Το Πάσχα πέρασε, αλλά για τους απανταχού λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού τα Σαββατοκύριακα είναι γιορτή. Στην Βρετανία, το Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού έφτασε στον τρίτο γύρο που διεξήχθη στην πίστα του Thruxton, όπου οι ομάδες είχαν επισκεφτεί και στις δοκιμές εξέλιξης λίγο πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Το Σάββατο λοιπόν, οι οδηγοί μπήκαν στην πίστα για τις κατατακτήριες δοκιμές στις οποίες ο Tom Ingram είχε και πάλι τον πρώτο λόγο, με το νεαρό οδηγό να καταλαμβάνει την pole position με χρόνο 1:16.161, ενώ η σκληρή μάχη που δόθηκε από όλους τους οδηγούς αντικατοπτρίζεται τόσο από την διαφορά 33 δεκάτων του δευτερολέπτου του Aiden Moffat από την πρώτη θέση και τον Tom Ingram, όσο και από το 1” διαφοράς του πρώτου από τον Jake Hill που κατέλαβε την 15η θέση στο grid.

btcc thruxton 2Με τον Tom Ingram στην πρώτη θέση, τον Aiden Moffat στη δεύτερη και τον Matt Neal στην τρίτη ξεκίνησε ο πρώτος αγώνας στο Thruxton, ο οποίος ήταν ίσως ο πιο θεαματικός που έχουμε παρακολουθήσει έως τώρα. Στην εκκίνηση ο Mat Neal κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση από τον Aiden Moffat, αλλά στη δεύτερη στροφή της πίστας οι τρεις πρώτοι οδηγοί βρέθηκαν δίπλα δίπλα, με νικητή τον Neal που είχε και την εσωτερική γραμμή, ενώ ο Ingram είχε επαφή με τον Moffat με το δεύτερο να πλαγιολισθαίνει και να βρίσκεται για μικρό χρονικό διάστημα εκτός πίστας πέφτοντας αρκετά στην κατάταξη. Το συμβάν αυτό έβαλε στην μάχη για τη δεύτερη θέση και τον Cook, με MG, o οποίος μάλιστα κατάφερε να κρατηθεί για ένα γύρο πίσω από τον Matt Neal.

Η δράση δε σταμάτησε καθόλου και στους δύο επόμενους γύρους είχαμε πολλές μάχες και επαφές με τους Ingram και Sutton να είναι οι χαμένοι στις εμπρός θέσεις και κερδισμένος να βγαίνει ο Adam Morgan, με τη Mercedes A – Class που στον τρίτο γύρο κατόρθωσε να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τον Cook τρίτο. Ο Morgan κινούμενος ταχύτατα έφτασε τον Neal, αλλά η μάχη τους, τους κόστισε σε χρόνο με αποτέλεσμα να τους πλησιάσουν οι υπόλοιποι οδηγοί. Μάλιστα στον 5ο γύρο υπήρξαν στροφές όπου έστριβαν μαζί δύο και τρία οχήματα προσφέροντας εξαιρετικό θέαμα.

btcc thruxton 3Ο Morgan κατόρθωσε να περάσει τον Neal την ίδια ώρα που μία ακόμη Mercedes, αυτή του Aiden Moffat ανέβαινε ξανά θέσεις στο grid φτάνοντας δεύτερος μπροστά από τον Neal, αλλά και τον Ingram που είχε επίσης ανακάμψει. Αυτό ήταν και το δίδυμο που απασχόλησε περισσότερο με τη μάχη του, με τον Matt Neal να μη δίνει τον απαραίτητο χώρο στον Ingram, κρατώντας τον σταθερά στην 4η θέση.

Στον 10ο γύρο ξεκίνησαν τα προβλήματα για πολλούς οδηγούς με τα ελαστικά, με τον Moffat να βγαίνει εκτός πίστας με κλατάρισμα εμπρός αριστερά. Το ίδιο ελαστικό πρόδωσε και το Passat CC του Howard, ενώ το ισχυρότερο κλατάρισμα είχε ο Jackson με το Ford Focus, ο οποίος εκτός από ένα ελαστικό έχασε τμήματα του φτερού και του προφυλακτήρα γεμίζοντας θραύσματα την πίστα. Από αυτά ξέφυγαν αρκετοί οδηγοί, αλλά όχι και ο Matt Neal που έχασε και αυτός το ίδιο ελαστικό, ενώ στην προσπάθεια του να εισέλθει στα pit συγκρούστηκε με τον Cook στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού, με τον Shedden να πέφτει θύμα των συγκρούσεων και να εγκαταλείπει και αυτός.

btcc thruxton 4Ύστερα από την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα στον 12ο γύρο, οι διοργανωτές αποφάσισαν να κηρύξουν καθεστώς κόκκινης σημαίας και να λήξουν τον αγώνα πρόωρα, με τον Adam Morgan να στέφεται νικητής, ενώ στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Tom Ingram, αφήνοντας τρίτο τον Andrew Jordan με Ford Focus. Τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν οι, Jeff Smith, Martin Depper, Robert Collard, Sam Tordoff, Jack Goff, Dan Welch και Jake Hill.

Με το grid να διαμορφώνεται σύμφωνα με τον τερματισμό του πρώτου αγώνα, ο δεύτερος αγώνας ξεκίνησε με τον Adam Morgan στην κορυφή, αλλά από την πρώτη κιόλας στροφή ο Tom Ingram που εκκινούσε δεύτερος έχασε την θέση του από τον Andrew Jordan. Εκπληκτική ήταν η εκκίνηση του Rob Collard με την BMW που από την 6η θέση κατόρθωσε στην εκκίνηση να φτάσει 4ος. Στις πιο πίσω θέσεις μάχες δόθηκαν μεταξύ των Honda των Lloyd και Depper, με τις BMW των Goff και Turdoff στους πρώτους γύρους, ενώ την ίδια ώρα τα δύο πορτοκαλί Honda της Halfords Yuasa Racing των Shedden και Neal ξεκινούσαν το δύσκολο έργο αναρρίχησης στην βαθμολογία από την 23η και 24η θέση που κατείχαν στην εκκίνηση.

btcc thruxton 5Η πρώτη έξοδος για τον αγώνα  ήρθε στον τρίτο γύρο με τον Jeff Smith να χάνει τον έλεγχο του Honda Civic πατώντας αρχικά στο γρασίδι, χωρίς όμως να εμπλακεί σε κάποια σύγκρουση. Την ίδια ώρα ο Tom Ingram λάμβανε ποινή διέλευσης από τα pit για πρόωρη εκκίνηση, γεγονός που τον ανάγκασε να χάσει αρκετές θέσεις, αφήνοντας μπροστά τον Morgan να υπερασπίζεται την θέση του από τον Jordan αλλά και τρεις BMW να τους ακολουθούν.

Στον προτελευταίο γύρο ο Jordan που πίεζε για αρκετή ώρα τον Morgan, κατάφερε να προσπεράσει και να πάρει την πρώτη θέση, ενώ πιο πίσω ο Gordon Shedden που εκκίνησε από τις τελευταίες θέσεις του grid κατόρθωσε να φτάσει πίσω από τις τρεις BMW και να διεκδικεί μία θέση στο βάθρο. Ο Adam Morgan μετά την προσπέραση που δέχτηκε από τον Jordan ακολούθησε αργή γραμμή και έτσι έχασε και τη δεύτερη θέση από τον Rob Collard. Στον τελευταίο γύρο του αγώνα ο Shedden κατάφερε να προσπεράσει τις δύο BMW των Tordoff και Goff  και να ανέβει στην 4η θέση, ενώ μετά τις δύο BMW την καρό σημαία πήρε ο Dan Lloyd, με το Honda Civic, ακολουθούμενος από τους Jackson, Welch και Austin, κλείνοντας έτσι η βαθμολογούμενη δεκάδα.

btcc thruxton 6Ο τρίτος και τελευταίος αγώνας ξεκίνησε με τον Dan Welch στην πρώτη θέση και τον Mat Jackson στη δεύτερη. Από την εκκίνηση κιόλας ο Jackson κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση την οποία και διατήρησε χωρίς μεγάλη δυσκολία έως το τέλος. Σε όλο το διάστημα έντονες ήταν οι μάχες μεταξύ του Rob Collard και του Adam Morgan, με τον πρώτο να χάνει αρκετές θέσεις ύστερα από επαφή με τον Gordon Shedden στην προσπάθειά του να προσπεράσει. Ο οδηγός της Yuasa Racing ωστόσο κατόρθωσε να επαναφέρει το όχημα του στη σωστή πορεία χωρίς να έχει τις ίδιες απώλειες.

Το χορό των εξόδων σε αυτόν τον αγώνα άνοιξε ο Aron Smith μόλις στον τρίτο γύρο ενώ υπήρξαν και δύο κλαταρίσματα σε όλη τη διάρκεια, το ένα στο MG του Welch που αμυνόταν επίμονα στις επιθέσεις του Goff στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Από τον 8ο γύρο και μετά ο αγώνας διέθετε έναν πρωταγωνιστή, τον Matt Neal, ο οποίος έχοντας επωφεληθεί από τα διάφορα συμβάντα και πραγματοποιώντας εννέα προσπεράσεις άφησε πίσω του και τον Goff, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Την ίδια ώρα φανερή ήταν και η ανάκαμψη του Shedden μετά από την επαφή με τον Collard, ο οποίος στον 10ο γύρο προσπέρασε τον Morgan, αλλά έναν γύρο αργότερα στην προσπάθειά του να πάρει την τρίτη θέση από τον Goff, οι δυο τους συγκρούστηκαν και ο Shedden εγκατέλειψε με σπασμένη πίσω ανάρτηση.

btcc thruxton 7Έτσι ο τρίτος αγώνα στην πίστα του Thruxton είχε νικητή τον Mat Jackson, ακολουθούμενο από τον Matt Neal και τρίτο τον Adam Morgan. Την 4η και 5η θέση κατέλαβαν οι Cook και Sutton με τα δύο MG που δεν έκαναν θεαματικό αγώνα, αλλά κατάφεραν να εξασφαλίσουν αρκετούς βαθμούς. Την δεκάδα έκλεισαν οι Collard, Austin, Tordoff, Lloyd και Epps.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρο του BTCC, προσφέροντας πολύ θέαμα στην ταχύτατη πίστα του Thruxton. Το επόμενο ραντεβού με τον βρετανικό θεσμό είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στις 4 και 5 του μήνα, στην πίστα Oulton Park. Μείνετε συντονισμένοι.

Δημήτρης Τσιάρας