Νέα συστήματα ασφαλείας για το Ford Focus

Αν και τα αυτοκίνητα εν έτει 2024 έχουν πολλά συστήματα ασφαλείας, οι εταιρείες δεν εφησυχάζονται δημιουργώντας συνέχεια καινούργια, έτσι ώστε να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Το Ford Focus γίνεται περισσότερο ασφαλές με τα νέα συστήματα που του προσθέτει η αμερικάνικη εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει το Blind Spot Assist, το οποίο επεκτείνει τη λειτουργικότητα του Blind Spot Information System παρακολουθώντας τα τυφλά σημεία σε οχήματα που πλησιάζουν το αυτοκίνητο από πίσω.

Έτσι το σύστημα εφαρμόζει τη ροπή διεύθυνσης για να ειδοποιήσει τον οδηγό να μην αλλάξει λωρίδα αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την επικείμενη σύγκρουση. Το σύστημα παρακολουθεί τις λωρίδες για οχήματα που ακολουθούν σε απόσταση έως 28 μέτρα, 20 φορές το δευτερόλεπτο, λειτουργώντας με ταχύτητες από 65 έως και 200 χλμ/ώρα. Παράλληλα, υπάρχει και το Blind Spot Information System με Trailer Coverage, το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να καταχωρήσει το μήκος και το πλάτος για τη ρυμούλκηση ενός τρέιλερ μέσω της οθόνης αφής του SYNC 4.

Το νέο σύστημα Intersection Assist χρησιμοποιεί την εμπρόσθια κάμερα σε συνδυασμό με το ραντάρ για να παρακολουθεί το δρόμο για επικείμενες συγκρούσεις με επερχόμενα οχήματα σε παράλληλες λωρίδες. Το σύστημα μπορεί να ασκεί αυτόματη πίεση πέδησης σε ταχύτητες έως 30 χλμ/ώρα για να αποτρέψει κάποιο ατύχημα. Το σύστημα μπορεί να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται διαγραμμίσεις ή εξοπλισμό, ενώ λειτουργεί και με αναμμένους προβολείς.

Το Focus διαθέτει το σύστημα Local Hazard Information, το οποίο ενημερώνει τον οδηγό όταν υπάρχει μία επικίνδυνη κατάσταση στο δρόμο ή ακόμα και για περιστατικό που δεν είναι ορατό εξ αιτίας μιας στροφής ή άλλων οχημάτων. Παράλληλα, υπάρχουν τα γνωστά συστήματα Adaptive Cruise Control με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane Centring, τα οποία μπορούν να διευκολύνουν τον οδηγό σε μποτιλιάρισμα. Το Pre-Collision Assist με Active Braking μπορεί να αποφύγει ή να περιορίζει τις επιπτώσεις συγκρούσεων με οχήματα, πεζούς και δικυκλιστές, ενώ το Active Park Assist είναι ένα σύστημα που μπορεί να παρκάρει το αυτοκίνητο κρατώντας πατημένο μόνο ένα κουμπί.

Το σύστημα Rear Occupant Alert, προειδοποιεί τον οδηγό όταν απομακρύνεται από το αυτοκίνητο να μην ξεχάσει παιδιά η κατοικίδια μέσα σε αυτό, υπενθυμίζοντας στον οδηγό να ελέγξει τα πίσω καθίσματα. Τα νέα Full LED φωτιστικά σώματα περιλαμβάνουν τα συστήματα Automatic High Beam Control και Manoeuvring Light, τα οποία προσφέρουν καλύτερη ορατότητα. Στις πιο πλούσιες εκδόσεις υπάρχουν οι προβολείς Dynamic Pixel LED, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά,

  • Glare-Free High Beam, το οποίο χρησιμοποιεί μια κάμερα τοποθετημένη μπροστά για την ανίχνευση επερχόμενων οχημάτων και τη δημιουργία ενός “glare-free spot” στο μοτίβο της δέσμης, μπλοκάροντας τις ακτίνες που σε άλλη περίπτωση θα τύφλωναν τους άλλους οδηγούς.
  • Based on Camera Dynamic Bending, το οποίο χρησιμοποιεί μία εμπρόσθια κάμερα για να παρακολουθεί το δρόμο μπροστά και να φωτίζει το εσωτερικό των στροφών, αυξάνοντας το πεδίο ορατότητας.
  • Bad-Weather Light, το οποίο μεταβάλλει το μοτίβο της δέσμης για καλύτερη ορατότητα όταν ενεργοποιούνται οι καθαριστήρες του παρμπρίζ.
  • Sign-Based Light, το οποίο χρησιμοποιεί μία εμπρόσθια κάμερα για την ανίχνευση σημάτων οδικής κυκλοφορίας, βάσει των οποίων προσαρμόζεται το μοτίβο της δέσμης, ώστε να φωτίζονται καλύτερα οι δικυκλιστές και οι πεζοί σε διασταυρώσεις και κυκλικούς κόμβους.

Όλα τα παραπάνω κάνουν το Ford Focus πιο ασφαλέστερο από ποτέ, δίνοντας ένα ακόμη κίνητρο στον υποψήφιο αγοραστή για την αγορά του. Στη χώρα μας υπενθυμίζουμε πως υπάρχει το Focus με τους κινητήρες βενζίνης χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 125 και τους 155 ίππους και πετρελαίου, με τον κινητήρα των 1.500 κ.εκ. και τους 115 ίππους. Οι τιμές ξεκινούν από 28.070€ (1.000-125), 30.353€ (1.000-155) και 32.466€ (1.500-115). Τέλος, για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω υπάρχει και η έκδοση ST, με τον EcoBoost κινητήρα χωρητικότητας 2,3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 280 ίππους και τις τιμές να ξεκινούν από 51.154€.