Η Lancia Fulvia Coupe κατακτά τη νίκη στο Rallye Monte-Carlo Historique 2023

Η Lancia Fulvia Coupe Rallye 1.3 S με πλήρωμα τους Ελβετούς Claudio Enz και Cristina Seeberger της ομάδας Kessel ήταν οι νικητές του 25ου Rallye Monte-Carlo Historique. Η Fulvia είναι το μοντέλο με το οποίο η Lancia ξεκίνησε να χτίζει το μύθο της στους αγώνες Rally. Σήμερα, η Lancia παραμένει η πλέον πετυχημένη μάρκα στα ράλι, έχοντας κατακτήσει 15 Παγκόσμιους Τίτλους Οδηγών και Κατασκευαστών και δεκάδες νίκες, με μοντέλα όπως οι Fulvia, Stratos, Rally 037 και Delta.

Αποτελώντας ένα ορόσημο στην ιστορία της Ιταλικής μάρκας, η Fulvia Coupe είναι μια από τις κύριες πηγής έμπνευσης για τα μελλοντικά μοντέλα της Lancia, που σύμφωνα και με το πλάνο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Lancia Design Day τον περασμένο Νοέμβριο περιλαμβάνει την παρουσίαση του Νέου Ypsilon το 2024, τη νέα ναυαρχίδα της μάρκας το 2026 και τη νέα Delta το 2028.

Η ιστορία της Fulvia ξεκινά το 1965 με την αποκάλυψη του κομψού σπορ αυτοκινήτου στην έκθεση της Γενεύης. Σε σχέση με την έκδοση σεντάν του 1963, το δίθυρο μοντέλο ξεχώριζε για την ευελιξία του και την ιδιαίτερα φωτεινή καμπίνα με διαμόρφωση 2+2 θέσεων. Η σχεδίαση της Fulvia Coupe εμπνεύστηκε από τα σκάφη θαλάσσης Riva και διακρινόταν για τις καθαρές γραμμές. Η υποδοχή του κοινού ήταν πολύ θετική, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούσε η διαμόρφωση της καμπίνας με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και τις λεπτές κολόνες. Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό ήταν μια μίξη σπορ χαρακτήρα και κομψότητας, χάρη και στην αριστοτεχνική εφαρμογή ξύλινων επιφανειών στο ταμπλό και στο τιμόνι.

Το αγωνιστικό ντεμπούτο ήρθε στο Γύρο της Κορσικής το 1965, με τον αγώνα να αποτελεί την αφετηρία του ταξιδιού του μοντέλου στους αγώνες ράλι που συνεχίστηκε το 1966 με την Fulvia HF. Η νέα έκδοση 1,3 το 1967 και η 1,6 το 1968 τοποθέτησε τη Fulvia στην παγκόσμια σκηνή των αγώνων. Το 1972 η Lancia Fulvia HF 1600 των Munari-Mannucci με τον αριθμό 14 κατέκτησαν τη νίκη στο Monte-Carlo. Στο φετινό 25ο Rallye Monte-Carlo Historique συμμετείχαν 19 πληρώματα με αυτοκίνητα της Lancia, ένα εκ των οποίων είναι και ο νικητής του αγώνα. Η συμμετοχή σε αυτή τη ξεχωριστή διοργάνωση είναι ανοικτή μόνο για κλασσικά αυτοκίνητα που είχαν τουλάχιστον μια συμμετοχή στο Monte-Carlo Rally μέχρι το 1983.