Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί ένα απίστευτο σενάριο με την εξέταση ενός νέου σχεδίου αναφορικά με τις παραβάσεις του KOK. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξετάζουν το ενδεχόμενο οι παραβάτες του ΚΟΚ να πληρώνουν ανάλογα με το εισόδημα που διαθέτουν.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, αυτό δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Μαυραγάνης. Ο υφυπουργός ανέφερε “Είναι προφανές ότι άνθρωποι άνεργοι ή με πολύ χαμηλό εισόδημα θα μπορούσαν να συνετιστούν με ένα πρόστιμο 20, 30, ή 50€. Τα ίδια ακριβώς ποσά για κάποιον με εισόδημα άνω των 100.000€ είναι ασήμαντα. Όλοι πρέπει να συνετίζονται από τα πρόστιμα, αυτός είναι ο σκοπός τους, αλλά και να λειτουργούν αποτρεπτικά”.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο ότι εκτός από τα χρηματικά πρόστιμα μπορεί να υπάρξουν και άλλες μορφές τιμωρίας, όπως η παροχή κοινωνικής βοήθειας. Ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε “εναλλακτικά ή υποχρεωτικά, ως ποινή, στις περιπτώσεις που προκαλούνται ατυχήματα που έχουν ως συνέπεια και τραυματισμό, η υποχρεωτική συμμετοχή σε προγράμματα εξυπηρέτησης των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακώσεις σωματικές, βλάβες ή μόνιμες αναπηρίες, από τροχαία, των ατόμων που είχαν συμμετοχή σε αυτά”.

“Να είναι μία μορφή κοινωνικής ποινής βαθιά ανθρωπιστική και συνειδησιακή που επαναφέρει τον άνθρωπο εκεί που πρέπει, να συνειδητοποιεί ότι αυτό το οποίο κάνει, να βλάπτει μία ανθρώπινη ζωή, είτε με διαρκή, είτε με προσωρινό χαρακτήρα, είναι εντελώς έξω από την ανθρώπινη φύση. Έχουμε συμμετοχή και συνεργασία με όλες τις επιτροπές και τις αστικές μη κερδοσκοπικές δομές που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και την καταστολή των τροχαίων”.

Ο υφυπουργός με αυτές τις δηλώσεις σίγουρα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις, κυρίως για τις κλήσεις σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού ίσως θα χρειαστεί να έχουμε στο αυτοκίνητο μαζί μας και το εκκαθαριστικό σημείωμα. Όσο περνάει ο καιρός ο ΚΟΚ φαίνεται να απαξιώνεται όλο και περισσότερο και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα που πάγωσε όλη τη χώρα με την Porsche στην εθνική οδό. Όχι πώς αν αυτό εφαρμοστεί πρόκειται να αλλάξει κάτι, αφού στην ουσία ο ΚΟΚ πρέπει να λειτουργεί για συνέτιση του παραβάτη και όχι για εκφοβισμό.