Το 1966 η Toyota παρουσίαζε την Corolla, όπου ακόμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι της ιαπωνικής εταιρείας δε φανταζόντουσαν που μπορεί να φτάσει. 52 χρόνια αργότερα και μετά από 46.000.000 πωλήσεις το ιαπωνικό μοντέλο μπαίνει στη 12η γενιά του και υπόσχεται πως θα είναι ακόμα καλύτερη. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά είδαμε να παρουσιάζεται η Hatchback μορφή της (Toyota Corolla) και τώρα έρχεται η ώρα του Sedan μοντέλου.

Όπως και το Hatchback μοντέλο έτσι και το Sedan βασίζεται στην Toyota New Global Architecture (TNGA), η οποία παρουσιάζει ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο συνδυάζοντας νέες προσεγγίσεις στη μηχανική, το σχεδιασμό, τη συναρμολόγηση και τα υλικά. Όλα αυτά μεγαλώνουν τη φήμη και την αξιοπιστία του μοντέλου. Το νέο μοντέλο περιλαμβάνει το νέο χρώμα Iridescent Celestite Grey Metallic, ενώ περιλαμβάνει άλλα 7 χρώματα τα Blizzard Pearl, Super White, Classic Silver Metallic, Black Sand Pearl, Barcelona Red, Blue Crush Metallic και Blueprint.

Η τολμηρή νέα εμφάνιση της Corolla Sedan διαθέτει νέους προφυλακτήρες, οι οποίοι γίνονται ένα με τη μεγάλη μάσκα και τα μικρά ανοίγματα για καλύτερη ροή αέρα και ψύξη του κινητήρα. Το σήμα της Toyota βρίσκεται στο καπό και τα LED Bi-Beam φωτιστικά σώματα έχουν μια ιδιαίτερη σχεδίαση συμπληρώνοντας την μπροστινή όψη.

Στο πίσω μέρος τα LED φωτιστικά σώματα τραβούν αμέσως τα βλέμματα αφού πιάνουν το μεγαλύτερο όγκο, ενώ η λεπτή αεροτομή στο πορτμπαγκάζ, ο διαχύτης και η διπλή απόληξη της εξάτμισης την κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Το μεταξόνιο φτάνει τα 2,70 μέτρα και κάνει το εσωτερικό να είναι ένα από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας του. Η εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνεται με τις ζάντες αλουμινίου 16” και 17”, αλλά και για πρώτη φορά 18”.

Στο εσωτερικό έχουν αλλάξει όλα. Το αποτέλεσμα ονομάζεται  “αισθησιακός μινιμαλισμός” και προσφέρει ένα απλό, ζεστό και ελκυστικό περιβάλλον, που αγγίζει τα όρια της πολυτέλειας. Το κομψό ταμπλό περιλαμβάνει τον πίνακα οργάνων με το αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, το οποίο διαθέτει μπλε και λευκό φωτισμό. Το τριάκτινο τιμόνι διαθέτει επάνω του όλα τα χειριστήρια που χρειάζονται για τον έλεγχο του εσωτερικού, ενώ η οθόνη αφής μεγέθους 8”, με το σύστημα πολυμέσων και ψυχαγωγίας Entune 3.0 δίνει στον οδηγό την άνετη και εύκολη επικοινωνία.

Το Entune 3.0 συνεργάζεται με το ηχοσύστημα της  JBL, το οποίο είναι 800 Watt και έχει 9 ηχεία. Επιπλέον, προσφέρεται και σύστημα πλοήγησης, το οποίο περιλαμβάνει και τα στοιχεία της κίνησης. Φυσικά, διαθέτει σύνδεση στο Internet μέσω Wi-Fi, ενώ για μεγαλύτερη ευκολία υπάρχουν σημεία POI στο χάρτη.

Ακριβώς από κάτω υπάρχει ο έλεγχος κλιματισμού που κάνει ακόμα πιο εύκολη την περιήγηση μέσα στο αυτοκίνητο. Τα καθίσματα έχουν νέο σχεδιασμό και έχουν τοποθετηθεί πιο πίσω από ατά του απερχόμενου μοντέλου, με σκοπό να έχουν καλύτερη θέση οδήγησης. Στη βασική έκδοση προσφέρονται με ύφασμα, ενώ στις πιο πλούσιες προσφέρονται με δέρμα.

Οι εκδόσεις της Corolla Sedan είναι η L, LE και XLE και θα διαθέτουν τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,8 λίτρων, ο οποίος συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη συνδυαστική ισχύ να φτάνει τους 122 ίππους. Φυσικά, θα υπάρχει και ο βενζινοκινητήρας χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 132 ίππους. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή ο υβριδικός κινητήρας απαιτεί 4,3 λίτρα καυσίμου για να διανύσει μια απόσταση 100 χιλιομέτρων, ενώ ο αντίστοιχος των 1,6 λίτρων καταναλώνει 6,1 λίτρα/100χλμ.

Αργότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται και ένας ολοκαίνουργιος 4κύλινδρος κινητήρας χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να είναι 169 ίππους και τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 20,8 κιλά. Ο νέος κινητήρας θα είναι μικρότερος και ελαφρύτερος, συμβάλλοντας στη μείωση του κέντρου βάρους του αυτοκινήτου και στη βελτίωση της συνολικής ισορροπίας του.

Οι κινητήρες της νέας Corolla Sedan θα συνδυάζονται με το νέο Dynamic-Shift CVT κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο συνδυάζει την ομαλή λειτουργία καύσιμου. Το κλειδί για την ξεχωριστή αίσθηση απόδοσης είναι η φυσική πρώτη ταχύτητα που χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση εκκίνησης πριν από την παράδοση στο σύστημα τροχαλίας CVT. Επειδή το γρανάζι εκτόξευσης χειρίζεται το υψηλότερο φορτίο εισόδου κατά την εκτόξευση, το μέγεθος των εξαρτημάτων της ζώνης και της τροχαλίας CVT θα μπορούσε να μειωθεί, αποδίδοντας ταχύτητες μετατόπισης που είναι 20% ταχύτερες απ ‘ότι σε ένα συμβατικό CVT κιβώτιο.

Για όσους προτιμούν το μηχανικό κιβώτιο υπάρχει το ολοκαίνουριο iMT των 6 ταχυτήτων. Το κιβώτιο βελτιώνει την αίσθηση της επιτάχυνσης κατά την εκκίνηση, ενώ γίνονται πιο ομαλές οι αλλαγές. Η αυξημένη χρήση μικροσφαιριδίων στα δόντια του γραναζιού μειώνει τον θόρυβο της καμπίνας. Τέλος, ο έλεγχος υποβοήθησης εκκίνησης Hill-Start βοηθά στην ομαλή εκκίνηση σε απότομη κλίση.

Στη νέα Corolla Sedan η τριβή εμπρός και πίσω έχει μειωθεί κατά 40%., ενώ τα νέα αμορτισέρ έχουν ρυθμιστεί, έτσι ώστε να παρέχουν βέλτιστη δύναμη απόσβεσης για δυναμικό χειρισμό, σταθερότητα και άνεση οδήγησης. Επιπλέον, έχουν εξελιχθεί ο έλεγχος ευστάθειας, η πρόσφυση, το φρενάρισμα και το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των φρένων.

Τα συστήματα ασφαλείας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι και οι Ιάπωνες επένδυσαν επάνω σε αυτό. Όλο το πακέτο ονομάζεται Toyota Safety Sense 2.0 και περιλαμβάνεται σε όλες τις εκδόσεις της νέας Corolla Sedan. Το σύστημα AFS παρέχει ένα ευρύτερο πεδίο φωτισμού και κατευθύνει τα φώτα πορείας προς την κατεύθυνση της στροφής, με βάση τη γωνία διεύθυνσης και την ταχύτητα του οχήματος.

Το σύστημα προσύγκρουσης χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα ραντάρ χιλιομετρικού κύματος και έναν αισθητήρα κάμερας εμπρός για την ακριβή ανίχνευση αντικειμένων όπως οχήματα ή πεζούς. Αν το PCS διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης ή εάν θεωρεί ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, τότε το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα για να αποτρέψει πλήρως τη σύγκρουση ή να μετριάσει τη δύναμη πρόσκρουσης.

Επιπλέον, υπάρχουν τα συστήματα Dynamic Radar Cruise Control, Alert Departure Alert με Steer Assist, Lane Tracing Assist, AHB, Road Sign Assist, Blind Spot Monitor και Hold Brake. Η νέα Corolla Sedan φαίνεται να είναι πιο εντυπωσιακή από ποτέ. Για όσους ήδη άρχισαν να ενδιαφέρονται θα χρειαστεί λίγη υπομονή, αφού αναμένεται η διάθεση της να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη. Όπως και να έχει η αναμονή αξίζει.