Ένα Mazda MX-5 για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο

ByXenofwntas

23/02/2023 , ,

Ποιος είπε ότι όσοι έχουν προβλήματα κινητικότητας δε μπορούν να οδηγήσουν ένα σπορ αυτοκίνητο; Η Mazda έρχεται να λύσει ένα πρόβλημα για ανθρώπους που βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να απολαμβάνουν οδηγώντας ένα αυτοκίνητο. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο απολαυστικό όταν μιλάμε για ένα MX-5.

Φυσικά, για να γίνει αυτό και να μπορεί να οδηγηθεί το MX-5 από άτομα με προβλήματα κινητικότητας έγιναν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να διαθέτει τις κατάλληλες λειτουργίες και τις κατάλληλες βοήθειες. Πιο συγκεκριμένα το γκάζι βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα έχοντας μετατραπεί σε ένα μοχλό, ο οποίος όταν τραβιέται προς τα εμπρός επιταχύνει και όταν σπρώχνεται προς τα πίσω επιβραδύνει.

Παράλληλα στο τιμόνι βρίσκεται ο γνωστός “τεμπέλης” για να γίνεται ακόμα πιο εύκολος ο χειρισμός του αυτοκινήτου. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο το κιβώτιο ταχυτήτων είναι αυτόματο, με τον οδηγό να μη χρειάζεται να κάνει πολλά για να αλλάξει ταχύτητες. Στη θέση του συνοδηγού μπορεί να τοποθετηθεί το αναπηρικό καροτσάκι, το οποίο σκεπάζεται από ένα κάλυμμα, ενώ στις πόρτες υπάρχουν πλαϊνές λαβές, έτσι ώστε να γίνεται πιο εύκολη η είσοδος και η έξοδος του ατόμου με κινητικά προβλήματα από το αυτοκίνητο.

Από τις φωτογραφίες μπορεί κάποιος να καταλάβει πως το συγκεκριμένο εγχείρημα προς το παρόν γίνεται μόνο στην αγορά της Ιαπωνίας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα προχωρήσει και σε άλλες αγορές, όπως αυτή της Ευρώπης. Παράλληλα οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν πως η συγκεκριμένη μετατροπή μπορεί να γίνει στο ΜΧ-30 και στο CX-5. Όσο για το κόστος; Στο MX-5 για να γίνει πιο χρηστικό σε άτομα με κινητικά προβλήματα απαιτούνται περίπου 2.500€.