Η επαναφορά του Moskvitch

ByXenofwntas

27/05/2022

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας φέρνει ανακατατάξεις, αλλά και σημαντικές αλλαγές στην αυτοκίνηση. Μια από αυτές είναι η επαναφορά του εργοστασίου της Renault στη Ρωσία από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να αναγκαστούν να το πουλήσουν και να εγκαταλείψουν τη ρωσική πρωτεύουσα και τους Ρώσους να λένε πως θα αναβιώσει και πάλι το θρυλικό Moskvitch.

Ποιος δε θυμάται τις θρυλικές στιγμές από την ταινία “Λούφα και Παραλλαγή”, με το γνωστό Καραμαζόφ (Στρατιώτης Καραμάνος) συνεχώς να διατάζεται από το λοχαγό του να πλένει συνέχεια εκείνο το κλασσικό μπλε Moskvitch και μετά να το κάνει σουρωτήρι όταν ο λοχαγός πηγαίνει για το Χριστός Ανέστη; Μπορεί εκείνο το Moskvitch να μην έχει καμία σχέση με αυτό που θα δούμε σε λίγο καιρό, όμως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν όσα χρόνια και αν περάσουν.

Το εργοστάσιο, το οποίο είχε μετονομαστεί σε OAO Moskvitch (Moskvitch Joint-Stock Company) στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κήρυξε πτώχευση το 2002 και διέκοψε την παραγωγή. Ημιτελή αμαξώματα παρέμειναν στη γραμμή παραγωγής σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, ενώ έπιπλα, υπολογιστές, είδη γραφείου και έγγραφα παρέμειναν στο κτίριο διοίκησης του εργοστασίου.

Μετά την απόκτηση του εργοστασίου από τη Renault τα πράγματα πήραν και πάλι ζωή, αλλά αυτή τη φορά με αυτοκίνητα του Γάλλου Κατασκευαστή. Μετά όμως την απόκτηση όλων των περιουσιακών στοιχείων από τη Renault, πλέον οι Ρώσοι έχουν άμεσα λειτουργικό εργοστάσιο χωρίς να χρειαστεί να συμπληρώσουν τίποτα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Sergei Sobyanin, δήλωσε “Ο ξένος ιδιοκτήτης αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα. Έχει το δικαίωμα να το κάνει, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε χιλιάδες εργαζόμενους να μείνουν χωρίς δουλειά. Έτσι θα επαναφέρουμε το Moskvitch μέσα στη χρονιά ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία του”.