναι ο προάγγελος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μελλοντικά η Skoda, αφού ουσιαστικά βλέπουμε το επόμενο στάδιο σχετικά με τη γλώσσα σχεδιασμού των μοντέλων που θα έρθουν. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι μεγάλοι χώροι με τις συμπαγείς διαστάσεις. Το νέο Skoda Scala πλέον διώχνει από το πίσω μέρος το σήμα και φέρνει ολόκληρη τη λέξη Skoda κάτι που δείχνει ότι τα μελλοντικά μοντέλα θα το αποκτήσουν και αυτά. Το μήκος είναι 4,36 μέτρα, το πλάτος είναι 1,80 μέτρα και το ύψος είναι 1,47 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,64 μέτρα.

Στη μπροστινή όψη ξεχωρίζει η μάσκα με τα LED φωτιστικά σώματα και το καπό με τις νευρώσεις που δεσπόζει το λογότυπο της Skoda. Οι προβολείς ομίχλης και ο προφυλακτήρας με τις μικρές εισαγωγές για την καλύτερη ροή του αέρα, το κάνει πιο όμορφο. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα λεπτά LED φωτιστικά σώματα και η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής. Η αντίθεση στο χρώμα έρχεται με τα μαύρα καλύμματα των καθρεπτών και τη μαύρη οροφή, ενώ οι ζάντες μεγέθους από 15” έως 18”, το κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Εσωτερικά τα μαύρα καθίσματα από δέρμα και ύφασμα δίνουν μια μεγαλύτερη πολυτέλεια. Η αντίθεση των τριών χρωμάτων δίνει μια διαφορετική αίσθηση που όμως μπορεί να κάνει τον υποψήφιο αγοραστή να μην την προτιμά. Το τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και οι δύο οθόνες, μια για τον πίνακα οργάνων μεγέθους 10,2” και μια για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μεγέθους 9.2”, που κάνουν τη ζωή του οδηγού παιχνίδι. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 467 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των καθισμάτων ανεβαίνει στα 1.410 λίτρα.

Μηχανικά θα υπάρχουν δύο κινητήρες βενζίνης και ένας πετρελαίου. Η βασική έκδοση αποτελείται από τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να είναι 95 και 115 ίππους. Επιπλέον, υπάρχει και ο TSI χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους. Η επιλογή πετρελαίου είναι με τον TDI κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 115 ίππους. Μέσα στο 2019 θα δούμε και την έκδοση CNG, με τον κινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 90 ίππους. Φυσικά, όλοι οι κινητήρες είναι Euro 6d.

Για όσους θέλουν κάτι πιο εντυπωσιακό υπάρχει η έκδοση με το Sport Chassis Control, το οποίο χαμηλώνει τις αναρτήσεις κατά 15 χιλιοστά, ενώ υπάρχουν δύο επιλογές οδήγησης η Normal και η Sport. Όλα τα σύγχρονα μέσα ασφαλείας βρίσκονται στο νέο Skoda Scala. Το σύστημα CrewProtect Assist, κλείνει ακαριαία τα εμπρός παράθυρα και σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας όταν διαπιστωθεί πως δε μπορεί να αποφευχθεί μια σύγκρουση. Επιπλέον, οι 9 αερόσακοι αναλαμβάνουν να κρατήσουν ασφαλείς τους επιβάτες.

Τα Side Assist, Adaptive Cruise Control, Park Assist και City Emergency Brake, κάνουν το Scala ένα από τα πιο ασφαλή μοντέλα της αγοράς. Άλλα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται είναι η πλοήγηση 3D, ο σκληρός δίσκος SSD 64 GB που χρησιμοποιείται για τους χάρτες, η πρόσβαση στο Internet και το Hotspot Wi-Fi. Η σύνδεση Bluetooth και η τεχνολογία SmartLink + συνδέουν άνετα τα Smartphone.

Όπως φαίνεται η Skoda με το Scala καλύπτει πλέον όλα τα γούστα των υποψήφιων αγοραστών και σίγουρα δε σταματά εδώ. Το Scala αναμένεται να βρεθεί στις αγορές τις Ευρώπης το πρώτο εξάμηνο του 2019 και είμαστε σίγουροι πως ακόμα και με ένα τέτοιο μοντέλο οι στόχοι που θα τεθούν θα υλοποιηθούν.