Σίγουρα ο κόσμος της αυτοκίνησης πολλές φορές εξιτάρει αυτόν που βρίσκεται πίσω από ένα ωραίο και γρήγορο αυτοκίνητο και φυσικά όλους τους υπόλοιπους που παρακολουθούν την κίνησή του στο δρόμο. Η ομορφιά ενός αυτοκινήτου είναι υποκειμενική, αλλά για τους περισσότερους εκτός του σχεδιασμού, ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να αποτελέσει την πινελιά που θα το κάνει πιο όμορφο.

mercedes 190 sl 2Είτε Coupe, είτε Sedan, είτε Cabrio, είτε SUV, είτε ακόμα και σε Station Wagon, το κάθε αυτοκίνητο έχει τη δική του ιστορία και ομορφιά. Υπάρχει όμως sexy αυτοκίνητο; Για τους Γερμανούς ναι, αφού σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη η Mercedes – Benz 190 SL ανακηρύχθηκε το πιο ερωτικό όχημα του κόσμου. Τί και εάν ως μοντέλο ξεκίνησε την παραγωγή του το 1955, τί και εάν από τότε έχουν περάσει 60 χρόνια, η Mercedes 190 SL θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα στην ιστορία της γερμανικής εταιρείας. Φυσικά κανείς δε μπορεί να αγνοήσει ένα ακόμα πανέμορφο αυτοκίνητο, τη Mercedes 300 SL, η οποία ωστόσο έχει λιγότερα “εξωτικά” χαρακτηριστικά, χάνοντας ουσιαστικά στις λεπτομέρειες.

Προκειμένου να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νέοι, κάτω από το καπό της 190 SL κρυβόταν ο κινητήρας χωρητικότητας 1,9 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 105 ίππους, αριθμοί που για την εποχή αποτελούσαν κάτι πολύ δυνατό. Το 0 – 100 ερχόταν σε 14,5”, ενώ η τελική ταχύτητα σταματούσε στα 171 χλμ/ώρα. Ο κινητήρας συνεργαζόταν με το 4τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, το οποίο ήταν τοποθετημένο σε ένα αποσπώμενο υποπλαίσιο. Αργότερα, οι μηχανικοί της Mercedes βελτίωσαν τον κινητήρα, φτάνοντας για την εποχή τους 120 εξωπραγματικούς ίππους.

mercedes 190 sl 3Από το 1955 έως και το 1963 οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις 26.000, γεμίζοντας ικανοποίηση για το επίτευγμα τόσο τον κατασκευαστή, όσο και τους μηχανικούς της εταιρείας. Η πρώτη Mercedes – Benz 190 SL παραδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1955, σε ένα νεαρό από την Καζαμπλάνκα. Η αρχική της έκδοση περιελάμβανε λευκό γυαλιστερό χρώμα, κόκκινα δερμάτινα καθίσματα, ραδιόφωνο Becker με αυτόματη κεραία, προφυλακτήρες χρωμίου, ντουλαπάκι το οποίο κλείδωνε, δυο φώτα ομίχλης με κίτρινο γυαλί, εφεδρική κουκούλα και ένα δεύτερο εφεδρικό τροχό.

Ο τότε νεαρός Josef F Weckerle εκτός από την αγάπη του για το εν λόγω αυτοκίνητο ήταν και λάτρης της ταχύτητας. Αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού ήταν η γερμανική εταιρεία να του χορηγήσει άλλη μια 190 SL, η οποία είχε δεχθεί τις απαραίτητες μετατροπές, προκειμένου να μπορέσει να συμμετέχει στον αγώνα RennSport και Clubsport το 1956 στην Καζαμπλάνκα. Ο Μαροκινός οδηγός ήταν ο νικητής του αγώνα στην κατηγορία των 2.000 κ.εκ. ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τη φήμη και την εκτίμηση στην Mercedes – Benz 190 SL.

mercedes 190 sl 4Η ιστορική Mercedes – Benz 190 SL του 1955 έμεινε στα χέρια του Μαροκινού Josef F Weckerle μέχρι και το 1988, όταν και εξαγοράστηκε από ένα Γερμανό λάτρη ιστορικών αυτοκινήτων. Μετράει δυο ακόμα μεταπωλήσεις, το 2000 και το 2009 όπου και βρίσκεται από τότε στην Αυστρία, καταχωρημένη πλέον ως ιστορικό όχημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον ιδιοκτήτη του, το αυτοκίνητο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, κινούμενο πλήρως. Υποκειμενικά ή αντικειμενικά, ένα αυτοκίνητο που πριν 60 χρόνια διέθετε αυτά τα χαρακτηριστικά, εσωτερικά και εξωτερικά, δε θα μπορούσε να ήταν κάτι λιγότερο από sexy. Μπορεί στο πέρασμα των χρόνων οι προτιμήσεις να αλλάζουν, οι απαιτήσεις να αυξάνονται, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι στη θέα μιας κυρίας ετών 60, με τέτοια απαράμιλλη ομορφιά, κανείς δε μπορεί να παραμείνει ασυγκίνητος.