Τον Αύγουστο η Audi είχε ανακοινώσει πως από το 2026 θα βρίσκεται επίσημα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1. Σήμερα, η γερμανική φίρμα ανακοίνωσε τη συνεργασία με τη Sauber, όπου όχι μόνο θα ασχοληθεί με το μηχανικό κομμάτι, αλλά αναμένεται να αποκτήσει και μερίδιο αγοράς από την ελβετική ομάδα.

Με περίπου 30 χρόνια ανταγωνιστικής εμπειρίας, η Sauber είναι μια από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές ομάδες στη Formula 1. Ενώ η μονάδα ισχύος θα δημιουργηθεί στο Motorsport Competence Center της Audi στο Neuburg an der Donau, η Sauber θα αναπτύξει και θα κατασκευάσει το νέο μονοθέσιο στο Hinwil της Ελβετίας. Η Sauber θα την ευθύνη για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των λειτουργιών του αγώνα.

“Είμαστε χαρούμενοι που αποκτήσαμε έναν τόσο έμπειρο και ικανό συνεργάτη για το φιλόδοξο έργο μας στη Formula 1”, ανέφερε ο Oliver Hoffmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την Τεχνική Ανάπτυξη της Audi AG. “Γνωρίζουμε ήδη τον Όμιλο Sauber με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του και την έμπειρη ομάδα από προηγούμενες συνεργασίες του και είμαστε πεπεισμένοι ότι μαζί θα σχηματίσουμε μια ισχυρή ομάδα”.

Η Audi Sport έχει ήδη χρησιμοποιήσει την αεροδυναμική σήραγγα υψηλής τεχνολογίας του Ομίλου Sauber στο Hinwil, λίγο λιγότερο από τέσσερις ώρες με το αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εποχής του Le Mans και κατά την ανάπτυξη του Touring Car Class 1 για το DTM. “Η Audi είναι ο καλύτερος συνεργάτης για τον Όμιλο Sauber”, ανέφερε ο Finn Rausing, Πρόεδρος της Sauber Holding. “Είναι σαφές ότι και οι δύο εταιρείες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και το όραμα. Ανυπομονούμε να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους με μια ισχυρή και επιτυχημένη συνεργασία”.

Η ανάπτυξη της μονάδας ισχύος, η οποία αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, μπαταρία, συστήματα ελέγχου και κινητήρα εσωτερικής καύσης, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη στις εγκαταστάσεις της Audi Formula Racing GmbH στο Neuburg an der Donau. Περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι εργάζονται ήδη στο έργο. “Η Sauber είναι ένας κορυφαίος συνεργάτης για τη χρήση της μονάδας ισχύος Audi”, δήλωσε ο Adam Baker, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. “Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με μια έμπειρη ομάδα που έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση πολλών εποχών της ιστορίας της Formula 1. Μαζί, θέλουμε να γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο ξεκινώντας το 2026”.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον πρώτο αγώνα με τη συμμετοχή της Audi τη σεζόν 2026 είναι φιλόδοξο. Η επέκταση των εγκαταστάσεων του Neuburg από άποψη προσωπικού, κτιρίων και τεχνικής υποδομής θα είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμο το 2023. Οι πρώτες δοκιμές με τη μονάδα ισχύος που αναπτύχθηκε σε ένα αυτοκίνητο δοκιμής της Formula 1 έχουν προγραμματιστεί για το 2025.

Η Formula 1 κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη βιωσιμότητα με τους νέους κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ από το 2026. Αυτό ήταν μια σημαντική προϋπόθεση για να αποφασίσει η Audi να μπει στο πρωτάθλημα. Οι μονάδες ισχύος θα είναι πιο αποδοτικές από ό,τι είναι σήμερα, καθώς το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί σημαντικά.

Το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης θα έχει τότε μέγιστη ισχύ που θα φτάνει τους 544 ίππους. Οι εξαιρετικά αποδοτικοί υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες 1,6 λίτρων θα τροφοδοτούνται από βιώσιμο συνθετικό καύσιμο που είναι ουδέτερο σε CO2 (σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ). Τέλος, η Formula 1 έχει θέσει ως στόχο να είναι ουδέτερη σε CO2 μέχρι το 2030 κάτι όπως φαίνεται η Sauber με την Audi θα το πετύχουν.